EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

10 hauskinta kieltä oppia

10 hauskinta kieltä oppia

Ei ole yhtään syytä miksi kielen opiskelun pitäisi olla tylsää. Jos tavoitteenasi on sujuva kielenkäyttö, niin kaikki kielet vaativat omistautumista ja sitoutumista, mutta voit yhtä hyvin pitää hauskaa samalla. Joko valitsemasi kielen sanasto huvittaa sinua tai sen kielioppi saa kielesi solmuun, uuden kielen opiskelussa on aina kevyempikin puoli. Jos olet valmis pitämään hauskaa, harkitse opiskelevasi jotakin näistä kymmeneestä kielestä:

  1. ENGLANTI

Lainasanojen paljouden takia englanti on erittäin ilmaisullinen, monimuotoinen ja joustava kieli. Se on maailmanlaajuisen popkulttuurin kieli, joka rakastaa tehdä trendisanoista ”virallisia” (mieti vaikkapa sanoja selfie, bromance, frankenfood ja totes). Lisäksi se on niin laajalti puhuttu kieli (arviolta 1-1,6 miljardia ihmistä puhuu englantia), että sinulla on paljon mahdollisuuksia käyttää näitä uusia sanoja ennen monia muita!

  1. ESPANJA

Hyödyllisyytensä lisäksi (yli 400 miljoonaa ihmistä puhuu sitä äidinkielenään) espanja on viihdyttävä kieli opetella, varsinkin kun ensimmäisillä oppitunneilla mielesi täyttyy latinalaisten ja espanjalaisten hahmojen kuvista, kuten Seikkailija Dora, Speedy Gonzales ja Saapasjalkakissa. Mukavana lisänä on espanjan ääntämys, joka voi tuntua haastavalta, hauskalta ja huvittavalta.

  1. JAPANI

Japania opiskellessasi hämmästyt varmasti siitä, miten garaigo (lainasanat) kirjoitetaan usein katakana-merkistöllä. Tässä muutamia länsimaisia sanoja, jotka on omaksuttu jokapäiväiseen kieleen –  apo (appointment, tapaaminen), arubui (RV, matkailuauto), baiku (bike, pyörä) – ja jotka usein ovat niin sopivia, että käytät niitä varmasti innolla!

  1. VIITTOMAKIELI

Viittomakielen opiskelu antaa mielellesi aivan erilaista harjoitusta ja opettaa sinulle kokonaan uuden taidon. Viittomakielen harjoittelulla on hyötyä myös ihan käytännössä: kuvittele, jos voisit puhua vaivatta meluisissa paikoissa tai vaikkapa suu täynnä ruokaa! Se on myös etuoikeus – kuinka moni kuuleva ihminen voi todella sanoa “puhuvansa” viittomakieltä?

  1. BRASILIANPORTUGALI

Maan lanteita keinuttavan musiikin ja auringon paahtamien rantojen lisäksi brasilianportugalin ihanalta kuulostavat deminutiivit (“inha”/”inho”) ja pirteät rytmit erottavat sen selvästi eurooppalaisesta vastineestaan. Bonus? Paikallisen kielen puhuminen (ripauksella Brasilian tyyliä) antaa sinulle etulyöntiaseman, kun tutustut paikallisiin pakollisella matkallasi tähän kauniiseen maahan!

  1. TURKKI

Saatat yllättyä kuullessasi, että turkin kielessä on paljon lainasanoja – erityisesti ranskasta – ja sen kielioppi on suhteellisen looginen. Joko kiinnostuit? Hauskuus alkaa siinä vaiheessa, kun opettelet lukemaan ja kirjoittamaan foneettisesti käyttäen latinalaisia aakkosia.  Pääset myös painamaan mieleesi, miten tuttujen kirjainten ääntämys eroaa totutusta. Esimerkiksi turkkilainen “c” äännetään kuin englantilainen “j” sanassa “jam”, hillo.

  1. ITALIA

Ahhh, rakkauden kieli. Me tiedämme, että olet kuvitellut itsesi Rooman mukulakivikaduille, Vespan kyytiin tai aitoon italialaiseen pizzeriaan, samalla kun jutustelet italiaksi. On totta, että rakkaus italialaista taidetta ja ruokaa kohtaan on juurruttanut kielenkin meidän mieliimme – eikä se näytä olevan menettämässä suosiotaan ollenkaan.

  1. SAKSA

Saksaa opiskellessasi hämmennyt mahdollisesti sen pitkistä sanoista. Huomaat kuitenkin niitä pilkkoessasi, että sanat koostuvat osista, joita ei – hassu kyllä – voi kääntää englanniksi. Kokeile sanaa Schadenfreude (onnellisuuden tunne, jonka saa aikaan muiden epäonni), Fernweh (koti-ikävä sellaista paikkaa kohtaan, jossa et ole koskaan käynyt) or Verschlimmbessern (yritys tehdä jostain parempaa, mutta vahingossa tekeekin siitä huonompaa).

  1. KETŠUA

Tekeekö mielesi opetella inkojen kieli? Kyllä, tämä voi vaikuttaa vähän umpimähkäiseltä, mutta mikä olisi sen hauskempaa kuin harvinaisen kielen opiskelu, jolla saat matkakokemuksistasi niin paljon parempia? Jos olet suunnitellut koskaan matkustavasi läpi Andien seudun, Perun, Ecuadorin tai Bolivian, paikalliset antavat sinulle kunniaa kielen osaamisestasi. Onneksi ketšuan perusteet ovat helpot (ja hauskat!), joten sinulle jää aikaa oppia monimutkaisemmat ja edistyneemmät kieliopin säännöt.

  1. KIINA

Vaikka kiinan kielioppi on tosiasiassa helpompi kuin monen muun kielen, todellinen hauskuus alkaa vasta kun opettelet puhumaan sitä! Kiina on tonaalinen kieli, eli sanojen merkitys riippuu sävelen kulusta. Tooneja eli sävelkorkoja on neljä, joka tarkoittaa sitä, että yhden sanan voi ääntää neljällä tavalla – neljällä merkityksellä! Vaikka varmasti alussa sekoat sanoissasi, nauti opinnoistasi ja opi nauramaan virheillesi!

Lähde maailmalle oppimaan kieliä!Tutustu Tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa