EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

9 syytä, miksi englanti on ykkönen

9 syytä, miksi englanti on ykkönen

Matkustitpa maailmassa minne tahansa, löydät aina jonkun, joka puhuu englantia. Mutta milloin ja miksi siitä tuli niin yleinen kieli, että englanti on käytössä maailman vastakkaisilla laidoilla, aina Britanniasta ja Ranskan Polynesiaan saakka? Otetaanpa selvää.

1. Englanti on maailman puhutuin kieli

Englantia puhuu tai ymmärtää laskutavasta riippuen noin 1–1,6 miljardia ihmistä, minkä lisäksi se on 400 miljoonan äidinkieli. Sen hallitsee siis jollakin tasolla yli neljäsosa maailman väestöstä. Tämä tarkoittaa, että harjoittelukavereita löytyy kaikkialta.

2. Se on kansainvälisen liiketoiminnan kieli

Kansainvälisten suuryritysten pääkonttorit toimivat pääosin USA:ssa ja Britanniassa, mikä selittää, miksi englanti on ollut jo pitkään kaupankäynnin ykköskieli. Lisäksi asia saattaa liittyä osittain siihen, ettei englannin puhujilla ole suurta intoa opiskella muita kieliä – ja jokin kielihän kansainväliseen kommunikointiin täytyy valita, eikö totta?

3. Useimmat elokuvat ovat englanninkielisiä

Hollywood on viihdeteollisuuden voimanpesä, joten on varsin luonnollista, että englannista tuli elokuvien pääkieli. Vaikka leffat usein dubataan, ne ovat kuitenkin parhaimmillaan kielellä, jolla ne on alun perin laadittu.

4. Englantia on helppo oppia

Englantia ei pidetä erityisen vaativana kielenä. Sen sanasto on suhteellisen helppo omaksua, ja sillä on yhtäläisyyksiä moniin muihin kieliin, joiden puhujien on helppo hahmottaa englannin sanojen alkuperä. Tästä lisää heti seuraavaksi.

5. Se on sukua monille muille kielille

Englannilla on pitkä ja kiehtova historia, johon kuuluu sotia, valloituksia ja vaikutteita maailmalta. Kieltä ovat muovanneet muun muassa roomalaiset, viikingit ja ranskalaiset. Siitä onkin tullut eräänlainen kielten risteymä, jossa yhdistyvät latinalaisten, germaanisten ja romaanisten kielten ainekset.

6. Sillä voi sanoa asioita lukuisilla eri tavoilla

Yksi englannin parhaista puolista on sen monimuotoisuus: kielen sanasto on todella mittava, minkä ansiosta sama asia voidaan ilmaista lukuisilla eri tavoilla. Englannissa on arvioiden perusteella lähes 750 000 sanaa (tai jopa miljoona, hieman laskutavasta riippuen), ja uusia syntyy joka vuosi.

7. Se kuulostaa erilaiselta eri puolilla maailmaa

Eräs tuoreempi piirre englannin evoluutiossa on se, että kieltä käytetään erilaisilla murteilla ja korostuksilla maissa, joissa se on äidinkielen asemassa. Englannin ääntämys ja kirjoitusasu ovat siis hieman erilaisia Australiassa, Britanniassa ja Amerikassa. Tämä heijastelee historian ja kulttuurin tapahtumia, jotka ovat jättäneet jälkensä kieleen eri alueilla.

8. Se on hyvin joustava kieli

Kuten monet englantia opiskelleet ovat huomanneet, englanti antaa mahdollisuuden monenlaiseen kielen soveltamiseen. Esimerkiksi Singaporessa on tartuttu tähän piirteeseen toden teolla, ja kielestä on kehitetty maassa aivan omanlaisensa versio, joka tunnetaan nimellä Singlish. Siihen on otettu vaikutteita muun muassa kiinan ja malajin kielistä.

9. Se muuttuu ja kehittyy jatkuvasti

Selfie. Bae. Smasual. Nämä ovat uusia englannin sanoja, jotka ovat kuitenkin jo ansainneet paikkansa sanakirjassa. Englanti kehittyy ja tuottaa edelleen uusia sanoja, jotka leviävät usein myös muihin kieliin ilman, että niille omaksutaan paikallista käännöstä. Se on tässä suhteessa ainutlaatuisessa asemassa muihin kieliin verrattuna – englanti todella tietää, mikä iskee ihmisiin.

Englanti tuli ehkä omaan elämääni verenperintönä, mutta olen vakuuttunut, että kielellä on paljon tarjottavaa jokaiselle, oltiinpa missä päin maailmaa tahansa. Pitäähän kaikkien tietää, mitä selfie tarkoittaa, vai mitä?

Kaipaisiko oma englannin taitosi hiomista?Tutustu EF Kielimatkoihin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Testaa kielitaitosi muutamassa minuutissa!

Tutustu tarkemmin