EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Kysymyksiä, joita moni ensi kertaa ulkomailla opiskeleva miettii – osa 2

Kysymyksiä, joita moni ensi kertaa ulkomailla opiskeleva miettii – osa 2

Hurraa – olet saapunut kohteeseesi! Toivottavasti matka sujui mukavasti, ja uusi kotisi maailmalla on juuri niin mahtava kuin ennalta kuvittelit. Vaikka olet päässyt perille, sinulla saattaa kuitenkin olla edelleen jonkin verran kysymyksiä ulkomailla opiskelusta. Miten esimerkiksi pääset kouluun ensimmäisenä päivänä? Miten aikaerorasituksesta pääsee eroon? Ja saavatko vanhempasi tulla vierailulle?

Jotta voit keskittää kaiken energiasi kielikurssin parhaisiin puoliin – kuten kielitaidon kartuttamiseen, hauskanpitoon ja #EFMoment-kuvien postailuun – kokosimme joukon kysymyksiä, joita oppilaamme usein miettivät ulkomaille päästyään. Sitten keräsimme niihin vastaukset asiantuntevilta opintoneuvojiltamme, ja kasassa olikin jatko-osa edelliseen kysymys-vastaus-artikkeliimme! Käy siis läpi myös tämä teksti, jotta saat varmasti kaiken irti matkastasi.

1. Miten pääsen kouluun ensimmäisenä päivänä?

Tämä on yksi ensimmäisistä asioista, mitä sinun kannattaa kysyä isäntäperheeltäsi, asuntolan henkilökunnalta tai mahdollisilta huonetovereilta, jotka ovat majailleet kohteessa jo pidempään. He osaavat neuvoa, minkä bussin tai junan kyytiin sinun pitää hypätä, missä jäädä pois ja kuinka löydät itse koulurakennuksen. Jos olet epävarma, pääsetkö puhelimellasi nettiin, ota kuvakaappaus reittikartoista tai printtaa ne paperille, ja olet valmiina matkaan.

Suosittelemme, että varaat ensimmäisenä päivänä reilusti aikaa kouluun siirtymiseen – kaikki on vielä uutta, ja matkanteko saattaa viedä hieman tavallista pidempään. Jos sinulla on tarpeeksi vapaata ennen kurssin alkua, voit myös tutustua koulumatkaan jo ennakkoon. Käy läpi tuleva reittisi ja tee eräänlainen harjoitusmatka.

2. Entä jos en ymmärrä mitään?

Saattaa viedä hieman aikaa, että totut kuulemaan jatkuvasti pelkästään vierasta kieltä – mutta juuri se auttaa sinua oppimaan parhaalla mahdollisella tavalla. Alkuvaiheessa voi olla hyödyksi pitää sanakirjaa käden ulottuvilla. Isäntäperheesi ja koulun henkilökunta ovat kuitenkin tottuneet toimimaan monen tasoisten kielen puhujien kanssa, eli he osaavat hidastaa tahtia ja käyttää yksinkertaisempaa sanastoa, mikäli sille on tarvetta.

3. Miten pääsen nettiin?

Kaikissa kouluissamme on langaton nettiyhteys, ja saat kirjautumistunnukset heti ensimmäisenä kurssipäivänä. Majoituksen osalta sinun täytyy tarkistaa isäntäperheeltäsi tai asuntolan henkilökunnalta, miten nettiä pääsee hyödyntämään. Jotkut isäntäperheet pyytävät pientä maksua nettiyhteyden käytöstä, eli kysythän heiltä asiasta sen sijaan, että käyttäisit verkkoa omin luvin. Monissa kurssikohteissa on myös lukuisia kahviloita ja muita julkisia tiloja, joissa on ilmainen Wi-Fi. Koulun henkilökunnalla ja muilla kielikurssilaisilla on varmasti vinkkejä siihen, kuinka netin käyttö onnistuu kaikista kätevimmin.

4. Kuinka minun kannattaa pitää yhteyttä perheeseeni?

Useimmissa sovelluksissa, joita olet tottunut käyttämään – Whatsapissa, Snapchatissa, Skypessä, sähköpostissa ja muissa viestipalveluissa – on vaatimuksena nettiyhteys, eli voit hyödyntää niitä koululla ja kaikissa muissa paikoissa, joissa on maksuton Wi-Fi. Varmista matkapuhelinoperaattoriltasi, että liittymäsi sallii puhelimen käytön myös ulkomailla ilman kohtuuttomia maksuja – jos asia ei ole näin, laskusi voivat nimittäin kohota todella korkeisiin lukemiin.

Puhelin kannattaa pitää lentotilassa, mikäli aiot käyttää ainoastaan Wi-Fiä, jottei se vahingossakaan kerrytä laskua verkkoyhteyttä hakemalla. Voit harkita myös paikallisen SIM-kortin hankkimista – voit hankkia prepaid-kortin ja hallita näin puhelinkulujasi. Muista, että sähköpostien kirjoittelu, skypettäminen ja chattailu onnistuvat myös tietokoneella.

5. Entä jos en tykkää tarjotusta ruoasta?

Tiedämme, että aluksi tuntuu aina hieman kummalliselta syödä ruokaa, johon ei ole tottunut, mutta se on osa kokemusta ulkomailla opiskeltaessa. Ja kuka tietää, vaikka löytäisit paikallisesta keittiöstä niin herkullisia ruokia, ettet enää pärjää ilman? Vinkkimme on, että maistat kaikkea ennen kuin toteat, ettet pidä jostakin.

Isäntäperheet ovat yleensä tottuneet tarjoamaan erilaisiin mieltymyksiin sopivaa ruokaa niin, että oppilaat pääsevät samalla kokemaan tärkeimmät paikalliset maut. Koulujen ruokaloissa on laaja valikoima, mutta suosittelemme, että testaat mahdollisimman monia paikallisia ruokalajeja – onhan ystävien seurassa ateriointi yksi parhaista tavoista tutustua uuteen kulttuuriin. Jos sinulla on allergioita, tarkista aina, mitä ruoka sisältää. Voit pyytää opettajaasi kertomaan sinulle keskeisen sanaston, jonka avulla varmistat, että ateriahetket sujuvat turvallisesti.

6. Miten saan kavereita?

Ulkomailla opiskelussa on etuna se, että oikeastaan kaikki ovat samassa veneessä: myös opiskelutoverisi matkanneet uuteen maahan, josta eivät tunne ketään, eli kavereiden saaminen aiheuttaa myös heissä todennäköisesti hieman hermostusta. Tehtävä on kuitenkin helpompi kuin luuletkaan: ryhdy vain juttelemaan ihmisille, lähde mukaan erilaisiin vapaa-ajan aktiviteetteihin ja ole oma mahtava, ennakkoluuloton itsesi. Jos olo tuntuu edelleen epävarmalta, muista, että kaverisuhteita syntyy etenkin luokkatovereiden kanssa melkeinpä luonnostaan – olettehan yhdessä tuntitolkulla, ja esimerkiksi kotitehtävistä on helppo löytää yhteistä jutunjuurta. (Ja on paljon hauskempaa, jos niitä ei tarvitse tehdä yksinään!)

7. Voiko aikaerorasitukselle tehdä jotakin?

Jos et saa yöllä unta, voit ensi töiksesi lukea tämän blogipostauksen, jossa annamme neuvoja ongelman selättämiseen. Yritä totutella uuteen ryhmiin mahdollisimman pian – jos saavut kohteeseen iltapäivällä, vastusta kiusausta painua pehkuihin ja tee sen sijaan kävelyretki uusilla kotikulmillasi. Valo ja raitis ilma auttavat kehoasi sopeutumaan. Juo myös paljon vettä ja syö kevyitä aterioita. Äläkä ota aikaerorasituksesta turhaa stressiä: uuteen aikavyöhykkeeseen sopeutuminen noudattaa kuuleman mukaan kaavaa, jossa jokainen aikaerotunti vaatii päivän verran sopeutumista.

8. Entä jos kadotan matka-asiakirjani?

Varmista ennen kohteeseen matkustamista, että sinulla on sähköinen kopio kaikista tärkeistä dokumenteista. Voit joko skannata paperit tai ottaa niistä kuvan puhelimellasi. Lähetä ne sitten omaan sähköpostiisi sekä läheiselle, joka jää kotimaahan. Näin hän voi auttaa, mikäli et syystä tai toisesta pääsisi dokumentteihin käsiksi. Jos hukkaat passisi, ota yhteyttä kohteesi suurlähetystöön tai konsulaattiin – he auttavat sinua hankkimaan uuden ja setvimään mahdolliset viisumiasiat. Voit kysyä tähän neuvoa koulusi henkilökunnalta. Jos lentolippusi katoaa, ota yhteyttä lentoyhtiöön tai toimistoomme, mikäli olet hankkinut liput meidän kauttamme.

9. Mitä teen, jos minulle tulee koti-ikävä?

Koti-ikävä on aivan tavallista. Kun ulkomailla iskee kaipuu omaan sänkyyn ja tuttujen ruokien pariin, tilannetta helpottaa usein se, että vellot ikävässäsi hieman – voit esimerkiksi ostaa paketillisen jäätelöä ja viettää leffahetken parhaiden kavereidesi kanssa Skypen välityksellä. Tämän jälkeen sinun kannattaa kuitenkin suunnata huomio muualle. Kun päiväsi ovat täynnä tekemistä, koti-ikävän potemiseen ei liikene enää aikaa. Osallistu siis erilaisiin aktiviteetteihin ja tee tutustumisretkiä pitkin kaupunkia uusien kavereidesi seurassa.

10. Saavatko perheeni ja kaverini tulla vierailemaan?

Kyllä, tämä on täysin sallittua! Läheisesti eivät kuitenkaan voi majoittua isäntäperheesi luokse tai asuntolaan, eli heidän täytyy järjestää majoitus muualta.

11. Entä jos viihdyn niin hyvin, etten tahdo lähteä takaisin kotiin?

Tämä on helposti ratkaistu: pidennä vain kielikurssiasi muutamalla viikolla! Toinen vaihtoehto on palata takaisin mahdollisimman pian.

Toteuta haaveesi ja lähde oppimaan kieltä ulkomaille!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin