EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

10 syytä rakastaa Nizzaa

10 syytä rakastaa Nizzaa

Nizza jää monesti Monacon eleganssin ja St. Tropez’n glamourin varjoon, vaikka kaupungille kuuluisi ehdottomasti paikka parrasvaloissa. Raidallisten aurinkotuolien ja eloisan ranskankielisen rupattelun elävöittämät hiekkarannat, ympäri vuoden hellivä ilmasto sekä ihastuttava Art Deco -arkkitehtuuri pitävät huolen siitä, että Nizza lumoaa kävijänsä aivan yhtä tehokkaasti kuin muutkin maailman hurmaavimmat kaupungit.

Tässä tulee kymmenen syytä rakastaa Nizzaa (ja mahdollisesti myös opiskella siellä):

1. Karnevaali

Nizzassa on järjestetty vuodesta 1294 lähtien karnevaali, jota juhlitaan helmikuun jälkipuoliskolla kuvankauniin Promenade des Anglais’n maisemissa. Tapahtuma kerää vuosittain katujen varsille noin miljoona ihmistä, ja se onkin yksi suurimmista karnevaaleista maailmassa.

Euroopan vastine Rio de Janeiron juhlinnoille perustui alun perin siihen, että naamioitunut festivaaliyleisö voi pilkata vallanpitäjiä huoletta. Mikäli joku toimi yhteisten periaatteiden vastaisesti, suhtautuminen ei ollut myötämielistä – jos paikalle saapui maskeerattomalla naamalla, saattoi tulla piestyksi jauhotäytteisillä sukilla.

Karnevaaliperinne on jatkunut läpi vuosisatojen, ja juhlallisuuksista tulee vuosi vuodelta entistä mahtipontisempia.

2. Ranskan ja Italian yhdistelmä

Nizza ei ole aina ollut ranskalainen kaupunki, sillä se kuului itse asiassa aiemmin naapurimaa Italialle. Jos pormestarin toimistolta kysytään, Nizza ”valitsi Ranskan”, mutta tosiasiassa vallanvaihto on saanut aikaan hieman eripuraa. Osa uskoo, että kun kaupungin väestö äänesti Ranskaan liittymisestä vuonna 1860, tuloksia peukaloitiin ja tarjolle laitettiin itse asiassa pelkkiä oui-äänestyslappuja. Toiset taas ovat vakuuttuneita, että suurin osa nizzalaisista todella tahtoi kaupungista osan Ranskaa.

Vehkeilyä tai ei, menneisyys on johtanut siihen, että tämän päivän Nizza on iloinen yhdistelmä ranskalaista ja italialaista elämätapaa, keittiötä ja arkkitehtuuria.

3. Kieli

Ranskan eteläosissa puhutaan perinteistä oksitaanin kieltä, joka muistuttaa hieman (lähintä sukulaiskieltään) katalaania ja punoo yhteen vaikutteita ranskasta ja italiasta. Alueen ehdoton valtakieli on kuitenkin ranska, ja Nizza onkin täydellinen paikka sen harjoitteluun: kaupungista löytyy paljon ystävällisiä paikallisia juttuseuraksi, ja siellä pääsee kokemaan ainutlaatuisen yhdistelmän erilaisia kieli- ja kulttuurivaikutteita.

4. Herkullinen ruoka

Jos Nizzaan matkaaja toivoo reissultaan paikallisia tuotteita notkuvia markkinoita sekä ranskalaisherkkuja, odotukset täyttyvät varmasti. Tarjolla on vaikka millä mitalla eri markkinapaikkoja, joista jokainen tuntuu olevan edellistä viehättävämpi.

Nizza tunnetaan myös fantastisista, tuoreista merenelävistä, syntisen herkullisista leipomuksista ja jälkiruoista sekä mahtavista viineistä. Kaiken kaikkiaan se on todellinen ruoan ystävän taivas, joka vetää vertoja jopa Pariisille.

Jos tahtoisit testata perinteisen nizzalaisannoksen, valitse ruokalistalta socca: herkullinen kikhernepannukakku on kaupungin tunnusruoka.

5. Kulttuurien sekoitus

Nizza tasapainoilee kahden maan rajamailla ja yhdistää saumattomasti vaikutteita italialaisesta ja ranskalaisesta kulttuurista, mutta sillä on samalla aivan oma, ainutlaatuinen identiteettinsä.

Kuten Rivieralta sopii odottaa, elämä Nizzassa on hieman leppoisampaa ja tahti hieman levollisempi kuin muualla Ranskassa.

Nizzassa päiväsi kuluvat kuhisevissa kulmakuppiloissa oleillen, viehättäviä paikallisia putiikkeja tutkaillen, rantaa reunustavia komeita jahteja mittaillen ja kuuluisaa Promenade des Anglais -kävelykatua käyskennellen. Jos tämä kävisi pitkäveteiseksi (mitä tuskin tapahtuu), Italia on lyhyen ajomatkan päässä.

6. Jazz

Jos pehmeä jazz saa sielusi lepäämään, saatat hyvinkin tykästyä Nizzaan. Kaupungin vuotuinen jazz-festivaali oli ensimmäinen lajinsa tapahtuma, joka keräsi kansainvälistä huomiota, ja festivaaliperinne on jatkunut vuodesta 1948 tähän päivään asti. Nizzan aurinkoisille rannoille saapuukin vuosittain muusikoita ja jazzin ystäviä eri puolilta maailmaa.

7. Kauniit rannat

Côte d’Azur on vertaansa vailla, mitä tulee eurooppalaiseen rantaeleganssiin. Kirkkaansininen vesi jatkuu silmänkantamattomiin, ja Nizzan huikeat rantamaisemat tarjoavatkin täydelliset puitteet arjen pakoiluun sekä intomielisille turisteille että paikalliselle väestölle. Olipa valintasi sitten kuuluisan Beau Rivage -rannan hiekoilla köllöttely tai snorklailu Coco Beachin kallioiden lomassa, tulet tuskin törmäämään rantaan, johon et ihastuisi.

8. Roomalainen menneisyys

Jos raukea rannalla makoilu ei ole oma juttusi, älä turhaan huolestu – Nizzassa on kiitettävästi tarjontaa myös historian ystäville. Eräs Nizzan kaupunginosista, Cimiez, tunnettiin aikanaan roomalaisena Cemenetumin kaupunkina. Paikka perustettiin ensimmäisellä vuosisadalla, ja seutu on edelleen täynnä historiaa: alueelta löytyy nimittäin roppakaupalla mahtavia antiikin jäänteitä.

CImiezin arkeologisessa museossa (eli _Musée Archéologique de Nice-Cimiez_issä) vierailija pääsee kurkistamaan kiehtovalla tavalla siihen, miltä roomalaisten elo Nizzan seudulla näytti. Museo onkin mainio ohjelmanumero iltapäivän viettoon.

9. Arkkitehtuuri

Nizzan vanhakaupunki on postikorttimaisen kaunis kokoelma punaisilla, oransseilla ja keltaisilla auringonlaskun väreillä maalattuja taloja, jotka komeilevat terrakotan väristen kattojen alla. Lisäksi lähes joka kulmalta löytyy suloinen putiikki tai kahvila. Eikä muu kaupunki ei jää sen huonommaksi – koko Nizza on täynnä hurmaavaa arkkitehtuuria, jopa siinä määrin, että vierailijaan saattaa iskeä valinnanvaikeus. Kun tarjolla Place du Palais’n, Musée Massénan ja Belle Époque -aikana rakennettujen huviloiden kaltaista ihasteltavaa, voi olla hankala päättää, mihin suuntaan viehättävillä mukulakivikaduilla oikein kääntyisi.

10. Mahtavat maisemat

Värikkäät talot, vilkkaat kävelykadut ja turkoosit vedet ovat houkutelleet väkeä Nizzaan läpi historian – ja kaupungin maisemat ovat tulleet kuuluisiksi siitä, kuinka kertakaikkisen upeilta ne näyttävät Nizzan vieressä kohoavilta kukkuloilta käsin.

Lukuisat taitelijat, kuten Henri Matisse ja Marc Chagall, ovat hurmaantuneet Nizzan kauneudesta ja asettuneet kaupunkiin vuosien ajaksi. Emme ihmettele päätöstä laisinkaan, sillä näin he ovat päässeet nauttimaan Nizzan näkymistä joka ikinen päivä.

Lähde kielikurssille lumoavaan Nizzaan!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin