EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

10 asiaa, jotka vain USA:ssa asuneet tietävät

10 asiaa, jotka vain USA:ssa asuneet tietävät

Yhdysvallat on maa, joka ei milloinkaan lakkaa hämmästyttämästä – New Yorkin jylhät pilvenpiirtäjät ja San Franciscon kumpuilevat kukkulat ovat vasta alkua. Mutta mikä tekee USA:sta erityisen, jos ei mietitä kuuluisia kaupunkeja ja mahtavia nähtävyyksiä? Tällaisia asioita on vaikka millä mitalla, aina 24/7-kaupoista huolettomaan verkkareissa elelyyn asti. Listasimme kaikkiaan 10 asiaa, jotka tunnistaa ja ymmärtää vasta, kun on itse asunut Yhdysvalloissa.

1. Autokaistat ovat mahtavia

Ah, autokaista – mikä mainio amerikkalaiskeksintö se onkaan! Ajattele: voit napata matkaasi aamukahvin, ostaa lounasvoileivän ja tilata illallisen ilman, että sinun tarvitsee liikkua autostasi minnekään. Avaa vain ikkuna, kerro, mitä tahtoisit, ja aja hieman eteenpäin luukulle, missä sinulle ojennetaan valmiit murkinat. Saat siis ruokaa ilman mitään (ikkunan avaamista suurempaa) vaivannäköä. Mahtava maa, ei voi muuta sanoa!

2. Collegehousut ovat parhaat housut (joka päivä, aamusta iltaan)

Onko sinulla koskaan päiviä, jolloin et jaksaisi edes vaihtaa kunnon housuja jalkaan? Tiedäthän – päiviä, joina luot kaipaavia katseita television suuntaan ja toivot, ettei sinun tarvitsisi pukeutua ruokakauppaan lähtöä varten? USA:ssa se ei todella ole tarpeen: siellä on täysin hyväksyttävää, että lähdet asioille kollareissa tai hengailet niissä muuten vain pitkin päivää, koska et jaksa edes harkita mitään vähemmän rentoa pukinetta. Myös treenivaatteet kelpuutetaan, koska mikäpä kertoisi terveellisestä ja aktiivisesta elämäntyylistä paremmin kuin lenkkarit ja salitrikoot?

3. Kaikki on jättikokoista

Kuten Grand Canyonin kaltaisista luonnonihmeistä ja suurkaupunkien pilvenpiirtäjistä huomaa, USA:ssa suuri on kaunista – onhan kyseessä maa, joka kehitti muun muassa katumaasturit ja Big Macit. Jenkeissä kaikki on kokoa XL, mikä koskee myös katuja ja pysäköintiruutuja (tässä on ehdottomasti hyvät puolensa: ainakaan auton parkkeeraaminen ei vaadi loputonta ratin veivaamista!).

4. Kahvi otetaan aina mukaan

Yhdysvalloissa voit unohtaa lämpimän kahvikupposen äärellä istuskelun ja jutustelun. Jenkit ovat aina menossa jonnekin, ja tässä osassa maailmaa take away -mukit olivatkin suuressa suosiossa jo kauan ennen kuin Starbucks teki niistä cooleja. Amerikassa voit kiiruhtaa tapaamisesta toiseen kahvi kourassa, eli kofeiinin tankkaaminen onnistuu pitkin päivää.

5. Grillikyljykset ovat oikea kansallisaarre

No niin, mennäänpä itse asiaan: missään ei osata valmistaa grillikyljyksiä samaan tapaan kuin USA:ssa. Siellä lopputulos on murea, mehukas ja tulisella grillikastikkeella valeltu, ja veden kielelle nostattava annos tarjoillaan ranskalaisten sekä ison cokiksen kera. Kyljykset ovat todellinen amerikkalaisen grillailun tukipilari, jonka voisi saman tien julistaa yhdeksi maan kansallisaarteista.

6. Yliopistoelämä on huikeaa

Yhdysvalloissa opiskelijaelämä on todella kätevää: yliopistojen ympärille on rakennettu kokonaiset kampusalueet, joten luokkahuoneet, ruokalat ja asuntolahuoneet ovat aivan vieri vieressä. Opiskelijoista muodostuu melkeinpä pieni kaupunki, missä tuutori asuu naapurissa ja radiokanavan DJ:nä toimii tilastotieteen kurssilta tuttu opiskelukaveri.

7. Kaikkea saa 24/7

USA on maa, joka ei nuku koskaan: siellä voi mennä ruokaostoksille yön pikkutunneilla ja pistäytyä apteekissa matkan varrella. Paikka on toisin sanoen todellinen shoppailijan paratiisi.

8. Urheilu näkyy kaikkialla

Urheilu on keskeinen osa amerikkalaista elämää, ja sitä myös juhlistetaan todella näyttäväksi. Urheilun painoarvo on niinkin suuri, että siitä lainatut sanonnat ja ilmaisut ovat levinneet osaksi jenkkien jokapäiväistä puhetta. Jos opiskelutoveri esimerkiksi tarjoutuu hoitamaan osansa ryhmäprojektista, voidaan sanoa, että hän ”stepped up to the plate” (baseball-termi), tai jos kaveri onnistuu kokeessa, osuva ilmaisu on ”hit the home run” (jälleen baseball-termi)

9. Kiitospäivä on tärkeä juttu

Marraskuun neljäntenä torstaina koko USA rauhoittuu viettämään periamerikkalaista juhlapyhää, kiitospäivää. Tuolloin lähes kaikki matkustavat sukunsa seuraan yhteisen pöydän ääreen – kiitospäivänä tämä on jopa tärkeämpää kuin jouluna – ja syövät perinteisen kiitospäivän illallisen, jonka yhteydessä ilmaistaan kiitollisuutta kaikesta elämän suomasta hyvästä onnesta. Juhla-ateriaan kuuluu aina paistettua kalkkunaa, bataattia, karpalokastiketta ja kurpitsapiirasta. Nam.

10. Mikään ei ole mahdotonta

Amerikassa todella uskotaan, ettei mikään ole mahdotonta. Onko sinulla hyvä, mutta jokseenkin kaukaa haettu idea? ”Ei ongelmaa,” sinulle vastataan, ”kyllä me teemme sen todeksi”. Tämä optimistinen ja periksiantamaton asenne on Amerikan parhaimpia lahjoja maailmalle. Ei mikään ihme, että Applen, Googlen ja Uberin kaltaiset innovatiiviset firmat ovat saaneet alkunsa juuri USA:ssa.

Koe USA omakohtaisesti ja opi samalla englantia!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Opi kieli maailmalla! Voit valita 12 kielestä ja yli 50 mahtavasta kaupungista.

Tutustu tarkemmin