EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Koe Singapore paikallisten tapaan

Koe Singapore paikallisten tapaan

Tämän blogiartikkelin innoittaja toimi Jeric Andrianon kirjoittama 4 tapaa kokea Singapore (julkaistu EF Vietnamin ja EF Japanin blogeissa).

Sanotaan, että singaporelaisten suosikkiajanvietteitä ovat syöminen ja shoppailu – kaikki Leijonakaupunkiin matkustavat havaitsevatkin pian, että nämä taidot hiottu siellä huippuunsa. Noin puolikkaan Lontoon kokoisella Singaporella on kuitenkin myös paljon muutakin tarjottavaa kuin pelkät kaupat ja ravintolat – katsasta alta oppaamme, jonka neuvoilla pääset kokemaan kaupungin koko kirjon.

MAISTELE ERI KEITTIÖIDEN PARHAIMMISTOA
Tee kuten singaporelaiset ja suorita makumatka kaupungin herkullisiin keittiöihin: tilaa intilainen dosa ja nautiskele kastikkeiden ja mausteiden ilotulituksesta, tai mikäli suosit enemmän kiinalaisia makuja, valitse Hainanese chicken rice. Malesian pääset maistamaan pyytämällä laksaa, mausteista nuudelikeittoa. Tai jos haluat lyödä muutaman kärpäsen yhdellä iskulla, valitse jokin fuusiokeittiöiden antimista. Vieraile esimerkiksi _mamak_issa ja herkuttele roti canai -leivällä, joka tuo yhteen malesialaisesn ja intialaisen keittiöperinteen. Mikäli kaipaat jotain makeaa, testaa singaporelainen klassikko kaya toast: taivaallinen yhdistelmä kookosta (johon viittaa sana kaya), sokeria, kookosmaitoa ja kananmunaa paahtoleivän päällä tarjoiltuna.

SIEMAILE KAHVIA JA TEETÄ
Nähtävyyksien katselun ja kaupunkiin tutustumisen aikana on tärkeää huolehtia oikeasta nestetasapainosta, ja Singaporessa tämä on suoranainen ilo: kaksi avainsanaa, jotka kannattaa tietää ovat areteh (tee) ja kopi (kahvi). Löydät kummatkin, kun suuntaat kopi tiamiin, kahvilaan. Niissä tarjoillaan kyseisistä juomista lukemattomia eri versioita. Kannattaa myös kokeilla _teh tarik_ia, Malesian kansallisjuomaa, jonka nimi voidaan vapaamuotoisesti kääntää englanniksi sanoilla pulled tea. Juoman ainesosat ovat hyvin yksinkertaiset – maitoa ja teetä – mutta sen valmistustapa osoittaa erinomaisesti, mistä erikoiselta vaikuttava nimi on peräisin. Tee kaadetaan kupista toiseen ja tätä toistetaan niin kauan, kunnes juomasta on tullut vaahtoavaa. Ei ehkä kuulosta erityisen jännittävältä näin kirjoitettuna, mutta prosessia on jännittävää katsella.

KOE KAUPUNGIN PERSOONALLINEN PUOLI_
Kampong Glam –_alueella sijaitseva Haji Lane on yksi ehdottomista vierailukohteista Singaporessa. Tällä kadulla, jota voisi kuvailla malesialaisen kylän ja hipster-kaupunginosan välimuodoksi, on aivan omanlaisensa värikäs tunnelma. Haji Lane on lyhyt, kapea katu, jota vallitsevat pilvenpiirtäjien sijaan monikulttuurisuus ja taide – siellä onkin helppo hetkeksi unohtaa, että on parhaillaan yhdessä maailman vilkkaimmista metropoleista. Alue on täynnä omaperäisiä kauppoja,  vaihtoehtoravintoloita ja kotoisia kahviloita, jotka tarjoavat erinomaisen hengähdyspaikan, kun olet ensin ihastellut kylliksesi ympäröivää mielenkiintoista arkkitehtuuria, värikkäitä seinämaalauksia ja persoonallista katutaidetta.

NÄE TRENDIALUEETTiong Bahru on tällä hetkellä Singaporen cooleimman kaupunginosan maineessa: se on täynnä kahviloita (kyllä, lisää _kopi_a!), kirjakauppoja ja taidegallerioita, jotka majailevat kiinalaisten rakennusten lomassa. Trendikäs alue tarjoaa täydellisen sekoituksen länsimaisia ja itäisia vaikutteita yhdistävää art decoa ja paras aika sen tutkailuun on leppoisa iltapäivän kävelyretki.

KIERTELE LAHDELLA, JOSTA LÖYDÄT KAIKEN
Marina Bay on aidosti hämmästyttävä – niin päivä- kuin yöaikaankin. Alueeseen tutustumisen voi aloittaa oikeastaan mistä hyvänsä, mutta miksipä et käynnistäisi vierailuasi nousemalla yläilmoihin _Singapore Flyer_issa, yhdessä planeetan suurimmista maailmanpyöristä, ja ihailemalla kaupungin siluettia. Matkakuvia varten kannattaa myös käydä tervehtimässä _Merlion_ia, samannimisessä puistossa seisovaa kuuluisaa patsasta, jonka hahmo on yhdistelmä kalaa ja leijonaa. Täältä sinun kannattaa ottaa suunta palkittuun Garden by the Bay’hin, henkeäsalpaavan kauniille viheralueelle, jossa picnic-paikoista tulee suorastaan valinnanvaikeus ja Instagram-tilisi täydentyy huikeilla otoksilla maailman korkeimmasta sisävesiputouksesta, pystysuorista puutarhoista ja eksoottisista kukista. Niin, ja tätä kaikkea ympäröivät sitten ravintolat, kaupat, museot ja ”se” rakennus…

TEE ELÄMÄSI UINTIRETKI
Singaporen huipentuma on kiistatta Marina Bay Sands: kolme rivissä seisovaa tornihotellia ja niiden huipulla 57. kerroksessa odottava 150 metrin mittainen _infinity pool –_uima-allas. Voimme varmasti kaikki myöntää, että uintiretki ei juuri tätä upeammaksi muutu. Marina Baysta löytyy myös yökerhoja, kasino, laaja valikoima kauppoja ja ravintoloita sekä museo – ihan siltä varalta, että uiminen huikeissa näköaloissa alkaa käydä pitkäveteiseksi.

HÄMMÄSTELE AINUTLAATUISTA ARKKITEHTUURIASingaporesta löytyy koko joukko mailman vaikuttavimpia rakennuksia, eli ota kamera valmiiksi: Vertical village (pystysuora kylä), päällekkäin ladottujen kerrostalojen kokonaisuus sai vuonna 2015 World Building of the Year -tittelin ja näyttää siltä, että arkkitehdin inspiration lähteenä on toiminut Jenga-peli. Marina Bay Sands ei milloinkaan lakkaa hämmästyttämästä, kuten ei myöskään ArtScience Museum, joka muistuttaa katselijasta riippuen joko kukkaa tai robotin kättä. Ja kun arkkitehtuurin mestariteoksista puhutaan, niin ei sovi unohtaa _The Esplanade_a, esiintyvien taiteiden keskusta, joka on käytännössä saanut muotonsa jättiläismäiseltä durian-hedelmältä tai vaihtoehtoisesti kärpäsen silmältä. Jos kamerassasi tai muistikortillasi on näiden jälkeen tilaa, vieraile vielä Helix Bridge -sillalla ja poseeraa, kuvaa ja jaa.

SUKELLA KAUPUNGIN VIHREÄLLE PUOLELLE
Singapore saattaa aluksi tuntua betoniviidakolta, mutta kaupunki on itse asiassa pullollaan viheralueita ja lähin on aina vain pienen hypähdyksen päässä. Voit tutustua kaupunkiin ja sen historiaan polkupyörällä (hyviä käyntikohteita ovat ainakin Pungol Waterway, Bidadadi Cemetery ja Halus Wetland), ihailla ikonisia puutarhoja ja puistoja jalkaisin (suosituksiamme ovat Chinese Garden ja Fort Canning Park), paistatella päivää yhdellä monista rannoista (East Coast Park) tai tarkkailla eläinkuntaa sen luonnollisessa elinympäristössä (Jurong Bird Park, SungeiBuloh ja Chek Jawa).

LOIKKAA SAARELTA TOISELLESentosa on hurmaava lomasaari alle kilometrin päässä Singaporen pääsaaresta. Nimi tarkoittaa malaijin kielellä rauhaa ja tyyneyttä, mutta Sentosa on kaikkea muuta kuin unelias kohde. Lyhyen kaapelikärryajelun jälkeen olet perillä viiden neliökilometrin laajuisella alueella, joka on täynnä jännittävää nähtävää, suosittuja teemapuistoja ja resort-tyylisiä hotelleja. Saari ei kuitenkaan ole pelkkkä viihteen mekka, vaan sieltä löytyy myös vehmasta sademetsää ja kaksi kilometriä valkeita hiekkarantoja, joista räpsityillä otoksilla täytät Instagramisi alta aikayksikön.

Image by Nicolas Lannuzel, Flickr / Creative Commons

GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa