EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Kahvi ulkomailla – Mitä tilata eri puolilla maailmaa

Kahvi ulkomailla – Mitä tilata eri puolilla maailmaa

Paras alku päivälle on mukillinen höyryävän kuumaa kahvia. Kaikeksi onneksi kyseinen juoma – ja sen lukuisat eri versiot – ovat voittaneet puolelleen koko maailman, eli kahvia tarjoillaan aivan kaikkialla. Teoriassa voit siis aloittaa jokaisen päiväsi loistavasti, missä ikinä oletkin. Valittavana on kuitenkin lukuisia eri paahtoja, sekoituksia ja maitolaatuja, eli paras kahvi on toisinaan hieman hankala tunnistaa, varsinkin, jos ollaan ulkomailla. Ratkaisimme pulman kokoamalla pienen oppaan aiheesta “kuinka elää ja reissata ilman kahvimokia”.

Pariisi: Café au lait

Rakkauden kaupungissa jopa suosituimman kofeiinijuoman nimi kuulostaa elegantilta ja romanttiselta. Olipa sinulla kiertämättä kuinka nähtävyyttä tahansa, järjestä itsellesi kiireetön iltapäivä, jonka aikana ehdit rentoutua café au laitin äärellä. (Suomeksi sanottuna kyse on kahvista maidolla, mutta ranskankielinen nimi kuulostaa huomattavasti hienostuneemmalta – käyttäkäämme siis sitä.)

Kipsuttele siis pitkin postikorttimaista, mukulakivin verhottua sivukatua, istahda täydellisen Instagram-kelpoiseen, pikkuriikkiseen kulmakahvilaan ja tilaa un café. Poimi juoman pariksi värikkäitä macaron-leivoksia tai herkuttele maistuvalla leivonnaisella palkinnoksi siitä, että vietät niin erinomaisen kulturellia kahvihetkeä.

Seattle: House blend

Starbucks sai alkunsa Seattlesta. Mieti: ilman kyseistä kaupunkia maailmasta puuttuisi kahvilaketju, joka on suorastaan häpeällisen suuri osa ihmisten elämää. Miltä Instagram näyttäisi syksyisin, jos caramel pumpkin spiced latteja ei olisi keksitty?

Kun suuntaat Seattlen Starbucksiin, älä kuitenkaan tilaa mitään erikoista kahvijuomaa. Olet saapunut paikalle kunnioittamaan ikonista vihreää logoa (joka oli alun perin ruskea), eli luota hurmaavien baristojen ammattitaitoon – siitä huolimatta, etteivät he välttämättä osaa kirjoittaa nimeäsi oikein – ja kanna pöytään hyöryävä mukillinen sitä kahvisekoitusta, jota sinulle juuri tässä kuussa suositellaan.

Barcelona: Tallat

Barcelonassa on paljon trendikkäitä kahviloita, mikä on varsin näppärää, kun kaipaat taukoa nähtävyyksien kiertelyyn. Ja kukapa ei nauttisi ohikulkijoiden katselemisesta kofeiinin kera? Barcelonassa paras kahvivalinta on tallat eli paikallinen versio espanjalaisesta cortado-kahvista. Kyseessä on espressoshotti, johon on lisätty loraus höyrytettyä maitoa. Maitoa kaadetaan mukaan vain sormenlevyinen kaistale, eli jos kaipaat juomaltasi enemmän kermaisuutta, tilaa café con leche. Tällöin saat kupin, jossa maitoa on yhtä paljon kuin espressoakin.

Costa Rica: Vastajauhettu kahvi

Sanotaan, että parhaat asiat elämässä ovat tuoreita. Vaiko olikohan se ilmaisia? Niin tai näin, jos tahdot nautiskella mahdollisimman tuoreesta kahvista, paras osoite on Costa Rica. Vieraile matkasi aikana niin monella kahviplantaasilla kuin suinkin kerkeät ja maistele makoisia mustia juomia, joiden pohjana olevat kahvipavut on kasvatettu vain muutaman metrin päässä. Costa Ricassa tuotettua kahvia palvotaan ympäri maailman, eli kuvittele, kuinka hyvältä se maistuu, kun kahvi on poimittu, paahdettu ja jauhettu aivan äskettäin.

Singapore: Kopi luwak

Oletko vakuuttunut omasta kahvitietämyksestäsi? Uskotko, että erotat vasta jauhetun kahvin suodatinkahvista ja arabican robustasta? Ennen kuin väkerrät itsellesi kruunun ja julistaudut kahvien kuninkaaksi, sinun täytyy maistaa tiettyä, aivan erityistä kahvilaatua – kopi luwakia. Tämä Indonesian ja Malesian viidakoista ponnistava juoma on täyteläisen aromaattinen, mutta siitä puuttuu useimpien kahvilajikkeiden kitkeryys. Syynä on se, että kahvipavut on käsitelty erityislaatuisella tavalla: ennen juomaan päätymistä ne ovat nimittäin kulkeneet viidakkokissan ruoansulatuksen läpi. Eikö olekin mukavaa?

(Jos kissan kakkimat kahvipavut eivät houkuttele, suosittelemme lämpimästi teb tarikia eli niin sanottua nyhtöteetä. Sen valmistusta on varsin viihdyttävää seurata – eikä tämä liity ainoastaan siihen, ettei prosessi sisällä kakkaa.)

New York: Iced caramel frappuccino

Miksikö? Koska Instagram, ja koska iced caramel frappuccino on kertakaikkisen koukuttava juoma.

Asiaa ei varmaankaan tarvitse perustella tämän enempää? Kahvi ja sokeri ovat jo itsessään taivaallisia asioita, ja niiden yhdistelmästä muotoutuu täydellisen harmoninen juoma, joka tarjoaa oivaa viilennystä New Yorkin kuumiin kesäpäiviin. Pyydä frappuccinosi päälle keko kermavaahtoa, ja sitten vain noudatat kaavaa poseeraa – kuvaa – jaa. #Helppoa.

Rooma: Espresso

On kummallisen tyydyttävää juoda vahva kahvishotti pikkuruisesta posliinikupista. Etenkin, jos se nautitaan auringon lämmittämässä tuolissa viehättävän, kadulle rönsyilevän roomalaiskahvilan edustalla. Espresso toimii kuitenkin vain pienenä paussina nähtävyyksien välillä: kun olet tehnyt kierroksen Colosseumissa, saat siitä tehokkaan kofeiiniannoksen, jonka voimin jaksat tarpoa Vatikaaniin läpi helteen. Italialaisten sanoin: la vita é bella.

Tokio: Vihreä tee -latte

Tokion ykköskahvi on aivan kuin kaupunki itsekin – kummallinen ja hieman kahjo, mutta kiistatta aivan mahtava. Kyseinen juoma ei ole itse asiassa kahvia nähnytkään, vaan vihreä tee -latte on vastoin kaikkea, mihin useimmat kahvinjuojat uskovat: mukia ei täytetä kahvilla laisinkaan, vaan sinne kaadetaan maitoa, johon on sekoitettu jauhettuja teelehtiä. Tuloksena on ärhäkän vihreä, epäilyttävän näköinen juoma. Tokiolaiset ovat kuitenkin tykästyneet tähän latteen hyvästä syystä (varoitus, seuraa juonipaljastus) – se on itse asiassa erinomaisen herkullista.

Lontoo: Americano mustana

Lontoossa täytyy kiiruhtaa – Oxford Streetin kauppojen alennustuotteet eivät odota. Tai ehkä olet vähällä myöhästyä viimeisestä metrosta, jolla ehtisit ajoissa englannin oppitunnille. Niin tai näin, brittipääkaupungissa jokaisella vaikuttaa olevan hoppu jonnekin. Jotta pysyt työmatkalaisten ja turistiparvien kiivaan askelluksen tahdissa, tarvitset siis kofeiinia. Simppeli americano-kahvi hoitaa homman – mustana, totta kai, koska kenellä muka on aikaa tarpeettomaan maidon kaateluun?

Sydney: Flat white

Tämä saattaa tulla yllätyksenä, mutta aussit eivät nesteytä itseään pelkkiä Foster’s oluttölkkejä kumoten – he ovat itse asiassa kovan luokan kahvi-intoilijoita. (Ja jos tarkkoja ollaan, he eivät juo Foster’sia laisinkaan, mutta se on jo ihan toinen juttu.) Vaikka Sydneyssä on kadehdittavan lämpimät kelit ympäri vuoden, useimpien paikallisten päiväohjelmaan kuuluu silti kuuma kuppi kahvia. Kun tahdot aloittaa päivän australialaiseen tapaan, tilaa mutkaton flat white. Eteesi kannetaan juoma, joka sisältää espressoshotin tai pari sekä hieman höyrytettyä maitoa – ilman makusiirappeja tai muuta hössötystä.

Pitäkää huolta kofeiinitasapainostanne, ystäväiset!

Kuva: Iain Farrell, Flickr / Creative Commons

Tee kahvimatka johonkin näistä kohteista (ja opi samalla paikallista kieltä)!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Opi kieli maailmalla! Voit valita 12 kielestä ja yli 50 mahtavasta kaupungista.

Tutustu tarkemmin