EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Japanilaiset ruoat, joita täytyy maistaa: 10 tärkeintä herkkua

Japanilaiset ruoat, joita täytyy maistaa: 10 tärkeintä herkkua

Kun puheena ovat japanilaiset ruoat, monella nousee mieleen pelkkä sushi tai ramen. Tokiosta löytyy kuitenkin enemmän Michelin-tähdellä palkittuja ravintoloita kuin mistään muusta maailman kaupungista, ja Osakassa on jopa keksitty uusia sanoja, jotta rakkaus ruokaan pystyttäisiin ilmaisemaan mahdollisimman osuvasti. Japania voisikin hyvällä syyllä kutsua maailman ruokakeskukseksi.

Yksi syy japanilaisen keittiön erityislaatuisuuteen on paikallisen ruokaperinteen vahva ymmärrys umamista – viidennestä perusmausta, joka täydentää makean, suolaisen, happaman ja karvaan. Sana tarkoittaa japaniksi “hyvää makua” tai “maukasta”, ja juuri sen takia (lähes) kaikki tykkäävät pekonista ja ranskanperunat maistuvat paremmilta ketsupin kera. Umami ikään kuin täydentää kaikkien ruokien makua herkullisemmaksi, oli annos sitten makea, kitkerä tai mitä tahansa tältä väliltä.

Kukapa ei tahtoisi syödä maassa, jossa tiedetään, kuinka kaiken saa maistumaan paremmalta? Tässä tulee kymmenen maistuvaa syytä siihen, miksi jokaisen kannattaisi lähteä ruokamatkalle Japaniin.

1. Sushi

Sushi nosti japanilaisen ruoan maailmankartalle, eli on vain reilua, että se esitellään ensimmäisenä. Pieniä kylmiä riisipalleroita on valmistettu jo 300-luvulta saakka, ja alun perin niillä edistettiin kalan säilymistä syömäkelpoisena. Nykyisin yhdistelmästä on tullut jokaisen suosikkiherkku, jota dippaillaan soijakastikkeeseen.

Sushin valmistaminen on oma taiteenlajinsa, ja todelliseksi sushimestariksi oppii vain vuosikymmenten harjoittelulla – jo se, että riisistä saa juuri oikeanlaista, on vuosien työn takana.

Ginzan alue Tokiossa sekä kalastussatamat ympäri Japania tunnetaan ensiluokkaisesta sushista, mutta voit valita myös kaiten-zushin: lompakkoystävällisemmän ravintolan, jossa mieluisa sushiannos napataan liukuhihnalta.

2. Tempura

1500-luvulla japanilaiset oppivat Nagasakiin rantautuneilta, portugalilaisilta jesuiittalähetyssaarnaajilta elämää mullistavan taidon: ruoan uppopaistamisen. Japani teki menetelmästä omansa kastamalla vihanneksia tai mereneläviä kevyeen friteeraustaikinaan ja uppopaistamalla niitä sitten juuri sopivasti. Näin syntyvä oishii eli herkullinen pikkupurtava sopii mainiosti riisin, nuudelien tai grilliruoan kylkeen.

3. Ramen

Tämä nuudelikeitto on yksi japanilaisen keittiön suosituimmista ja huokeimmista luomuksista, eli ei ihme, että se on olennainen osa monien opiskelijoiden ruokavaliota.

Ramen on kaikessa yksinkertaisuudessaan tuhottoman herkullista. Annos koostuu kiinalaistyylisistä vehnänuudeleista (jotka ovat väriltään kellertäviä ja muistuttavat hieman spagettia), liemestä ja erilaisista täytteistä, kuten viipaloidusta lihasta, kuivatetusta merilevästä ja vihreästä sipulista.

Ramenia syödään usein lounaaksi, ja sitä pidetään Japanissa pikaruokana. Useimmilla ravintoloilla on kuitenkin oma salainen ramen-reseptinsä, mikä pitää huolen siitä, että jokainen ramen-kulho on oma luomuksensa.

4. Soba

Soba tarkoittaa japaniksi tattaria, ja ruokalajina siinä on kyse, ohuista, spagettimaisista nuudeleista, jotka on valmistettu – yllätys, yllätys – tattarijauhosta. Nuudelit saavat rusehtavanharmaan värinsä juuri kyseisestä raaka-aineesta.

Soba-nuudelit ovat tokiolaisten suosikkeja, ja niitä on syöty jo Edo-kaudella (1603–18686), jolloin samurait ryhtyivät suosimaan niitä. Nuudelien lisukkeena on tavallisimmin kananmunaa, tempuraa tai muita ainesosia, ja ne tarjoillaan joko lämpiminä tai kylminä, liemellä tai ilman.

Kylmät soba-nuudelit syödään soijapohjaisen tsuyu-dippikastikkeen kera. Tätä yhdistelmää testattuani päätin, että kuulun itse lämpimien soba-nuudelien kannattajiin.

5. Udon

Jatketaan nuudeliteemaa udon-nuudeleilla, joita voisi kuvailla paksummaksi ja täyttävämmäksi versioksi soba-nuudeleista. Udon-nuudelit upotetaan maistuvaan liemeen, ja ne tarjoillaan tofun, tempuran tai kevätsipulin kera.

Jos vietät pidemmän aikaa Japanissa, sinulta ryhdytään kysymään, oletko udon- vai soba-ihmisiä. Varmista siis, että testaat kaikki vaihtoehdot ja valitset suosikkisi.

Olipa ruokalistalla sitten ramenia, sobaa tai udonia, muista myös ryystää syödessäsi – sitä pidetään kohteliaana ja osoituksena siitä, että nautit annoksestasi.

6. Takoyaki

Takoyaki tarkoittaa pieniä mykyjä, jotka on täytetty kalmarilla, kaalilla tai kuivatetuilla katkaravuilla ja valeltu kastikkeella.

Joka puolelta Japania löytyy ruokakojuja ja katukauppiaita, jotka myyvät takoyakia, ja se onkin oivaa pikkupurtavaa, joka on helppo napata mukaan. Takoyakit ovat sopivasti suupalan kokoisia ja lähes täydellisen pyöreitä, koska ne valmistetaan juuri kyseiseen tarkoitukseen suunnitellulla pannulla.

7. Onigiri

Anime-fanit todennäköisesti tunnistavat tämän ruoan Pokémonista ja Sailor Moonista.

Onigiri on keitetty riisipallo, joka on täytetty jollakin suolaisella tai happamalla, kuten kuivatulla luumulla, lohella tai turskalla, ja kääritty sitten kuivatusta merilevästä (eli norista) valmistettuun levyyn. Niitä on tarjolla kaikkialla Japanissa, pieniä lähikauppoja myöten.

8. Okonomiyaki

Nimessä okonomiyaki yhdistyvät japanin sanat okonomi, joka tarkoittaa ”sitä, mistä pidät” tai ”sitä, mitä haluat”, ja yaki, eli ”grillattu” tai ”kypsennetty”. Se on suolainen pannukakku, jossa on pitkä liuta erilaisia ainesosia. Olen itse syönyt esimerkiksi version, joka oli täytetty juustolla, soba-nuudeleilla, vihersipulilla, valkosipulilastuilla, possulla, kananmunalla ja kimchillä.

Okonomiyakin voi valmistaa ja tarjoilla monella eri tavalla – omaan kokemukseeni kuului rivistö kokkeja, jotka valmistivat tilatut annokset, sekä pieni lämpölevy, jotka piti pizzaa muistuttavan pannukakun mukavan lämpimänä. Annos syödään pienellä lastamaisella lusikalla, ja se jättää varmasti herkullisia makumuistoja.

9. Yakitori

Nämä hiilloksella grillatut kanavartaat maistuvat parhailta kylmän juoman kera. Yakitoria valmistetaan kanan eri osista – aina koivista nahkaan ja siivistä maksaan saakka – eli maistele rohkeasti erilaisia vartaita, joita matkasi varrelle osuu.

10. Katsudon

Katsudon on riisikulhollinen, joka kruunataan paistetuilla porsaankyljyksillä ja omeletilla. Annos on kerrassaan herkullinen, mutta lisäksi sen uskotaan tuovan onnea opiskelijoille, urheilijoille ja kaikille muille sitä tarvitseville. Nimen alkuosa katsu kuulostaa nimittäin hyvin samalta kuin japaninkielinen sana, joka merkitsee voittamista tai voitokkuutta.

Varmista siis, että syöt katsudonia ennen kokeisiin suuntaamista – tämä ei välttämättä takaa hyvää arvosanaa, mutta ainakin saat hyvää ruokaa.

Kuva: Fox Wu, Flickr / Creative Commons

Tee makumatka Japaniin ja opiskele samalla paikallista kieltä!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Opi kieli maailmalla! Voit valita 12 kielestä ja yli 50 mahtavasta kaupungista.

Tutustu tarkemmin