EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

14 kysymystä, joita moni miettii, ennen kuin lähtee ensimmäistä kertaa ulkomaille opiskelemaan

14 kysymystä, joita moni miettii, ennen kuin lähtee ensimmäistä kertaa ulkomaille opiskelemaan

Kun valmistautuu ensimmäistä kertaa ulkomailla opiskeluun, tilanne on jännittävä ja mielen päällä saattaa olla kysymys jos toinenkin. Mitä minun pitäisi pakata ja kuinka paljon? Tarvitsenko luottokorttia?  Ja miksi ihmeessä lentoni ovat eri pituiset? Tahdoimme varmistaa, että pääset keskittymään valmistelun hauskimpiin puoliin – kuten riemusta tanssimiseen ja tulevan reissun hehkuttamiseen – joten keräsimme vastaukset kysymyksiin, joita tiedämme monien ulkomaille lähtijöiden miettivän. Tiedot koottiin ulkomailla opiskelun eksperteiltämme, ja tuloksena on kätevä pikku käsikirja, joka auttaa sinut alkuun seikkailussasi. Nauti ja opi kaikki tarvittava siitä, miten valmistautuminen ulkomailla opiskeluun hoituu kaikista parhaiten:

1. En ole koskaan matkustanut yksin – onko vinkkejä?

Yksin matkustaminen voi jännittää ensimmäisellä kerralla melko paljon, mutta tässä on muutama vinkki: Ole lentokentällä hyvissä ajoin, jotta ehdit mennä rauhassa turvatarkastuksen läpi ja etsiä lähtöporttisi ilman kiirettä. Suunnittele jo etukäteen, kuinka siirryt lentokentältä majoitukseesi, jotta et joudu murehtimaan paikan päällä, miten löydät isäntäperheen luokse tai asuntolaan (pitkän) lennon jälkeen. Voit myös varata kuljetuspalvelun, jolloin sinua ollaan lentokentällä vastassa heti, kun olet kulkenut passintarkastuksen läpi ja noutanut matkalaukkusi. Vastassa on kyltti, jossa on nimesi, joten et voi erehtyä – eikä kuljettaja lähde ilman sinua. Jos et heti löydä kuljettajaa saman tien, matkadokumenteissasi on numero, johon voit soittaa.

2. Pitäisikö minun olla yhteydessä isäntäperheeseeni etukäteen?

Kyllä! Olet jonkin aikaa osa heidän perhettään, joten he ovat todennäköisesti aivan yhtä uteliaita tutustumaan sinuun kuin sinä heihin. Voit lähettää perheelle sähköpostia, jossa esittelet itsesi, kysyt muutaman kysymyksen ja kerrot, kuinka innoissasi olet ulkomailla opiskelusta. Kunhan et pommita perhettä viesteillä ja puheluilla, itsensä esitteleminen on aina loistava idea!

3. Mitä minun täytyy pakata mukaan?

Tämä riippuu täysin siitä, minne olet menossa ja kuinka pitkäksi aikaa – googlaa reissuajankohtasi keskilämpötila etukäteen, jotta tiedät, millaisia vaatteita tarvitset. Sinulla on pyykinpesumahdollisuus kohteessa, joten älä pakkaa liikaa. Todennäköisesti myös shoppailet, eli pidä huolta siitä, että laukkuusi jää tyhjää tilaa ostoksia varten. Kun olet selvittänyt sääolosuhteet, pakkaa mukaan vaatteita, joita voi kerrostaa. Mukaan kannattaa ottaa myös lenkkarit, sillä kohteessa on varmasti liikunnallisia aktiviteettejä sekä retkiä, joista voit nauttia huoletta, kun sinulla on mukavat kengät. Äläkä unohda latureita ja adaptereita! Jos kuitenkin unohdat jotakin, älä huoli: ellei kyseessä ole lempipuserosi, voit varmasti ostaa matkasta jääneen asian myös periltä (ja lempipuseroitakin löytyy uusia). Kosmetiikkaa ja hygieniatuotteita saa hankittua kohteesta, joten suosittelemme, että otat mukaan vain matkakokoisen shampoon ja saippuan ensimmäisiä päiviä varten. Ja kyllä, on ihan ok pakata mukaan jotakin, joka muistuttaa kodista – vaikka sitten pehmolelun muodossa. (Katso myös erillinen artikkelimme pitkän matkan pakkausvinkeistä!)

4. Millainen matkalaukku minun pitäisi ottaa mukaan?

Matkalaukku pyörillä on kaikista näppärin kuljettaa mukana. Jos kuitenkin tiedät, että reissaat kohteessa paljon, kannattaa harkita isoa reppua tai rinkkaa. Älä unohda tarkastaa lentoyhtiösi paino- ja kokorajoituksia etukäteen sekä käsimatkatavaroiden että ruumaan menevän laukun osalta. Suosittelemme, että pakkaat kaikkein välttämättömimmät tavarasi ja arvoesineesi (läppärin, kameran, laturin) sekä vaihtovaatekerran käsimatkatavaroihin siltä varalta, että ruumalaukkusi ei syystä tai toisesta pääsisi perille samaan aikaan kuin sinä itse. Jos suunnittelet tekeväsi viikonloppureissuja (toivomme, että suunnittelet!), varmista, että sinulla on pienempi laukku mukana niitä varten.

5. Mitkä kohteet sopivat parhaiten homoille?

Homoystävällisiä kohteita ulkomailla opiskeluun ovat ainakin San Francisco, Barcelona, Malta, Lontoo ja Pariisi.

6. Pitäisikö minun tuoda lahja isäntäperheelleni tai kämppiksilleni?

Kaikki rakastavat lahjoja, eivätkä isäntäperheet tai kämppikset ole poikkeus. Pieni tuliainen kotimaastasi on hyvä tunnelman keventäjä ja kertoo heti, kuinka mahtava tyyppi olet.

7. Miten minun pitäisi valmistautua matkaani?

Pakkaamisen, tuliaisten hankkimisen ja lentokentälle ajoissa saapumisen lisäksi sinun kannattaa ehdottomasti tutustua kouluusi ja opiskelukavereihisi jo ennakkoon. Suorita myös kielitasotesti, jotta sinut osataan sijoittaa sopivaan opetusryhmään. Emme tahdo leuhkia, mutta tästä blogista löytyy myös melko mainioita artikkeleita kohteistamme, joten niiden lueskelu on yksi viihdyttävä tapa valmistautua matkaan. Jos tahdot syventyä kohdekaupunkiisi oikein perinpohjaisesti, googleta se ja innostu jo valmiiksi kaikista mahdollisuuksista, joita kohteella on tarjota.

8. Miksi lentoaikani eroavat?

Ei mennä liiaksi yksityiskohtiin, mutta syyt liittyvät aerodynamiikkaan ja siihen, että maapallo on pyöreä ja jaettu aikavyöhykkeisiin (mikä saattaa aiheuttaa myös jet lagia!). Jos siis lennät vaikkapa Wienistä Lontooseen, on toinen lento lyhyempi kuin toinen, koska yhteen suuntaan lennetään myötä- ja toiseen vastatuulessa.  Lisäksi täytyy huomioida aikavyöhykkeet: jos lähdet Wienistä klo 13 ja lento Lontooseen kestää kaksi tuntia, et saavu kohteeseen klo 15 vaan klo 14, koska Lontoo on eri aikavyöhykkeellä (kello on tunnin vähemmän kuin Wienissä). Jos paluulentosi Lontoosta lähtee klo 13, kahden tunnin lento on vuorostaan perillä klo 16, koska matkalla siirrytään yksi aikavyöhyke eteenpäin. Tiivistettynä: eri mittaisista lennoista ei kannata turhaan huolestua.

9. Tarvitsenko luottokorttia?

Kyllä. Suosittelemme luottokorttia etenkin, jos matkustat USA:han. Jos sinua tai vanhempiasi huolestuttaa, että tuhlaat liikaa, luottokortillesi voi asettaa kulutusrajan. Toinen tapa pitää rahankäyttö aisoissa on kortti, jolle maksetaan saldo ennakkoon: kortille siis ladataan tietty summa, jonka voit käyttää sovittuna ajanjaksona, ennen kuin saldoa ladataan taas uudelleen. Kysele pankistasi, mikä on paras vaihtoehto ulkomailla (ja erityisesti omassa kohdemaassasi) maksamiseen.

10. Milloin minun täytyy olla lentokentällä?

Lennot eivät toimi kuin junat, eli et voi vain ilmestyä paikalle viittä minuuttia ennen lähtöaikaa. Vaatimuksiin vaikuttaa paljon se, minne olet lentämässä, ja onkin paras tarkistaa lentoyhtiön sivuilta, kuinka aikaisin kentällä olisi hyvä olla. Hyvä nyrkkisääntö on kuitenkin se, että kentälle kannattaa saapua noin kaksi tuntia ennen lähtöä, tai jos lennät valtameren yli tai eri mantereelle, ainakin kaksi tai kolme tuntia ennen lentoa. Aikaa on hyvä varata reilusti, jotta ehdit lähtöselvittää laukkusi, läpäistä turvatarkastuksen, mennä mahdollisen passintarkastuksen läpi ja saapua lähtöportillesi hymyillen (etkä hengästyneenä ja hikisenä). Mitä aiemmin olet kentällä, sen parempi.

11. Kuinka paljon rahaa tarvitsen?

Tämä riippuu hyvin paljon siitä, minne olet matkalla, kuinka kauan viivyt ja kuinka paljon pidät shoppailusta. Suosittelemme, että varaat käteistä vain ensimmäisen viikon tarpeisiin ja alat sen jälkeen käyttää luottokorttia ostosten tekemiseen. Usein opinto-ohjelman järjestäjältä voi myös ostaa etukäteen aktiviteettisaldoa, jota voit käyttää tapahtumiin ja muuhun vapaa-ajan ohjelmaan – näin olet valmiina hauskanpitoon opiskelukavereidesi ilman, että sinun tarvitsisi huolehtia rahasta.

12. Tarvitsenko erityisen vakuutuksen opintojeni ajaksi?

Suosittelemme, että hankit matkavakuutuksen, joka kattaa myös oikeusturvan. Voit käyttää joko omaa matkavakuutustasi tai valita matkanjärjestäjän tarjoaman, varta vasten ulkomaan opintomatkoille räätälöidyn vakuutussuojan.

13. Mitä minun pitäisi tehdä, jos huomaan, että henkilötodistukseni on vanhentunut?

Jos henkilökorttisi tai passisi on vanhentunut, sinun täytyy hankkia uusi mahdollisimman pian. Jos tarvitset matkaasi varten viisumin, muistathan tarkistaa passisi voimassaoloajan, koska tämä vaikuttaa siihen, myönnetäänkö sinulle viisumi. (Lisäksi viisumi yhdistetään passiisi, eli mikäli hankit uuden passin, entistä viisumia ei voi enää käyttää.) Huomaathan, että useat maat vaativat passin olevan voimassa vielä kuukausia paluulennon jälkeenkin.

14. Voinko ottaa lemmikkini mukaan?

Valitettavasti et, ellei sinulla ole palveluskoiraa. Meistä olisi ihanaa opettaa myös lemmikillesi uusi kieli – ja mieti, miten mahtavia #EFmoment-hetkiä voisit kokea lemmikkisi kanssa! – mutta siihen liittyisi harmillisesti liikaa sähellystä majoituksen ja tullin kanssa.

Lähde ulkomaille opiskelemaan!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin