EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Iso-Britannia ja Irlanti: 10 mahtavinta road trip -reittiä

Iso-Britannia ja Irlanti: 10 mahtavinta road trip -reittiä

Iso-Britannia ja Irlanti ovat täynnä suurenmoisia maisemia, jotka oikein kutsuvat ikimuistoisille autoretkille. Jos viivyt Britanniassa tai naapuri-Irlannissa hieman pidempään, käytä pitkä viikonloppu tai vaikkapa kokonainen loma road trip -reissuihin pitkin saarivaltioiden kauneimpia reittejä. Kokoa sopiva soittolista (testaa esimerkiksi EF:n Spotify), täytä takakontti välipaloilla ja suuntaa henkeäsalpaavan hienolle ajomatkalle.

1. Yorkshire, Englanti: Buttertubs Pass

Yorkshiren loputtomat nummet ja mutkittelevat tiet jyrkkine käänteineen ovat erinomaista seutua autoretkille. Matka saattaa käydä ajoittain hieman verkkaisesti, mikäli jäät yksikaistaisilla teillä traktorin taakse, mutta älä anna sen häiritä. Ajele ainakin laaksomaisemissa odottavalle Buttertubs Pass -reitille, joka tunnetaan todella jyrkästä, vuoden 2014 Ranskan ympäriajossakin nähdystä ylämäestään sekä 20 metriä syvistä hiidenkirnuista, joissa maajussit viilensivät aikanaan voilasteja matkalla paikallisille markkinoille. Pistäydy myös Wensleydalen meijerissä maistelemassa alueen parhaimpia juustoja.

2. Lake District, Englanti: Burrowdale – Buttermere

Lake Districtillä on paikka Unescon maailmanperintöluettelossa, ja se onkin todellista ulkoilmaeläjän unelmaseutua. Kauniit maisemat kattavat lähes 2 500 neliökilometrin laajuisen alueen, ja niiden läpi ajellessa pääsee ihailemaan niin kuvankauniita järviä ja jylhiä kukkuloita kuin Englannin kauneimpia auringonlaskujakin. Valitse reitti, joka kulkee järveltä toiselle ja telttaile Buttermeressä, melo kajakilla halki Ullswater Laken tai patikoi Scafell Pikella, Englannin korkeimmalla vuorella.

3. Brecon Beacons, Wales: Black Mountain Pass

Tämä reilun 30 kilometrin mittainen reitti kulkee halki Walesin laaksojen Gwaun-cae-Gurwanista Llandoveryyn, ja matkan varrella muun muassa ylitetään raikkaiden vuoristojokien poikki kulkevia kapoisia siltoja, ajellaan kiviseinämien välissä ja kivutaan avarille nummille yli kuuluisan Black Mountainin rinteiden. Pidä silmät auki laumasta eksyneiden lampaiden varalta ja varmista, että jarrusi ovat priimakunnossa, jotta ajomatka näissä henkeäsalpaavissa maisemissa sujuu varmasti ilman haavereita.

4. Powys, Wales: Abergwesyn Pass

Toinen kertakaikkisen kaunis road trip -reitti Walesissa on Abergwesynistä Tregariin kulkeva tie, jota kutsutaan myös Paholaisen portaikoksi. Lempinimi on täysin perusteltu: kyseessä on kapea, yksikaistainen tie, joka nousee ajoittain lähestulkoon pystysuuntaan mutkitellessaan läpi metsiköiden. Reitti ei siis sovellu heikkohermoisille. Haastavan osuuden jälkeen seuraa kuitenkin kilometrikaupalla puuttomia laaksoja, joissa seurana on vain hiljalleen laiduntavia lampaita. Muista kuitenkin, että kukkulan toisella puolella odottaa vuorostaan jyrkkä alamäki.

5. Somerset, Englanti: Cheddar Gorge

Cheddar Gorge on kalkkikivestä muodostunut kanjoni Mendip Hills -kukkuloilla, lähellä Somersetissa sijaitsevaa Cheddarin kylää. Paikassa vierailee vuosittain puoli miljoonaa matkailijaa, jotka saapuvat paikalle Cheddarin tippukiviluolia ihailemaan. Aja pitkin kanjonia halkovaa tietä, jota reunustaa kummaltakin puolelta lähes pystysuora, yli 150-metrinen kiviseinämä, ja ihmettele harjanteilla kipuavia vuohia. Kannattaa lähteä matkaan heti aamuvarhaisella, ennen kuin turistilaumat kerkeävät paikalle.

