EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

15 syytä vierailla Venäjällä

15 syytä vierailla Venäjällä

Monipuolinen, mittava, omalaatuinen ja ylenpalttinen Venäjä on maailman suurin valtio. Se koostuu 11 aikavyöhykkeestä, 1 156 vuoden historiasta ja yli 114 miljoonasta asukkaasta, ja sen rikas kulttuuri ja luonnonkauneus ovat ainoita laatuaan. Hyisillä Siperian vuorilla kiitävät huskyvaljakot, taivaita valaisevat revontulet, Pyhän Vasilin katedraalin kohokuvioiset kupolit ja Tretjakovin gallerian maailmankuulut teokset ovat vasta muutamia esimerkkejä niistä lukemattomista syistä, miksi Venäjälle kannattaa ehdottomasti matkustaa. Listaa voisi jatkaa loputtomiin, mutta älä huoli – lopetimme tämän artikkelin viiteentoista kohtaan.

Otetaanpa siis mallia venäläisistä, jotka pulahtavat reippaasti perinteisten banya-saunojen hyisiin kylmävesialtaisiin, ja sukelletaan toviksi itänaapuriin.

1. Hahmota, mitä kaikkea Venäjällä on tarjota

Tiedätkin jo Venäjän mittakaavasta kertovat numerot: 114 miljoonaa ihmistä, 11 aikavyöhykettä ja 1 156 vuotta historiaa. Valtaisan kokonsa ansiosta maa on ihanteellinen kohde kenelle tahansa: seikkailijat voivat suunnata vuorille ja järville patikoimaan, hiihtämään tai vesiurheilemaan, ja ne, jotka pitävät katutason kulttuurista ja kokemuksista, voivat valita 1 110 kaupungista – suurista ja pienistä.

Kun matkustaa Venäjälle, jää aina sellainen tunne, että paljon jäi vielä näkemättä. Tämä on seikka, joka heijastuu listamme jokaisessa kohdassa.

2. Uppoudu kirjavaan kulttuuriin

Venäjä on täynnä tarinoita, sillä näin mittavaan valtioon mahtuu huikea määrä historiaa, erilaisia kulttuureita ja poliittisia käänteitä. Venäjällä on nähty niin Bysantin valtakunnan kiemurat kuin Neuvostoliiton kehitysvaiheetkin, ja lisäksi maassa asuu yli sata etnistä vähemmistöä. Niiden joukossa on myös alkuperäiskansoja, joilla on omat pukeutumistapansa ja uskonnolliset käytäntönsä ja jopa omat kielensä.

3. Ihastele loisteliasta arkkitehtuuria

Venäjän kaupunkeja on siunattu ylellisellä arkkitehtuurilla ja ainutlaatuisella suunnittelulla, joihin törmää joka kulmalla. Maan vanhimmassa kaupungissa Moskovassa jopa metroasemat huokuvat palatsimaista loistoa – taustalla on Stalinin ohjeistus, jonka mukaan juna-asemista tuli laatia eräänlaisia ”kansan palatseja”. Varmista, että hurautat metrolla Punaiselle torille, joka on täynnä entisen Venäjän imperiumin ylenpalttista rakennustaidetta.

Pietari, Venäjän entinen pääkaupunki, tunnetaan puolestaan todellisena kulttuurin kehtona. Erilaisia tyylejä ja suuntauksia on pökerryttävä määrä: Jelaginin ja Mihailin palatsit henkivät antiikin aikaa klassisine pylväineen ja rakenteineen, Dom Sovetov tarjoaa näytteen neuvostotyylisestä rakentamisesta, ja Talvipalatsi, tsaarien entinen koti, on kuuluisa prameasta barokkityylistään.

4. Kulje Moskovan Punaisella torilla

Tämä henkeäsalpaava osa Moskovaa ansaitsee oman erityismaininnan. Jokainen Venäjän tärkeä valtatie ja pääkaupungin katu johtaa lopulta Punaisen torin mukulakiveykselle, ja Pyhän Vasilin katedraalin sipulikupoleita katsellessa tulee helposti epäilleeksi, että päätyi erehdyksessä elokuvan lavasteisiin. Kun olet toennut upean näkymän aiheuttamasta häkellyksestä, on aika vierailla Punaisen torin nähtävyyksillä.

Tämän yhden ja saman aukion seudulla voi muun muassa vierailla Lenin-museossa, missä on näytillä maailman kuuluisin muumio, shoppailla GUM-tavaratalossa, jonka upea katto näyttää tähtitaivaalta, ja kiertää linnoitetussa Kremlissä, joka pitää sisällään viisi palatsia, neljä katedraalia sekä punatiiliset Kremlin tornit. Koko Punaista toria onkin vaikea koluta yhdeltä istumalta, ja alueella saa helposti kulumaan jopa pari päivää. Kun matkustaa Venäjälle, tämä on siis hyvä huomioida aikatauluja laatiessa.

5. Matkaa Siperian radalla

Alkaako koristeellisten palatsien kiertely uuvuttaa? Lähde pois perinteisiltä turistiseuduilta ja hyppää junaan, joka kulkee Siperian rataa. Reitti Moskovasta Vladivostokiin on yli 9 250 kilometrin mittainen, ja se kulkee upeiden maisemien ja Siperian tasankojen halki. Matkalla pysähdytään monilla Venäjän lumoavimmilla paikoilla, ja jos kuljet radan päästä päähän, se vie yhteensä kuusi yötä.

Suhauta jäätyneen Baikal-järven ohi talviaikaan tai kulje reitti kesällä ja katsele, kuinka aurinko kimmeltää valtavan järven aalloilla. Junassa on tarjolla ruokaa ja maksuton nettiyhteys, mutta on todennäköistä, että ikkunan takaa avautuvat näkymät ovat paljon kiinnostavampia kuin Netflix-leffat. Älä myöskään kuvittele, että malttaisit lukea paksun Sota ja rauha -romaanin loppuun matkan varrella. (Puhumme Venäjän vaikuttavasta kirjallisuudesta lisää tuonnempana!)

6. Patikoi lumoavissa maisemissa

Dramaattisten maisemien tuijottelu junan ikkunasta on varsin terapeuttista, mutta entäpä jos suuntaisit itse niiden keskelle? Kun matkaat Siperian radalla, Baikal ei voi jäädä sinulta huomaamatta (se on maailman suurin järvi). Seudun luonto tarjoaa täydelliset puitteet jalkojen verryttelyyn, pysähdyitpä sitten muutamaksi tunniksi tai pariksi päiväksi.

Jos tahdot kivuta korkeammalle, suuntaa Elbrus-vuorelle. Se on yksi Venäjän suosituimmista patikointikohteista, sillä näkymä on todella vaikuttava sekä vasta-alkajille tarkoitetulta että ammattiseikkailijoille suunnatulta reitiltä.

7. Matkusta talvella ja katsele taivaan väriloistoa

Tämä on yksi niistä asioista, jotka täytyy kokea kerran elämässä: lähde luontoon ja katso, kuinka taivas räjähtää revontulten väreihin. Häikäisevä luonnon valonäytelmä aiheutuu ilmakehään törmäävästä aurinkotuulesta, ja se on lumoavan kaunis palkinto napapiirin pohjoispuolla vallitsevasta pimeydestä ja purevasta kylmyydestä. Kuolan niemimaa on yksi niistä Venäjän alueista, joihin on helpointa matkustaa revontulia ihailemaan.

8. Anna ajan karata loputtomien taidekokoelmien parissa

Venäjä on ongelmallinen kohde taiteen ystäville: aika loppuu nimittäin aina kesken. Vieraile Moskovan valtiollisessa Tretjakov-taidegalleriassa ja ihaile yli 180 000:ta yksinomaan venäläistä taideteosta, jotka on luotu 1000-luvun ja 1900-luvun välillä. Pietarin Eremitaaši-museossa on puolestaan kierrettävänä yli kolme miljoonaa taideteosta ja artefaktia. Varmista, että näet ainakin maalauksista kuuluisimman, Rembrandtin Tuhlaajapojan paluun.

9. Kierrä Kultaisen renkaan keskiaikaisissa kaupungeissa

Kultainen rengas on suosittu Venäjää halkova turistireitti. Se pujottelee läpi tärkeimpien keskiaikaisten kylien kaupunkien, jotka ovat säästyneet suurimmaksi osaksi nykyajalta ja teollistumisen vaikutuksilta. Tällä ikivanhalla kehällä kohtaat ortodoksisen kirkon hengellistä historiaa, maistat perinteistä ruokakulttuuria ja kokeilet muinaisia käsityötaitoja.

10. Risteile jokien labyrintissa

Venäjällä on noin 100 000 jokea, jotka halkovat sekä suuria että pieniä kaupunkeja. Opastetut risteilyt näillä vesireiteillä ovat yksi parhaista tavoista tutustua maahan: voit istuskella kyydissä, katsella ohi lipuvia nähtävyyksiä ja kuunnella muinaisia kertomuksia ja historiallisia tarinoita, jotka kytkeytyvät ympäröiviin näkymiin.

11. Puhdistaudu venäläisessä saunassa

Ahkeran kiertelyn jälkeen on syytä ottaa rennosti – vaihda siis vapaalle venäläiseen tyyliin ja suuntaa paikalliseen saunaan. Banyat ovat Venäjällä yksi suosituimmista vapaa-ajanviettopaikoista, ja niitä löytyy jokaisesta suuresta kaupungista. Voit hemmotella itseäsi perinteisessä höyrysaunassa tai ottaa virkistävän vihtahoidon, joka laittaa veren kiertämään ja laukaisee lihasjännitykset.

12. Kylve Sotšin auringossa

Aurinkolomaa suunnitellessa ei ehkä tule ajatelleeksi, että voisi matkustaa myös Venäjälle, mutta Sotši on itse asiassa suosittu kesäkohde paikallisten keskuudessa. Mustanmeren rannalla sijaitsevassa kaupungissa on subtrooppinen ilmasto, ja katujen varsilla kasvaa palmuja. Sotšissa voit tutustua venäläisiin museoihin ja arkkitehtuuriin keskellä vehreitä metsiä ja auringon lämpöä.

13. Koe perinteinen venäläinen baletti

Baletti on Venäjällä kansallinen ylpeydenaihe, joka punoutuu tiiviisti maan historian – se oli vuosisatoja venäläisen aateliston tärkein viihdemuoto. Nykypäivänä Venäjällä kasvaa maailman taitavimpia balettitanssijoita, ja heillä on monien mielestä oma, tunnistettava tyylinsä.

Baletti ei ole enää pelkän ylimystön hupia. Osta siis lippu Bolshoi-teatteriin ja koe baletti-ilta, jota et unohda.

14. Katso paikallinen näytelmä

Venäjällä suhtaudutaan teatteriin aivan yhtä vakavasti kuin balettiin, ja maa on kuuluisa etenkin Anton Tšehovin realismia edustavista näytelmistä. Moskovaa pidetään yhtenä maailman tärkeimmistä teatterikaupungeista, ja vaikkei näytelmätaide ole ollut läsnä kovinkaan kauaa pitkään historiaansa suhteutettuna, kaupungissa jo yli 70 teatteria.

15. Syvenny suurten kirjailijoiden elämään ja teoksiin

Venäjän-matka on varmasti nautinto jokaiselle lukutoukalle, sillä itänaapurissa on luotu lukuisia kirjallisuuden klassikoita. Muun muassa Leo Tolstoin Sota ja rauha, Nikolai Gogolin Kuolleet sielut ja Fjodor Dostojevskin Rikos ja rangaistus ovat peräisin Venäjältä – ja tässä oli vasta muutamia esimerkkejä.

Venäjälle kannattaa siis ehdottomasti matkustaa myös kirjallisuuden takia: voit vierailla maailmankuuluille kynäniekoille omistetuissa museoissa, ja joillakin Pietarin kävelykierroksilla pääsee jopa näkemään Rikoksen ja rangaistuksen tapahtumapaikkoja. Jos kaipaat kiireetöntä lomailua, pakkaa mukaan Aleksandr Puškinin runokirja ja lue Moskovasta kertovia säkeitä paikassa, josta kirjailija sai innoituksensa.

Koe Venäjä omakohtaisesti ja opi samalla paikallista kieltä!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Tahtoisitko opiskella kieltä ulkomailla? Tilaa maksuton EF-esite.

Tutustu tarkemmin