EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Kulttuurierot työelämässä – vältä nämä 10 mokaa

Kulttuurierot työelämässä – vältä nämä 10 mokaa

Ulkomailla tai kansainvälisessä tiimissä työskennellessä on äärimmäisen tärkeä muistaa, että kollegoillasi saattaa olla tapoja ja tottumuksia, jotka poikkeavat huomattavasti omistasi. Paina nämä kymmenen vinkkiä mieleesi, niin kansainvälisessä ympäristössä toimiminen käy paljon sujuvammin – eikä sinun tarvitse murehtia kulttuurien välisistä törmäyksistä, jotka kiristävät tunnelmaa tai pilaavat pahimmillaan koko tapaamisen.

1. Venäjä

Älä koskaan kättele oviaukossa, kun olet astumassa sisään. Äläkä hymyile vain kohteliaisuudesta, sillä se tulkitaan helposti vilpillisyydeksi.

2. Kiina

Älä kurota vain yhdellä kädellä – käyntikortit kuuluu ojentaa ja ottaa vastaan molemmin käsin.

3. Brasilia

Älä käyttäydy liian ammattimaisesti. Henkilökohtaisen elämän ja työn yhdistäminen on osa kulttuuria.

4. Japani

Sana “ei” on todella harvinainen työhön liittyvissä asioissa. Voit kiertää sen esimerkiksi lauseella “tämä voi olla haastavaa”, pysymällä hiljaa tai vaihtamalla puheenaihetta.

5. Italia

Älä pukeudu huolimattomasti, vaan varmista, että näytät kaikin puolin siistiltä. Italiassa tyyli on kaikki kaikessa.

6. Ranska

Älä ota asioita itseesi, ja valmistaudu siihen, että puheesi keskeytetään. Ranskassa tämä on normaali osa keskustelua, ja keskeytykset kannattaakin ottaa merkkinä siitä, että keskustelukumppani on kiinnostunut sinusta ja ajatuksistasi.

7. Saksa

Älä myöhästy. Eli ole ajoissa. Aina.

8. Espanja

Älä hämmästy, jos toimisto on suljettuna pari tuntia kesken päivän. Äläkä ylläty, kun väki tulee töihin kymmenen aikaan ja poistuu vasta iltaseitsemän jälkeen. Tämä kuuluu paikalliseen (työ)kulttuuriin.

9. Yhdysvallat

Ole vakuuttava heti ensitapaamisella. Kättely on kaiken A ja O: purista sopivissa määrin, ajoita kättely oikein ja muista ottaa katsekontakti. Kättelyn onnistuminen saattaa vaikuttaa koko tapaamisen kulkuun.

10. Iso-Britannia

Älä ole tyly – kohteliaisuus on avainasemassa. Pidä myös mielessä, että ulkomaalaisen on joskus vaikea havaita negatiivista vastausta, sillä se kätketään tavallisesti lukuisten kohteliaiden sanankäänteiden sekaan.

PS. Yhteistyö käy vielä sujuvammin, jos puhut paikallista kieltä – eivätkä kielitaitoon panostamisen hyödyt lopu siihen. Katso vaikka täältä.

Hae nostetta kansainväliselle uralle kehittämällä kielitaitoasi!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin