EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Viisi syytä opiskella italiaa

Viisi syytä opiskella italiaa

Italia on kaunis ja hyödyllinen kieli – enkä sano tätä vain siksi, että olen kotoisin Italiasta. Noin 63 miljoonaa ihmistä puhuu italiaa äidinkielenä, mikä tekee siitä maailman 20. puhutuimman kielen. Se ei olekaan virallisen kielen asemassa ainoastaan Italiassa, vaan myös Sveitsissä sekä tietyissä Slovenian ja Kroatian osissa. Lisäksi italian puhujia löytyy lähes jokaiselta maailman kolkalta!

Italian kieli yhdistyy kuitenkin kaikista vahvimmin juuri Italiaan. Jos siis tahtoisit tutustua ihmisiin ja löytää ystäviä maassa, joka on yksi maailman kauneimmista ja vierailluimmista, italian opiskelu saattaa olla täydellinen valinta. Ja kukapa ei haluaisi päästä jyvälle kielestä, joka tunnetaan etenkin mahtipontisista eleistä?

Jos et ole vielä varma, miksi italiaa kannattaisi opiskella, tässä tulee muutamia lisäsyitä.

1. Italia maana

Italia on maa, joka ei esittelyjä kaipaa – yhtä monitahoista matkakohdetta saa nimittäin hakea. Italia on maailman viidenneksi vierailluin paikka, jonne saapuu noin 46 miljoonaa matkailijaa vuodessa. Lisäksi siellä on Unescon maailmanperintökohteita enemmän kuin missään muussa valtiossa. Nähtävää ja koettavaa löytyy vaikka millä mitalla, aina muinaisista raunioista mahtaviin museoihin, upeisiin rantoihin ja viehättäviin luontomaisemiin saakka.

Lisäksi Italiassa on henkeäsalpaavan hienoja kaupunkeja, joihin kuuluvat muun muassa Rooma, Venetsia, Firenze ja lukuisat etelän pikkukaupungit, kuten Amalfi, Ravello, Sorrento ja Positano. Italiaan onkin mahdoton kyllästyä, sillä sen jokainen alue on kuin oma pieni maansa, joka vain odottaa, että tulet kiertelemään ja ihastumaan.

2. Paikallinen ruoka

Italian opiskeleminen on täydellinen tekosyy kierrellä italialaisia ravintoloita: ruokalistoista on kätevä opetella kulinaarista sanastoa, ja kun teet tilauksen italiaksi, seurueesi on varmasti vaikuttunut.

Kuten kaikki tietävät, Italian keittiö on yksi maailman kuuluisimmista, ja maa tunnetaan etenkin pizzasta, pastasta ja gelatosta. Italialainen ruoanlaitto perustuu ennen kaikkea laadukkaisiin ainesosiin – ei siihen, että niitä työstettäisiin monimutkaisella tavalla. Tyypilliset raaka-aineet ja ruokalajit vaihtelevat alueittain, ja etenkin pohjoisen ja etelän välillä voi havaita selkeitä eroja. Juuri tämä tekee italialaisesta ruoasta niin mahtavan kirjavaa ja monipuolista.

Kun osaat italiaa, pääset reissatessa helpommin selville siitä, mitä olet oikeastaan syömässä. Lisäksi kielitaito voi auttaa sinua tutustumaan paikallisiin ihmisiin, ja jos olet onnekas, saatat päästä syömään paikalliseen kotiin – ateriaa, jonka on loihtinut perheen mummo!

3. Musiikki, taide ja kielen ilmaisuvoima

Kuten Julia Roberts toteaa elokuvassa Eat Pray Love, mikään muu kieli ei ole yhtä sopiva tunteiden ilmaisemiseen kuin italia. Rytmikkäästi jakautuvat vokaalit ja konsonantit luovat kieleen soinnin, jonka takia se kuulostaa melkein laululta.

Kun osaat italiaa, voit myös lukea Dante Alighierin “Jumalaisen näytelmän” alkuperäiskielellä ja ymmärrät, mitä Pavarottin laulamissa perinteisissä oopperoissa sanotaan. Vaikka et olisi erityisen innostunut oopperasta tai runoelmista, kielestä on paljon iloa, sillä jokainen tietää ainakin yhden italialaislähtöisen henkilön, joka on jättänyt jälkensä musiikkiin tai muuhun taiteeseen. Italian identiteetti tulee esille muun muassa mahtavissa taidegallerioissa, kuuluisissa veistoksissa, teattereissa ja monumenteissa.

4. Italialaiset ihmiset

Eräs seikka, joka tekee Italiasta entistäkin kiehtovamman, ovat paikalliset ihmiset. Italian kansa on äänekästä, sydämellistä ja innokkaasti elehtivää väkeä, joka suhtautuu ruokaan suurella intohimolla. Paikallisen kulttuurin perustana ovat rakkaus ja perheen merkitys, ja jos tahdot uusia ystäviä, italialaiset eivät petä – he ovat todella ulospäinsuuntautuneita, eli heihin on helppo tutustua. Kun sinulla on italialaisia ystäviä, saat lisäksi harjoiteltua kieltä parhaalla mahdollisella tavalla!

Huomaathan lisäksi, että italian taito on erinomainen lähtökohta muiden romaanisten kielten, kuten ranskan, portugalin ja espanjan opettelulle. Italian sanasto on lähimpänä ranskaa, mutta verbien aikamuodot muistuttavat enemmän englantia.

5. Il dolce far niente -elämänasenne

Italian opiskelu tarkoittaa, että uppoudut samalla italialaiseen kulttuuriin. Yksi sen olennaisimmista piirteistä on dolce far niente – se, kuinka ihanaa voikaan olla, ettei tee oikeastaan mitään.

Italialainen kulttuuri perustuu siihen, että elämästä kuuluu nauttia niin paljon kuin mahdollista. Käytännössä suloinen joutenolo voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että käyt lounaan jälkeen kahvibaarissa ja jutustelet viereisten ihmisten kanssa tai vaeltelet pitkin kaupunkia, syöt gelatoa ja mietit elämän ihanuutta. Kukapa ei tahtoisi päästä osalliseksi tällaisesta elämäntavasta?

Kun osaat ilmaista itseäsi vieraalla kielellä ja ymmärrät, mitä muut sanovat, mielesi avartuu ja sinulle aukenee monia uusia ovia. Uusi taito CV:ssä ei olekaan kuin yksi syy, miksi italiaa kannattaa opiskella. Kun opit italian kielen, pääset kokemaan kielen upean kotimaan ja kaiken, mitä sillä on tarjota.

Lähde oppimaan Italiaa paikan päälle.Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin