EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

10 syytä matkustaa Maltalle

10 syytä matkustaa Maltalle

Maltalla on kahdeksan kuukauden mittainen kesä ja yli 7 000 vuotta historiaa, ja ainutlaatuinen, jatkuvasti aurinkoinen pikkuvaltio onkin varsinainen Välimeren saariparatiisi. Tässä kymmenen syytä, miksi sinunkin kannattaisi matkustaa tulevana kesänä juuri Maltalle.

1. Erinomainen rantatarjonta

Koska Malta on saarivaltio, se on varsinainen paratiisi rantaihmisille. Voit lähteä uimaan valvotulle Golden Bayn rannalle tai valita mieluisimman vesiurheilulajin Mellieha Bayn tarjonnasta, tehdä kävelyretken Ramla Bayn punertavilla rantahiekoilla tai loikoilla Ghajn Tuffiehalla, jonne päästäkseen täytyy ensin laskeutua sata askelmaa. Muista myös Cominon saarella sijaitseva, häkellyttävän kaunis Blue Lagoon, jonka nimi ei tee oikeutta laguunin kimmeltävälle, uskomattoman siniselle vedelle. Oppaamme Maltan parhaisiin rantoihin löytyy kokonaisuudessaan täältä.

2. Maukkaat festivaalit

Jos pidät syömisestä ja juhlimisesta, Malta sopii sinulle erinomaisesti. Paikalliset todella tietävät, miten järjestetään kunnon herkkufestivaali: täällä juhlistetaan erikseen niin olutta, viiniä, leipää, suklaata, sitrushedelmiä, mansikoita, viikunoita kuin oliivejakin.

3. Valloittava Valletta

Maltan barokkihenkinen mutta samalla nykyaikainen pääkaupunki kuuluu UNESCOn maailmanperintökohteisiin, ja se on suorastaan mahdoton sivuuttaa. Vallettan värikkäät parvekkeet, mutkittelevat kadut ja yltäkylläisesti koristeltu St. Johnin katedraali – joka kätkee sisäänsä myös Carvaggion maalauksen – tekevät kaupungista kerrassaan hurmaavan, mutta läsnä on myös lukuisia muistutuksia toisen maailmansodan ajoista. Vallettasta löytyy joukko maanalaisia suojapaikkoja, kappeleita ja tunneleita, joista osaan pääsee myös vierailulle.

4. Historiallinen Birgu

Birgu on vanhin Maltan kolmesta linnoitetusta kaupungista, joihin lukeutuvat myös Senglea ja Conspicua. Jos tämän kaupunkitrion muurit osaisivat puhua, ne kertoisivat Maltan tarinan historian hämäristä alkaen. Pikkuisesta, keskiaikaisesta Birgusta on upea näköala vetten yli Vallettaan, ja kaupunki on täpösen täynnä linnoituksia, kirkkoja ja museoita. Sieltä löytyy myös inkvisiittorin palatsi, joka on yksi Euroopan viimeisistä. Vaeltele Birgun aukioilla, nautiskele kuppi kahvia meren äärellä ja lähde aarrejahtiin sunnuntaiaamun kirpputorille Fuq Il-Fortiniin.

5. Huikeat kaupunkijuhlat

Festa-kaudella Maltan kaupungit juhlistavat omia suojeluspyhimyksiään – ja millä tavalla! Sesonki on vilkkaimmillaan huhti-syyskuussa, ja festojen aikaan kaupungit täyttyvät katujuhlista, herkkukekkereistä, katukauppiaista, ilotulituksista ja musiikista. Lisäksi kirkot puetaan hienoimpaan juhla-asuunsa. Tarjolla on luonnollisesti myös festa-ajan erityisherkkuja, kuten cannolia (makeilla herkuilla täytettyjä taikinapötköjä), imgaretia (uppopaistettuja viikunarullia), nugaata ja donitseja.

6. Päiväretket Gozolle

Maltan rauhallisempi saari, luonnonkaunis ja tunnelmaltaan viehättävä Gozo sijaitsee vain 20 minuutin lauttamatkan päässä, ja se suorastaan kutsuu vierailijoita vaeltelemaan, maistelemaan paikallisia ruokia ja nautiskelemaan erilaisista kahveista hurmaavissa maisemissa. Jos lähdet kiertelemään saarta, muista pitää silmät auki: dramaattisen rantaviivan ja vihreiden kukkuloiden takana voi hyvinkin lymyillä kätkettyjä rantoja.

7. Mainiot sukellusmahdollisuudet

Tahtoisitko oppia sukeltamaan? Siinä tapauksessa kannattaa ehdottomasti matkustaa Maltalle: se on yksi Euroopan parhaista sukelluspaikoista, ja maassa toimii PADI-tunnustuksen saaneita sukelluskouluja, joissa saat kaikki tarvittavat opit aaltojen alle suuntaamiseen. Maltalla on yli sata sukelluspaikkaa, joista monet sijaitsevat niin lähellä rannikkoa, että perille pääsee ilman venettä. Tarjontaa löytyy siis kaikille sukelluseksperteistä vasta-alkajiin. Mitä Maltan vesissä sitten näkee? Ainakin eri suuntiin kaartuvia kivimuodostelmia, erilaisia onkaloita, luolia ja kuiluja sekä mereneläviä, jotka pujottelevat karikkojen lomassa ja kurkistelevat laivanhylkyjen kätköistä.

8. Herkullinen ruoka

Maltalainen ruoka on tuhtia, maalaismaista ja herkullista. Täytä vatsasi pastizzeilla (eli ricotta-juustolla tai maustetulla hernemuhennoksella täytetyillä kääröillä) ja hob biz-zeijteillä (maltalaistyylisillä voileivillä, joissa on tomaattilevitettä ja paljon erilaisia päällisiä). Maista myös bragiolia (naudanlihatäytteisiä oliiveja), lampukia (kalapiirasta), stuffat tal-fenekiä (jänispataa), bebbuxia (tomaatin, valkosipulin, viinin ja persiljan kera paistettuja etanoita), aljottaa (kalakeittoa) ja gbejnietia (lampaan- tai vuohenmaidosta valmistettua juustoa). Etkö syö punaista lihaa? Tarjolla on myös laaja tarjonta erilaisia pasta-annoksia, mereneläviä ja kasvisruokia, joista ilahdut varmasti.

9. Yltäkylläinen yöelämä

Malta kerää yhä enemmän mainetta Euroopan klubikartalla. Tarjolla on asialleen omistautuneita cocktailbaareja, kattobaareja, viinibaareja, yökerhoja, bilerantoja, ulkoilmaklubeja ja kesäkonsertteja. Lyhyesti sanottuna voi siis todeta, että juhlakansalle löytyy tarjontaa enemmän kuin tarpeeksi.

10. Erinomaiset valokuvausympäristöt

Kun matkustaa Maltalle, hieno kuvamateriaali on melkein takuuvarmaa. Saarten rannat ovat postikorttimaisen kauniita, ja kaupunkien kadut näyttävät siltä, kuin ne olisi otettu suoraan romaanin sivuilta. Myös erilaiset kätketyt nurkkaukset, historialliset nähtävyydet, mahtavat ruoka-annokset, vedenalaiset valtakunnat sekä loisteliaat auringonnousut ja -laskut pitävät huolen siitä, että kuvattavaa riittää. Maltan-reissun jälkeen Instagram-tilisi näyttää paremmalta kuin koskaan.

Opi englantia Maltalla!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Opi kieli maailmalla! Voit valita 12 kielestä ja yli 50 mahtavasta kaupungista.

Tutustu tarkemmin