EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
Menu

Opi englantia nopeammin: 10 takuuvarmaa vinkkiä

Opi

Englantia on hauska opiskella, mutta kielen omaksuminen voi joskus tuntua lähes mahdottomalta urakalta: siihen kuuluu yli 750 000 sanaa, ja oikean kirjoitusasun muistaminen on toisinaan niin hankalaa, että etevimmätkin kielen taitajat päätyvät mokaamaan. Älä kuitenkaan anna tämän lannistaa – jokainen oppii kyllä, kun opiskelustrategia vain on kohdillaan.

Ota käyttöön seuraavat kymmenen vinkkiä, ja ennen kuin arvaatkaan, käytät englantia jo aivan sujuvasti.

1. Lue englanniksi mahdollisimman paljon – ja kaikkea mahdollista

Klassikkokirjallisuus, pokkarit, sanomalehdet, nettisivut, sähköpostit, somepäivitykset, muropaketit; jos teksti on englanniksi, lue se! Miksikö? No, voit löytää paljon herkullista uutta sanastoa, ja lisäksi saat kertausta sellaisista sanoista, jotka tunnet jo ennalta. Tämä auttaa kielitaidon vahvistamisessa, sillä kun saat esimerkkejä tuttujen sanojen käyttämisestä erilaisissa lauseissa, omaksut ne entistä paremmin. Uusien sanojen ja ilmausten oppiminen on taas välttämätöntä kielitaidon kehittämiseksi, etenkin, kun kyseessä on englannin kaltainen kieli, jonka sanasto on huomattavan laaja. Pidä kuitenkin mielessä, ettei pelkkä tekstien läpi vilkaiseminen riitä, vaan…

2. Ota uudet ilmaukset ylös

Tämä on todellinen klassikkovinkki, ja syystä – neuvo nimittäin toimii! Kun kieltä opiskellessa kohtaa uuden sanan tai ilmaisun, on helppo kuvitella, ettei sen unohtamisesta olisi vaaraa. Mutta usko pois, sanat eivät läheskään aina tartu mieleen ensimmäisellä kerralla. Jotta vältät sanaston unohtumisen, ryhdy kantamaan mukanasi hauskaa muistivihkoa tai naputtele sanabongauksesi puhelimen muistiinpanosovellukseen. Kirjoita ylös myös sanojen merkitys ja konteksti, eli kokonainen lause, jossa niitä voi käyttää. Tämä säästää aikaa, kun et joudu muistiinpanoihin palatessasi aprikoimaan, mitä mikäkin sana tarkoitti.

3. Puhu ihan oikeasti

Kieltä opiskellaan siksi, että sitä voitaisiin käyttää muiden ihmisten kanssa kommunikointiin. Nykypäivänä olemme kuitenkin suoranaisia mestareita vuorovaikutuksessa, joka onnistuu suuta avaamatta – kiittäkäämme tästä Whatsappia – mutta totuus on se, että kielen omaksuminen käy huomattavasti tehokkaammin puhumalla kuin pelkästään lukemalla ja kirjoittamalla. Mieti vaikka, kuinka monesti olet kuullut ihmisten harmittelevan, että he ymmärtävät kyllä englantia, mutta eivät osaa puhua sitä. Monille englannin opiskelijoille kielen puhumisesta on tullut pelottava mörkö, jota vältellään kaikin keinoin. Älä sinä lähde tuolle tielle! Etsi englanninkielistä juttuseuraa, ilmoittaudu kielikurssille tai osallistu vaikka online-opetukseen, jossa on mahdollisuus harjoitella puhumista muiden kielitaitoaan treenaavien kanssa. Ei kulu aikaakaan, kun englanniksi juttelu tuntuu jo paljon luontevammalta.

4. Seuraa podcasteja tai Youtube-kanavia

Pidätkö huumorista? Politiikasta? Muodista? Ruoanlaitosta? Podcasteja ja Youtube-kanavia löytyy käytännössä aiheesta kuin aiheesta, eli löydät varmasti itsellesi sopivan. Ota muutama kiinnostava tapaus seurantalistalle ja käytä esimerkiksi bussimatkat, autoilut ja kouluun pyöräilyt hyödyksi katselemalla tai kuuntelemalla englanninkielistä sisältöä. Vieraan aksentin ymmärtäminen saattaa tuntua hankalalta ensi alkuun, mutta pidä pintasi ja jatka seuraamista. Totut pian uudenlaiseen korostukseen, ja alat hahmottaa kuulemaasi. (Samalla myös sanavarastosi karttuu paikallisilla ilmauksilla!)

5. Lähde ulkomaille

Jos englannin omaksumiseen on jokin vielä parempi keino kuin kielen keskelle matkustaminen ja sen ympäröimänä eläminen, tahtoisimme todella tietää, mikä tuo keino on! Koska englanti on maailman yleisin kieli, tarjolla on pitkä lista potentiaalisia opiskelumaita – voit valita itsellesi mieluisimman vaihtoehdon vaikkapa pallonpuoliskon, ilmaston tai suosikkikaupunkisi perusteella. Miltä kuulostaisi esimerkiksi Australia, Uusi-Seelanti, Iso-Britannia, Yhdysvallat, Kanada tai Etelä-Afrikka?

6. Käytä somesisällöt hyödyksi

Jakaako joku ystäväsi somessa englanninkielistä sisältöä? Älä skippaa kyseisiä päivityksiä, vaan sovi itsesi kanssa, että käyt joka päivä läpi vähintään yhden niistä. Ei väliä, onko kyseessä lehtiartikkeli, video, blogipostaus, laulu vai jokin muu sisältö – kunhan se on englanniksi ja aihe tuntuu kiinnostavalta, hyödyt varmasti.

7. Kysele paljon

Englannissa on sanonta, jonkua mukaan “uteliaisuus kissan tappoi”. Ei kuitenkaan piitata siitä, sillä uteliaisuus on myös tie sujuvaan kielitaitoon! Kieltä opiskellessa herää jatkuvasti erilaisia kysymyksiä – älä siis jätä niitä ilmaan roikkumaan, vaan ole utelias ja selvitä vastaukset! Jos olet ilmoittautunut kielikurssille, kysy opettajaltasi (sitähän varten hän on paikalla). Äläkä huolestu, vaikka opiskelisit omatoimisesti: voit hakea vastauksia kielioppisivustoilta, blogeista, keskustelupalstoilta tai kysymällä. Lopussa kiitos seisoo!

8. Ota oppia tähdiltä

Tuo opiskeluun hauskaa lisämaustetta valitsemalla joku englanninkielinen näyttelijä tai laulaja, josta pidät, ja etsi netistä hänen haastatteluvideoitaan. Ja sitten katsele ja kuuntele! Käy ensiksi koko haastattelu kertaalleen läpi, ja syvenny sitten siihen ajan kanssa niin, että kirjaat ylös kiinnostavat sanat ja ilmaukset. Löydät slangista, tarinoista, vitseistä ja hassuista pikku kertomuksista varmasti paljon uutta materiaalia kielitaitosi kehittämiseen.

9. Aloita tärkeimmästä

Englannin opintosi etenevät varmasti paljon nopeammin, jos muistutat itseäsi jatkuvasti siitä, miksi ylipäätään opiskelet kieltä. Oletko lähdössä opiskelijavaihtoon? Keskity siinä tapauksessa opintojesi kannalta tärkeään sanastoon. Onko edessä konferenssi ulkomailla? Opettele käytännön keskustelutaitoja. Aiotko viettää välivuoden maailmalla? Treenaa etenkin matkailuun liittyvää sanastoa. Jos vain säntäät pää edellä englannin opintoihin kuvitellen, että opit kaiken yhdellä kertaa kuin taikaiskusta, lopputuloksena on vain turhautuminen ja väsähtäminen. Mikä johdatteleekin meidät viimeiseen kohtaan…

10. Älä soimaa itseäsi

Kun tuntuu siltä, ettei opiskelu etene – tätä sattuu jokaiselle – älä säti itseäsi ja ajattele, ettet yksinkertaisesti osaa tai tule ikinä oppimaan. Oikeastaan kiellän moiset mietteet kokonaan! Ne vain harhauttavat sinut luulemaan, että haaveesi sujuvasta englannin taidosta olisi mahdottomuus. Ajattele sen sijaan, että opit ja kehityt joka päivä ja kielitaidon kartuttaminen on pienten vaikeuksien arvoista, ja muistuta itseäsi, kuinka paljon pidemmällä olet kuin esimerkiksi puoli vuotta sitten. Kehitä oma voimalause, joka auttaa sinua näkemään kokonaiskuvan silloin, kun opiskelu tökkii.


Lähde oppimaan englantia aitoon ympäristöön!Tutustu tarkemmin

Testaa kielitaitosi muutamassa minuutissa!

icon