EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista.
Menu

8 vinkkiä koti-ikävän selättämiseen

8 vinkkiä koti-ikävän selättämiseen

Koti-ikävä on useimmille tuttu tunne. Tiedäthän sen alakuloisen olon, kun olet kaukana omasta tyynystäsi, kavereistasi ja perheestäsi ja kaikki tuntuu hankalammalta, kalliimmalta ja erilaiselta kuin kotona?

Näissä ajatuksissa ei ole mitään hävettävää – itse asiassa ne ovat aivan luonnollisia, ja koti-ikävä toimii myös hyvänä muistutuksena siitä, mitä pidämme elämässä tärkeänä. Kotiin kaipaaminen ei silti ole erityisen hauskaa. Siksi olemmekin koonneet ohjeet, joilla saat ikävän selätettyä.

1. Juhli koti-ikävää 24 tuntia

Koti-ikävä muistuttaa toisinaan paljon eron jälkeisiä fiiliksiä – joskus täytyy vain velloa kurjuudessa ja syödä liikaa jäätelöä. Tätä voi jatkaa pari päivää, mutta sitten täytyy jatkaa eteenpäin. Antaudu siis koti-ikävälle oikein kunnolla, jotta saat sen kerralla pois päiväjärjestyksestä. Syö kotipaikkakuntasi ruokaa, kuuntele tuttua musiikkia ja soita ystävillesi. Kun olet jatkanut tätä 24 tuntia, lopeta ja lähde ihailemaan nähtävyyksiä uusien ystäviesi kanssa.

2. Tee aikataulu

Oma ykkösvinkkini on rutiinien luominen. Tämä voi tarkoittaa mitä tahansa säännöllisestä urheilusta kahvinjuontiin sunnuntaiaamuisin. Aikataulun asettaminen ja siinä pysyminen antaa sinulle jotakin, mitä odottaa, ja saa uuden kodin tuntumaan aidosti kodilta.

3. Etsi kotoisa paikka

Rutiinien ohella tarvitset oman lempipaikan: sellaisen, joka tuntuu tutulta ja jossa tunnet olosi kotoisaksi. Se voi olla vaikka puiston penkki tai lähikahvilan pehmoinen sohva. Pian kahvilanpitäjä jo muistaakin sinut ja tietää täsmälleen, miten kahvisi juot, tai alat tunnistaa päivittäin puistossa kuljeskelevat koiranulkoiluttajat.

4. Päihitä tylsyys

Tylsyys on yksi pahimpia koti-ikävän aiheuttajia. Mitä enemmän vietät aikaa yksin neljän seinän sisällä mietiskellen kotimaatasi, sitä enemmän haluat palata sinne. Pidä huoli, että pysyt aktiivisena ja kiireisenä: hanki kuntosalijäsenyys, tee vapaaehtoistyötä, opiskele uutta kieltä ja lähde mukaan koulusi tai työpaikkasi järjestämiin rientoihin. Näin myös löydät uusia ystäviä ja pääset uppoutumaan paikalliseen kulttuuriin.

5. Valitse oikea elämä somen sijaan

Yhteydenpito ei ole koskaan ollut yhtä helppoa kuin nykypäivänä: voimme tekstailla, soitella ja jopa videochattailla ilmaiseksi. Kuvat ja videot kertovat hetkessä, mitä kukakin tekee ja missä, ja onkin vaarana, että alat keskittyä liiaksi kotimaan tapahtumiin muiden menoja seuraillessasi. Sosiaalisen median ajoittainen huomiotta jättäminen saattaakin olla hyvä päätös: lähdithän ulkomaille siksi, että pääsisit kokemaan jotakin uutta.

6. Tapaa (uusia) ihmisiä

Mitä enemmän ihmisiä tunnet, sitä helpompi on harhauttaa mieli koti-ikävästä ja löytää mukavaa tekemistä. Kaveripiirin kartuttaminen käy yleensä helpoimmin, jos käyt koulua tai matkustat ryhmässä. Huone täynnä uusia ihmisiä saattaa tuntua pelottavalta, mutta voit löytää vaikka kuinka hyviä ystäviä, kun vain uskallat astua mukavuusalueesi ulkopuolelle (ja siihen mainittuun huoneeseen).

7. Ota paljon kuvia

Kuvien ottaminen on loistava tapa tutustua uuteen kotiisi – ja mitä tutummaksi ympäristösi tulee, sitä kotoisammaksi tunnet olosi. Ottamiesi kuvien katselu auttaa myös sinua arvostamaan uutta kotikaupunkiasi uudella tavalla, ja muistat, miksi päätit matkustaa juuri sinne. (Katso myös parhaat vinkkimme matkakuvailuun!)

8. Kutsu ystäviä luoksesi

Tämä ei ole edullisin tapa koti-ikävän päihittämiseen, mutta joskus ystävien ja perheen vierailu saa ihmeitä aikaan. Kun esittelet heille uuden kotikaupunkisi, tarttuu vierailijoiden innostus helposti myös sinuun ja muistuttaa, kuinka onnekas oletkaan saadessasi asua [lisää tähän sijaintisi].

Lähde ulkomaille opiskelemaan kieliä!Tutustu tarkemmin

Jaa tämä artikkeli

Viimeisin artikkeli aiheesta: Matkailu