EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
  Menu

  20 englanninkielistä ilmaisua, jotka jokaisen pitäisi osata

  20 englanninkielistä ilmaisua, jotka jokaisen pitäisi osata

  Englannin puhujat käyttävät erittäin mieluusti erilaisia vakiintuneita ilmaisuja, joten niitä tulee jatkuvasti vastaan niin kirjoissa ja tv-sarjoissa kuin arkipäivän keskusteluissakin. Jos tahdot osata englannin sujuvasti, sinun täytyy siis hallita nämä ilmaukset – muutoin saatat hyvinkin hämmentyä, jos joku väittää yhtäkkiä vaikkapa vetävänsä sinua jalasta (I’m just pulling your leg!).

  Tässä tulee 20 englanninkielistä ilmaisua, jotka jokaisen pitäisi osata:

  1. Under the weather

  Kirjaimellinen merkitys: Sään alla
  Todellinen merkitys: Tuntea olonsa kipeäksi

  Miten käytetään? Vaikka Englannissa rakastetaan säästä puhumista – ja sitä myös tehdään todella usein – älä anna tämän ilmaisun hämätä. Jos joku sanoo “I feel under the weather”, oikea vastaus on “I hope you feel better soon!” (“Toivottavasti voit pian paremmin!”), ei “Would you like to borrow my umbrella?” (“Tahtoisitko lainata sateenvarjoani?”).

  2. The ball is in your court

  Kirjaimellinen merkitys: Pallo on sinun kentälläsi
  Todellinen merkitys: Valinta on sinun

  Miten käytetään? Tällä ilmaisulla kerrotaan, että on toisen aika päättää, mitä seuraavaksi tapahtuu. Kyse ei kuitenkaan ole pallopelistä, vaan elämästä ylipäätään. Jos “pallo on sinulla”, sinun täytyy siis tehdä päätös ja joku odottaa tietoa siitä, mihin ratkaisuun päädyt.

  3. Spill the beans

  Kirjaimellisesti: Läikyttää papuja
  Todellinen merkitys: Paljastaa salaisuus

  Miten käytetään? Jos möläytit jollekulle hänen omista yllätyssynttäreistään, “läikytit papuja” (spilled the beans) tai ehkä jopa ”päästit kissan ulos kassista” (let the cat out of the bag). Salaisuus on siis paljastunut.

  4. Break a leg

  Kirjaimellinen merkitys: Murtaa jalka
  Todellinen merkitys: Onnea matkaan

  Miten käytetään? Tämä ilmaisu ei ole alkuunkaan uhkaava, vaikka siltä kuulostaakin. ”Break a leg!” -huudahdus on tarkoitettu hyvän onnen toivotukseksi, ja sitä täydennetään usein nostamalla peukut pystyyn. Ilmaisu on peräisin ajalta, jolloin näyttelijöiden täytyi kumartaa menestyksekkään teatteriesityksen jälkeen niin monta kertaa, että he saattoivat jopa murtaa jalkansa.

  5. Pull someone’s leg

  Kirjaimellinen merkitys: Vetää jotakuta jalasta
  Todellinen merkitys: Vitsailla, pilailla

  Miten käytetään? Tämä kannattaa opetella, jos olet pilojen ystävä. Samaan tarkoitukseen sopii myös ilmaus wind someone up. Toimii esimerkiksi lauseessa “Relax, I’m just pulling your leg!” (”Rahoitu, minä vain vitsailen!”) tai ”Wait, are you pulling my leg?” (”Hetkinen, pilailetko sinä?”).

  6. On the fence

  Kirjaimellinen merkitys: Aidalla
  Todellinen merkitys: Olla epävarma

  Miten käytetään? Jos olet “aidalla”, et ole päättänyt, kumman näkökannan puolella olet. Esimerkiksi ”I’m on the fence about hot yoga classes” tarkoittaa, ettet vielä ihan tiedä, tykkäätkö joogaamisesta kuumassa huoneessa hikoillen.

  7. Through thick and thin

  Kirjaimellinen merkitys: Läpi paksun ja ohuen
  Todellinen merkitys: Olla uskollinen olosuhteista riippumatta

  Miten käytetään? Tätä kuulee usein puhuttaessa perheistä tai parhaista ystävistä. Through thick and thin tarkoittaa, että pysytte toistenne rinnalla, mitä ikinä tapahtuukaan, niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina.

  8. Once in a blue moon

  Kirjaimellinen merkitys: Kerran sinisessä kuussa
  Todellinen merkitys: Harvoin

  Miten käytetään? Tällä hurmaavalla ilmaisulla kerrotaan, että jotakin tapahtuu hyvin harvoin. Esimerkki: “I remembered to call my parents from my language trip once in a blue moon.” (“Muistin soittaa vanhemmilleni kielimatkalta todella harvoin.”)

  9. It’s the best thing since sliced bread

  Kirjaimellinen merkitys: Paras asia sitten viipaloidun leivän
  Todellinen merkitys:
  Erittäin, erittäin hyvä

  Miten käytetään? Valmiiksi viipaloitu leipä on selvästi ollut Englannissa todellinen vallankumous, koska sitä käytetään vertailukohtana kaikelle mahtavalle. Britit taitavat fanittaa leipäviipaleitaan melkein yhtä paljon kuin teetä.

  10. Take it with a pinch of salt

  Kirjaimellinen merkitys: Ota sen kanssa hyppysellinen suolaa
  Todellinen merkitys: Älä ota sitä liian vakavasti

  Miten käytetään? “I heard that elephants can fly now, but Sam often makes up stories, so I take everything he says with a pinch of salt.” Eli “Norsut osaavat kuulemma nykyisin lentää, mutta Sam sepittää usein keksittyjä tarinoita, eli suhtaudun hänen sanomisiinsa tietyllä varauksella”.

  11. Come rain or shine

  Kirjaimellinen merkitys: Satoi tai paistoi
  Todellinen merkitys: Kävipä miten tahansa

  Miten käytetään? Tällä lupaat, että teet jotakin, säästä tai mistä tahansa muusta seikasta riippumatta: ”I’ll be at your football game, come rain or shine!” (”Tulen katsomaan jalkapallomatsiasi, vaikka mikä olisi!”)

  12. Go down in flames

  Kirjaimellinen merkitys: Vajota liekkeihin
  Todellinen merkitys: Epäonnistua näyttävästi

  Miten käytetään? Tämä on melko selkeä ilmaisu. Jos joku toteaa, että ”that exam went down in flames, I should have learned my English idioms”, hän kertoo mokanneensa kokeen todella pahasti ja harmittelee, ettei opiskellut englannin idiomeita kunnolla.

  13. You can say that again

  Kirjaimellinen merkitys: Voit sanoa sen uudelleen
  Todellinen merkitys: Totta

  Miten käytetään? Tällä osoitetaan yksimielisyyttä. Jos kaverisi toteaa, että ”Ryan Reynolds is gorgeous”, vastaukseksi sopii siis erinomaisesti ”You can say that again!”

  14. See eye to eye

  Kirjaimellinen merkitys: Nähdä silmästä silmään
  Todellinen merkitys: Olla täysin samaa mieltä

  Miten käytetään? Tällä ei ehdoteta tuijotuskilpailua – see eye to eye tarkoittaa, että olet toisen kanssa aivan samaa mieltä puheena olevasta asiasta.

  15. Jump on the bandwagon

  Kirjaimellinen merkitys: Hypätä kärryihin
  Todellinen merkitys: Seurata trendiä

  Miten käytetään? Tämä toimii tilanteissa, joissa joku tekee jotakin suosittua vain siksi, että sitä pidetään coolina. Tässä brunssiin liittyvä esimerkki: ”She doesn’t even like avocado on toast. She’s just jumping on the bandwagon.” (“Ei hän edes pidä avokadosta leivän päällä. Hän syö sitä vain, koska se on trendikästä.”)

  16. As right as rain

  Kirjaimellinen merkitys: Yhtä oikeassa kuin sade
  Todellinen merkitys: Täydellinen

  Miten käytetään? Tässä on toinen sääsanastoon perustuva ilmaisu, mutta tällä kertaa kyseessä on hieman kinkkisempi tapaus: vaikka sade aiheuttaa tavallisesti nurinaa, right as rain on itse asiassa positiivinen ilmaisu. Jos joku kysyy, kuinka voit ja kaikki on paremmin kuin hyvin, voit siis todeta iloisesti ”I’m as right as rain”.

  17. Beat around the bush

  Kirjaimellinen merkitys: Takoa pensaan ympärillä
  Todellinen merkitys: Vältellä jonkin sanomista

  Miten käytetään?Beat around the bush kuvaa kiertelyä ja kaartelua sekä ympäripyöreiden puhumista. Ajatuksena on vältellä jotakin kysymystä, johon et tahtoisi kertoa rehellistä vastausta.

  18. Hit the sack

  Kirjaimellinen merkitys: Lyödä säkkiä
  Todellinen merkitys: Mennä nukkumaan, painua pehkuihin

  Miten käytetään? Tämän käyttö on helppo oppia: ”I’m exhausted, it’s time for me to hit the sack.” (”Olen rättiväsynyt, minun on aika painua pehkuihin.”)

  19. Miss the boat

  Kirjaimellinen merkitys: Jäädä laivasta
  Todellinen merkitys: On liian myöhäistä

  Miten käytetään? Käytä tätä, kun jokin tilaisuus tai deadline on mennyt sinulta ohitse. ”I forgot to apply for that study abroad program, now I’ve missed the boat.” (”Unohdin hakea siihen opinto-ohjelmaan ulkomailla, ja nyt on liian myöhäistä.”)

  20. By the skin of your teeth

  Kirjaimellinen merkitys: Hampaiden iholla
  Todellinen merkitys: Nipin napin, juuri ja juuri

  Miten käytetään? “Phew, I passed that exam by the skin of my teeth!” (“Phuh, läpäisin kokeen juuri ja juuri!”) Toivomme tietysti, että teet kokeissa aina nappisuorituksen, mutta jos pääset läpi rimaa hipoen, voit kertoa asiasta tällä ilmaisulla.

  Testaa oma englannin taitosi!Kielitestiin

  Jaa tämä artikkeli

  Viimeisin artikkeli aiheesta: Kielet

  10 outoa ja samaistuttavaa sanaa maailmalta