6. Cotswolds, Englanti

Cotswoldsin seudulla maisemia hallitsevat kumpuilevat kukkulat, postikorttimaisen somat keskiaikaiset kylät, komeat linnat ja arvovaltaiset maalaiskartanot – voisi melkein luulla, että ollaan Downton Abbeyn kulisseissa. Tee pysähdys ainakin Castle Comben kylässä, Stroudissa, Blenheimin palatsissa ja Bourton-on-water-nimisessä pikkukylässä. Cotswoldsin alueella järjestetään myös monia tapahtumia ja festivaaleja, eli katsasta tapahtumakalenterit ennen tien päälle suuntaamista.

7. Devon, Englanti: Cornwall

Britannian lounaisnurkassa sijaitseva Cornwall on täydellinen road trip -kohde. Rosoista rantaviivaa rytmittämässä on niin hiekkarantoja ja kulmien taakse kätkeytyviä satamia kuin viehättäviä teehuoneitakin, mikä tekee ajomatkasta erinomaisen viihtyisän. Lisäksi merimaisemia on vaikka muille jakaa, eli voit valita vapaasti itsellesi mieluisimman, sopivan mittaisen reitin. Muista kuitenkin pistäytyä Lands Endissä, Cadgwithin kätketyssä luolassa sekä Port Isaaacin perinteisessä kalastajakylässä. Ja kun kerran tänne asti lähdit, maistele myös cornwallilaista iltapäiväteetä skonssin kera.

8. Ylämaat, Skotlanti: North Coast 500

Jos olet uskaliaalla päällä ja mielesi tekee matkata hieman kauemmas, Skotlannissa on aivan mahtavia maisemia, jotka hakevat vertaistaan koko Euroopassa. North Coast 500 on yli 800 kilometrin mittainen tie, jolla matkaaja pääsee varmasti nauttimaan Skotlannista koko sydämensä kyllyydestä. Hurauta pitkin mutkaisia teitä Ivernessistä John O’Groatsiin ja sitten takaisin etelään päin, käy vierailuilla tislaamoissa, ihaile jylhiä linnoja, osu syrjäisille rannoille ja bongaile maisemissa kuljeskelevia eläimiä. Jos aika on kortilla, valitse vain muutama ehdoton käyntikohde, kuten Cairngormsin kansallispuisto.

9. Irlanti: The Wild Atlantic Way, Donegal, Leitrim, Sligo, Mayo, Galway, Clare, Limerick, Kerry ja Cork

Tämä 2 500 kilometrin mittainen reitti mukailee Irlannin kaunista länsirannikkoa, ja sen mittaan pääset näkemään kaikkiaan yhdeksän maan 32 piirikunnasta. Matkan varrella on myös viisi kansallispuistoa, lukuisia rantoja, somia saaria, majakoita, luostareita ja linnoja. Jos sää ei suosi, älä turhaan harmistu – voit aina pistäytyä kuuluisassa panimossa, museossa tai taidegalleriassa.

10. Wales: Snowdonian kansallispuisto

Tämä epätavanomainen reitti piirtyy kartalla Y-kirjaimen muotoon. Matkaan lähdetään viehättävästä Betws-y-Coedin pikkukaupungista (googleta ”Pont-y-Paid bridge”), ja reitti kiemurtelee uskomattomasta Snowdonian kansallispuistosta Llanberisiin. Siellä näet loisteliaan, yli kilometriin kohoavan Mount Snowdon-vuoren, joka kurottelee läpi usvan. Käännä seuraavaksi renkaat kohti etelää, aja ohi keskiaikaisen Harlechin linnan ja suuntaa Barmouthiin, missä odottaa suurenmoinen näkymä Cardiganin lahdelle.

Lähde kielikurssille Englantiin tai Irlantiin!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Opi kieli maailmalla! Voit valita 12 kielestä ja yli 50 mahtavasta kaupungista.

Tutustu tarkemmin