EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

8 vinkkiä koti-ikävän selättämiseen

8 vinkkiä koti-ikävän selättämiseen

Koti-ikävä on useimmille tuttu tunne. Tiedäthän, kuinka alakuloiselta olo voi tuntua, kun olet kaukana omasta tyynystäsi, kavereistasi ja perheestäsi ja kaikki tuntuu hankalammalta, kalliimmalta ja erilaiselta kuin kotona?

Näissä ajatuksissa ei ole mitään hävettävää; itse asiassa ne ovat aivan luonnollisia, ja koti-ikävä on myös hyvä muistutus siitä, mitä pidät elämässä tärkeänä. Tämä ei silti tarkoita, että kotiin kaipaaminen olisi erityisen hauskaa.  Siksi päätimmekin koota ohjeet, joilla saat ikävän selätettyä.

1. Juhli koti-ikävää 24 tuntia

Koti-ikävä muistuttaa toisinaan eron jälkeisiä fiiliksiä – joskus täytyy vain velloa kurjuudessa ja syödä liikaa jäätelöä. Tätä voi jatkaa pari päivää, mutta sitten täytyy jatkaa eteenpäin.

Antaudu siis koti-ikävälle oikein kunnolla, jotta saat sen kerralla pois päiväjärjestyksestä. Syö tuttua ruokaa, kuuntele kotimaasi musiikkia ja soita ystävillesi. Kun olet jatkanut tätä 24 tuntia, lopeta ja lähde ihailemaan nähtävyyksiä uusien kavereidesi kanssa.

2. Tee aikataulu

Oma ykkösvinkkini on rutiinien rakentaminen. Tämä voi tarkoittaa mitä tahansa säännöllisestä liikunnasta sunnuntaiaamujen kahvihetkiin. Aikataulun luominen ja siinä pysyminen antaa sinulle jotakin odotettavaa, mikä saa uuden kodin tuntumaan aidosti kodilta.

3. Etsi kotoisa paikka

Rutiinien ohella tarvitset oman lempipaikkasi; sellaisen, joka tuntuu tutulta ja jossa tunnet olosi kotoisaksi. Tehtävän voi täyttää vaikka puiston penkki tai lähikahvilan pehmoinen sohva. Pian kahvilanpitäjä muistaakin jo sinut ja tietää tarkalleen, miten juot kahvisi, tai tunnistat koiranulkoiluttajat, jotka liikkuvat puistossa päivittäin.

4. Päihitä tylsyys

Tylsyys on pahimpia koti-ikävän aiheuttajia. Mitä enemmän vietät aikaa yksin neljän seinän sisällä kotimaatasi ajatellen, sitä enemmän tahdot palata sinne.

Pidä siis huoli, että pysyt aktiivisena ja kiireisenä: hanki kuntosalikortti, tee vapaaehtoistyötä, opiskele uutta kieltä tai lähde mukaan koulusi tai työpaikkasi järjestämiin rientoihin. Tällä tavalla löydät myös uusia ystäviä ja pääset uppoutumaan paikalliseen kulttuuriin.

5. Valitse oikea elämä somen sijasta

Yhteydenpito ei ole koskaan ollut yhtä helppoa kuin nykypäivänä. Voimme tekstailla, soitella ja jopa videochattailla ilman kuluja, ja sosiaalinen media kertoo hetkessä, missä muut ovat ja mitä he tekevät. Toisten menojen seurailussa on kuitenkin vaarana, että keskityt liiaksi kotimaan tapahtumiin.

Harkitse siis, pitäisikö sinun laittaa sosiaalinen media ajoittain sivuun. Lähdithän ulkomaille siksi, että pääsisit kokemaan jotain uutta!

6. Tapaa (uusia) ihmisiä

Mitä enemmän ihmisiä tunnet, sitä helpompi on saada koti-ikävä ajatuksista ja löytää mukavaa tekemistä.

Kaveripiirin kartuttaminen käy yleensä helpoimmin, jos käyt koulua tai matkustat ryhmässä. Huone täynnä uusia ihmisiä voi tuntua pelottavalta, mutta saatat löytää vaikka kuinka hyviä ystäviä, kun vain uskallat astua mukavuusalueesi ulkopuolelle (ja siihen mainittuun huoneeseen).

7. Ota paljon kuvia

Kuvien ottaminen on loistava tapa tutustua uuteen kotiisi, ja mitä tutummaksi ympäristö tulee, sitä kotoisammalta se alkaa tuntua. Kun katselet ottamiasi kuvia, opit myös arvostamaan uutta kotikaupunkiasi uudella tavalla. Lisäksi se muistuttaa, miksi päätit matkustaa juuri kyseiseen kohteeseen. (Täältä löydät parhaat vinkkimme matkakuvailuun!)

8. Kutsu ystäviä luoksesi

Tämä ei ole edullisin tapa koti-ikävän päihittämiseen, mutta joskus ystävien ja perheen vierailu saa ihmeitä aikaan. Kun esittelet heille uuden kotikaupunkisi, vierailijoiden innostus tarttuu helposti myös sinuun ja muistuttaa, kuinka onnekas oletkaan saadessasi asua kyseisessä kaupungissa.

Lähde ulkomaille opiskelemaan kieliä!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin