EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Maailman puhutuin kieli on…

Maailman puhutuin kieli on…

Mitä luulet: kuinka monta kieltä maailmassa on? 1 000? 3 000? 5 371?

Suunta on oikea, mutta määrä on vielä tätäkin suurempi. Asiaa kartoittaneen Ethnologuen mukaan kieliä on nimittäin yhteensä reilut 6 900. (Tämä tarkoittaa, että osaan tilata ruokaa noin 0,0006 prosentilla maailman kielistä.)

Näistä lähes 7 000 kielestä vain 230:tä puhutaan Euroopassa. Aasiassa lukema on yli 2 000, ja yksittäisten maiden tasolla erityisen vaikuttava tapaus on Papua-Uusi-Guinea: pienessä Oseanian valtiossa asuu noin 3,9 miljoonaa ihmistä, mutta sen alueella puhutaan yli 830 kieltä.

Emme suinkaan käy tässä artikkelissa läpi jokaista maailman 6 900 kieltä. Sen sijaan otamme tarkasteluun kärkiviisikon ja kerromme, mikä on maailman puhutuin kieli. Näistä yksikään on tuskin vaarassa kuolla sukupuuttoon.

5. Arabia: yli 295 miljoonaa natiivipuhujaa

Arabian kielessä on lukuisia murteita, joiden puhujat eivät välttämättä ymmärrä toisiaan. Lisäksi klassinen arabia on islamin pyhä kieli, jota käytetään rukouksissa, ja Koraania lausutaan ainoastaan arabiaksi.

4. Hindi: yli 310 miljoonaa natiivipuhujaa

Hindiä puhutaan pääosin Intiassa ja Nepalissa. Samaan kieliperheeseen kuuluu myös useita hindin lähikieliä, joilla on yhteensä 100 miljoonaa puhujaa.

3. Englanti: yli 360 miljoonaa natiivipuhujaa

Vaikka englanti sijoittuu vasta kolmannelle sijalle, se on todennäköisesti maailman vaikutusvaltaisin kieli. Lisäksi sillä on eniten puhujia, jotka ovat opiskelleet sen vieraana kielenä.

2. Espanja: yli 405 miljoonaa natiivipuhujaa

Hopeamitali puhutuimpin kielten vertailussa menee espanjalle. Kieltä puhutaan ainakin 30 maassa, ja sen puhujamäärä kasvaa vauhdilla erityisesti Yhdysvalloissa. ¡Olé! Tiesitkö muuten, että espanjan ylivoimaisesti käytetyin kirjain on E?

1. Mandariinikiina: yli 955 miljoonaa natiivipuhujaa

Maailman puhutuin kieli on ehdottomasti mandariinikiina. Sitä puhutaan ensisijaisesti Kiinassa, Taiwanissa ja Singaporessa – suurten väkimäärien maita kaikki!

Tällaisia miljoonalukuja on yleensä hankala hahmottaa. Vaikka kuvittelisin 400 Facebook-kaveriani ja lukuisat offline-tuttuni samaan paikkaan, jäisin todella kauas miljardista kiinan puhujasta. Tämä kuva havainnollistaa kuitenkin kielten puhujamääriä varsin nokkelalla tavalla: bileiden kautta!

Jos menisit bileisiin, joissa on 100 vierasta, heistä 17 saattaisi keskustella boolista ja naposteltavista kiinaksi. Kuusi analysoisi DJ:n biisivalintoja espanjaksi, ja viisi juttelisi vessajonossa englanniksi. Neljä kehuisi toistensa tanssiliikkeitä hindiksi, ja kolme kommentoisi bileselfieitä arabiaksi. Kolme portugalin ja kolme bengalin puhujaa päivittelisivät, miksi he eivät päässeet mukaan tälle listalle. Kaksi venäjän puhujaa voisi haastaa kaksi japaninkielistä bilettäjää limbokisaan. Loput 55 vierasta todennäköisesti tuijottaisivat puhelimiaan ja söisivät juustokuutioita kaikessa hiljaisuudessa, koska heillä ei olisi ketään, kenelle puhua omalla kielellään.

Avaa ovet maailmalle opiskelemalla kieliä!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Opi kieli maailmalla! Voit valita 12 kielestä ja yli 50 mahtavasta kaupungista.

Tutustu tarkemmin