EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Välivuosiopas Aasiaan

Välivuosiopas Aasiaan

Aasia on reppureissailun luvattu maanosa. Siellä vastakohdat ja henkeäsalpaavat maisemat hämmästyttävät seikkailijaa. Futuristisista kaupungeista unohtumattomiin luonnon ihmeisiin ja pitkään historiaan, Aasia ei voisi olla täydellisempi elämäsi reissulle. Valinnanvara on loputon.

Vastataksemme kaikkiin kysymyksiisi välivuodesta Aasiassa – ja näitä varmasti on paljon – olemme koonneet tämän oppaan.

RANTOJA JA MEGAKAUOPUNKEJA KAUKOKAIPUUSEEN

Haaveilitpa sitten rannoista, vuoristosta, viidakosta tai sykkivistä kaupungeista – Aasia tyydyttää seikkailunnälkäsi. Saattaa olla haastavaa kokea kaikki, mitä maanosalla on tarjota, mutta et voi olla rakastumatta kaikkeen siihen, mitä ehdit vuoden aikana nähdä.

Kaakkois-Aasia on klassinen välivuosilaisten kohde: Matkusta Hanoista Ho Chi Minh Cityyn ja löydä matkalta Vietnamin salaiset aarteet. Thaimaan läpi  pyöräillessä näet kaiken Bangkokin sykkeestä villeihin täysikuun juhliin ja kuvankauniisiin rantoihin. Mikäli Aasian liikenteessä poukkoilu ei miellytä, jätä mopo Mekong-joen rannalle ja hyppää veneeseen. Vietnamin ja Thaimaan lisäksi näet parhaat palat Laosista, Myanmarista ja Kambodzasta. Etelämpää löytyy Malesian kukoistava pääkaupunki Kuala Lumpur sekä Borneon villit viidakot. Muista tarkastaa myös Singapore, jos satut kulmille. Indonesiaan kannattaa tutustua saarihyppelyllä:  yli 17 500 saaren joukosta löytyy myös suosittu Bali.

Et voi lähteä Aasiasta vierailematta sen upeissa, historiallisissa kohteisissa kuten Angkor Watissa, Kiinan muurilla ja Myanmarin Baganissa – kaikki näkemisen arvoisia. Älä myöskään unohda tutustua moderneihin metropoleihin Tokioon,Shanghaihin ja Singaporeen – samanlaista teknologian riemukulkua et ole ennen kokenut. Japanin näkee näppärästi luotijunaa käyttäen ja lisäksi japanilainen junalippu on vielä edullinen. Tsekkaa Fuji-vuori ja Kioto ja nauti sushista vaikka jokaisella pysähdyksellä!

Jos satut käymään sekä Japanissa että Intiassa välivuotesi aikana, pääset kokemaan kaksi hyvin erilaista tapaa matkustaa junalla. Intian rautateissä on oma charminsa ja mikä olisikaan parempi tapa tutustua maan omaleimaiseen kulttuuriin edullisesti. Intiassa viettäisi helposti koko vuoden markkinoiden ruoka-antimista nauttien, Taj Mahalilla auringonlaskua ihaillen, Himalajalla vaeltaen ja Goan kauniilla rannoilla rentoutuen – valinta on sinun.

Lista jatkuu ja jatkuu – emme ole edes aloittaneet satumaisista Maldiiveista tai seikkailuista, jotka odottavat Mongoliassa ja Kiinassa… Mutta tällä pääsee alkuun ja toteuttamaan kaukokaipuuta!

OPETA JA OPI, OPI JA OPETA

Yksi suosituimmista ja palkitsevimmista välivuosiaktiviteeteista on opettaminen, jos etsit pelkän matkustamisen lisäksi muutakin tekemistä.Englannin opettajille on jatkuva tarve. Tosin heiltä edellytetään TEFL-, TESOL- tai TESL-pätevyyttä. Opetusjakso näyttää hyvältä CV:ssäsi. Lisäksi se on aidosti palkitseva kokemus ja tiedät auttaneesi usein vaikeista oloista ponnistaneita ihmisiä kohti kirkkaampaa tulevaisuutta. Saatat olla opettaja, mutta se, mitä itse opit erilaisilta oppilailta, on vieläkin huikeampaa. Palkka, edut ja lomapäivät vaihtelevat alueittain: Japanissa ja Etelä-Koressa maksetaan usein parhaiten, kun taas Vietnamissa, Kambodzassa ja Kiinassa sekä palkat että elämiskustannukset ovat alhaisempia.

Vaihtoehtoehtona opettamiselle voit itse opiskella esimerkiksi japania tai kiinaa. Näin pääset sukeltamaan entistä tehokkaammin uuteen kulttuuriin ja erilaiseen tapaan elää. Kielitaidon kartuttaminen välivuoden aikana on myös hyvä tapa erottua joukosta myöhemmin esimerkiksi työnhakutilanteessa. Mukavana lisänä Tokio ja Kiina ovat yksiä maailman kiehtovimpia kohteita ja loistavia opiskelijakaupunkeja. Mikäli japanin ja mandariinikiinan opiskelu ei houkuttele, voit suunnata englannin kielikurssille Singaporeen – saatat yllättyä kuinka monta ovea se sinulle tulevaisuudessa avaa.

LAHJOITA AIKAASI

Aasiassa on lukemattomia vapaaehtoistyömahdollisuuksia, kuten eläinsuojelu, luonnonsuojelu sekä yhteiskunnalliset tehtävät. Maailman väestöstä 60% asuu Aasiassa ja nopeasta kehityksestä huolimatta suurin osa sen yhteisöistä tarvitsee apua köyhyyden selättämisessä. Vapaaehtoistyöntekijät voivat auttaa rakentamaan ja kehittämään tärkeitä infrastruktuureita kuten kouluja  ja koteja. Voit lahjoittaa aikaasi myös orpokodeissa ja katastrofialueilla avustamiseen.

Aasian luonto tunnetaan rikkaudestaan, mutta kuten muuallakin, ovat myös täällä salametsästäjät, urbaani kehitys sekä ilmastonmuutos suuria uhkia. Luonnon ystäville muutama paikkaa on ylitse muiden: Voit auttaa pandojen suojelussa Kiinassa tai tiikerien suojelussa Intian Kanhan luonnonpuistossa. Voit myös halutessasi suunnata Borneoon orankien suojelutyöhön. Idyllsillä Malediiveilla pääset auttamaan korallien ja muiden vedenelävien suojelutyössä, kun taas Thaimaassa, Sri Lankassa ja monissa muissa maissa norsukannan säilyttäminen tarvitsee apuasi. Nämä olivat vain pieni osa kaikesta siitä vapaaehtoistyöstä, mitä Aasiassa voi  tehdä. Mikä tahansa intohimosi onkaan, löydät sen varmasti Aasiasta.

VIELÄ KÄYTÄNNÖN VINKKI: VIISUMIT

Viisumit saattavat vaikuttaa matkustajan pahimmilta vihollisilta. Älä kuitenkaan huolehdi, sillä kärsivällisyydellä, suunnittelulla ja usein myös onnella, selviät viisumihaasteista. Viisumiprosessit vaihtelevat maittain. Esimerkiksi viisumihakemusten käsittelyajat vaihtelevat jopa kuukaudesta vain pariin päivään ja monissa tapauksissa voit jopa ostaa viisumin vasta maan rajalta. Viisumeissa saattaa olla joitakin ehtoja, kuten matkustuksen syy, joka saa usein olla vain lomailu tai määräaikainen työ. Osa viisumeista myönnetään vain, jos sinulla on matkavakuutus, osassa se on vain suosituksena. Vierailusi pituus vaikuttaa myös eri tavoin eri maissa: osa maista sallii jopa vuoden vierailun kerrallaan ja osalla raja on 30 päivää. Tätä on tosin usein helppo pidentää. Jos haet viisumia vasta matkalla ollessasi, ovat tärkeimmät valttikorttisi tutkimustyö sekä joustava plan B.

Kuva: Kaisa Schreck Danielsson, All rights reserved.

GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa