EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

7 ällistyttävää faktaa kielistä

7 ällistyttävää faktaa kielistä

Siitä, kuinka kommunikoimme tulevaisuudessa, on esitetty ristiriitaisia mielipiteitä – jos olet utelias kuulemaan meidän näkemyksemme, löydät sen täältä.

Näyttipä tulevaisuus miltä tahansa, jo nykypäivän kielissä on kuitenkin rutkasti ihmettelemistä. Hämmästelläänpä siis hetki sitä käsittämätöntä kirjoa ja monipuolisuutta, joka ihmiskunnan lähes 7 000 kieleen liittyy.

Kokosimme maailman kielistä muutamia faktoja, joista yllätyt takuulla.

1. Baski on todellinen mysteerikieli

Ranskan eteläpuolella sijaitsee pieni, (kiistanalaisesti) Espanjalle kuuluva alue nimeltä Baskimaa. Siellä asuu noin 700 000 ihmistä, joiden kieli on niin omalaatuinen ja muista poikkeava, etteivät tutkijat edes osaa kertoa, mistä se on peräisin.

On kuitenkin melko varmaa, että kieli on todella vanha. Asiantuntijat uskovat, että sen historia ulottuu kauemmas kuin minkään muun eurooppalaisen kielen.

2. Maailmassa on kieli, jossa on vain 12 kirjainta

Papua-Uuden-Guinean lähettyvillä sijaitsevalla Bougainvillen saarella puhutaan kieltä, jossa on vain kaksitoista kirjainta. Siellä ei varmaankaan ole erityisen hauskaa pelata Scrabblea (tai ehkä onkin, ja peli on vain todella helppo).

3. Scrabblen kirjainlaattojen suhteet vaihtelevat kielittäin

Scrabblesta puheen ollen: pelin kansainvälisissä versioissa on suuria eroja sen osalta, paljonko eri kirjainlaattoja on tarjolla. Kirjainten suhteet kertovatkin paljon siitä, millainen kieli on kyseessä.

Esimerkiksi Puolan versiossa Z on viidenneksi yleisin laatta, siinä missä suomenkielisessä pelissä on kolmanneksi eniten T- ja N-kirjaimia. Slovenian- ja katalaaninkielisissä Scrabbleissa tavallisin kirjain on E, ja tämä koskee myös alkuperäistä, englanninkielistä versiota.

4. Eniten kieliä vs. eniten sanoja

Maa, jossa puhuttujen kielien määrä on kaikista suurin, on Papua-Uusi-Guinea: saarivaltion alueella jutustellaan jopa 840 kielellä. Eniten sanoja löytyy puolestaan englannista. Siinä on tällä hetkellä noin 750 000 sanaa, ja uusia syntyy viikoittain.

5. Yhdysvalloilla ei ole virallista kieltä

Vaikka englanti on monien amerikkalaisten äidinkieli ja maan median, liike-elämän ja politiikan perusta, se ei itse asiassa ole Yhdysvaltojen virallinen kieli. Miksikö?

Koska maalla ei ole sellaista. Vaikka englanti on ollut alueen valtakieli siitä saakka, kun se valloitettiin 1600-luvulla, sitä ei koskaan julistettu viralliseksi kieleksi.

6. Englanti ja ranska ovat aivan kaikkialla

Jokaisessa maailman maassa opetetaan englantia, mutta tiesitkö, että sama pätee myös ranskaan? Kumpikaan näistä ei silti ole maailman puhutuin kieli, vaan kyseinen titteli kuuluu mandariinikiinalle.

Siitäs saitte, ranska ja englanti!

7. Kaksosten kielelle on oma sanansa

Kaksoset puhuvat etenkin nuorella iällä toisinaan itse keksittyä kieltä. Tälle on kehitetty jopa oma sana, kryptofasia – joka tosin kuulostaa lähinnä halloween-aiheisen teemapuiston laitteelta.

Mitä kieltä sinä haluaisit oppia?Tutustu EF Kielimatkoihin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Testaa kielitaitosi muutamassa minuutissa!

Tutustu tarkemmin