EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

8 vinkkiä, kuinka selättää jet lag

8 vinkkiä, kuinka selättää jet lag

Jet lag, eli aikaerorasitus, vaikuttaa maailmanmatkaajiin jotka matkallaan ylittävät yli kolme aikavyöhykettä. Käytännössä jet lagia poteva ihminen on väsynyt tai virkeä aivan väärään kellonaikaan, koska hän on tottunut edelliseen aikavyöhykkeeseen ja normaalisti keho tietää tismalleen milloin olisi kannattava aika käydä nukkumaan tai syödä nälkään. Jet lagin aiheuttama päänsärky, väsymys ja huono olo on asioita, joita kukaan ei halua tuntea lomallaan, Siksi pistimme pakettiin kahdeksan vinkkiä jet lagin välttämiseen.

Totuttele ennen lähtöä

Pelkkä matkalaukun pakkaaminen ei riitä matkavalmisteluiksi, vaan sisäisen kellon siirtämisellä matkasta voi tehdä huomattavasti mukavamman. Siirrä ruoka- ja nukkumaanmenoaikojasi esimerkiksi vain puolella tunnilla useamman päivän ajan ennen matkalle lähtöä ja perille päästessäsi.

Totuttele lisää heti koneessa

Käännä koneesi uuteen aikaan heti koneen noustessa ilmaan – näin alat totutella uuteen aikaan välittömästi. Käyttäydy kuten olisit jo tulevalla aikavyöhykkeellä: mikäli kohteessasi nukutaan, yritä itsekin nukkua. Mitä nopeammin yrität totutella uuteen aikaan, sen parempi.

Muista vesi

Muista pitää kehosi nesteytettynä – varsinkin lennon aikana. Juo siis paljon vettä koneessa ja jatka tätä vielä laskeutumisenkin jälkeen.  Nestehukka vain pahentaa jet lagiasi

Se ottaa päivän kerrallaan

Jet lag kestää yleensä päivän per aikavyöhyke – esimerkiksi jos lennät Lontoosta New Yorkiin kestää noin viisi päivää ennen kuin kehosi on täysin tottunut uuteen aikavyöhykkeeseen.

Mene länteen

Jet lagin ei pitäisi vaikuttaa matkasuunnitelmiisi, mutta on hyvä tietää, että kun lennät itään on jet lag yleensä pahempi.

Ei päiväunia sinulle!

Kun saavut kohteeseen, yritä olla torkkumatta yli kahta tuntia. Vaikka lento olisikin ollut pitkä ja uuvuttava ja saapuminen kohteeseen olisi tapahtunut aikaisin aamulla. (Ja vaikka kaikki mitä voitkaan ajatella on päiväunet, tyynyt ja sänky.) Hämää kehoasi ja lähden esimeriksi kävelylle.

Kävele jet lag pois

Käveleminen on aina hyvä idea, varsinkin monen tunnin lentokoneessa istumisen jälkeen. Ole aktiivinen, tee pieni nähtävyyskierros ja ole päivänvalossa – tämä on yksi parhaista tavoista saada kiinni kansainvälisestä kellostasi.

Käytä jet lag-sovellusta

Jet Lag Rooster luo henkilökohtaisen jat lag -suunnitelman sijaintisi, määränpääsi, lentojesi aikataulujen ja oman unirytmisi perusteella. Sovellus kertoo sinulle, koska sinun pitäisi mennä ulos ja altistaa itseäsi valolle ja koska pysyä sisällä mahdollisimman vähässä valossa. Se kuulostaa hieman oudolta, mutta se voi todella auttaa sinua.

Viivy ulkomailla pidempään, ehdit paremmin toipua jet lagista!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Opi kieli maailmalla! Voit valita 12 kielestä ja yli 50 mahtavasta kaupungista.

Tutustu tarkemmin