EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Maltan kymmenen parasta rantaa

Maltan kymmenen parasta rantaa

Jos olet suuntaamassa Maltalle huhti-lokakuun aikana, suunnitelmissasi on varmasti viettää valtaosa reissusta kauniilla bajjalla (eli rannalla – bajja on maltan kieltä, ja sanan monikko on bajjiet). Hurmaavassa saarivaltiossa on kuitenkin rantoja siinä määrin, ettet millään kerkeä jokaiselle. Mistä siis aloittaa? Alta löydät vastauksen – tai oikeastaan kymmenen:

1. Ramla Bay

Tämä on yksi omista suosikkirannoistani. Ramla Bay sijaitsee Gozon saarella, ja sen hiekka on niin hienoa ja pehmeää, etteivät varpaasi ole kuunaan kokeneet moista. Paikka tunnetaan myös maltankielisellä nimellä Ramla I-Hamra, mikä tarkoittaa ”punaista rantaa”. Nimen alkuperä on helppo ymmärtää, sillä rantahiekka on väriltään jännittävän oranssinpunaista. Jos kaipaat vaihtelua auringossa loikoiluun, käy katsastamassa kuuluisa Calypso Cave -luola, joka sijaitsee kukkulalla Ramla Bayn kupeessa. Perille pääseminen vaatii hieman kipuamista, mutta näköala on todella upea – voit odottaa, että pääset paikan päälle, tai katsoa esimakua täältä.

2. Blue Lagoon

Cominon saari on kooltaan vain kolme ja puoli neliökilometriä, mutta sitä ympäröivä vesi on niin uskomattoman sinistä, että paikalta otetuilla kuvilla tekisi mieli täyttää koko Instagram. Blue Lagoonille kannattaa ehdottomasti suunnata jo aikaisin aamusta, jotta vältyt myöhemmältä väentungokselta. Sen saapuessa voit lähteä tutkimaan saaren muita, syrjäisempiä osia: tarjolla on täydellisiä snorklailupaikkoja, kirkkaansinisiä merivesiä ja monenlaista vedenalaista elämää (saatat bongata jopa Nemon!).

3. Honodoq ir-Rummien

Tämän rannan nimi tarkoittaa ”granaattiomenavallihautaa”, ja se sijaitsee Gozon etelälaidalla – pidä siis kamerasi valmiudessa, sillä luvassa on lisää mahtavia näkymiä Cominolle. Lisäksi Honodoq-ir-Rummienin vesi on valtavan kirkasta ja sen ympäristöstä löytyy lukuisia luolia, eli kuten arvata saattaa, paikka on snorklailijoiden, sukeltajien ja uimareiden suuressa suosiossa. Rannikolta löytyy myös antiikin roomalaisten suola-altaita, eli pääset kokemaan palasen historiaa auringossa loikoilun lomassa. Kätevää!

4. Anchor Bay

Anchor Bay sijaitsee Maltan luoteisosassa, mutta paikka tunnetaan ennemmin Kippari-Kallen kylästä kuin itse rannasta: täällä kuvattiin 1980-luvulla Kippari-Kallen musikaaliversio, jota tähditti itse Robin Williams. Sittemmin kylästä onkin tullut valtaisan suosittu turistikohde. Anchor Bayn lahti on usein hieman rauhallisempi kuin seudun muut rannat, mutta ruuhkaa tai ei, alueen kalliojyrkänteet, luolat ja kivenlohkareet luovat mahtavat puitteet uinti- ja sukellusretkille.

5. Golden Bay

Kun jonkin eteen laitetaan sana ”kultainen”, yleensä tarkoituksena on saada kyseinen asia kuulostamaan hienolta ja ylelliseltä – mieti vaikkapa kultaista koiran talutushihnaa. Tämän rannan tapauksessa golden ei kuitenkaan riitä antamaan paikalle oikeutta. Jos minä olisin saanut päättää, Golden Bay voitaisiin tuntea esimerkiksi nimellä The Most Awesome Beach in Malta Ever. (Harmi kyllä en kuitenkaan päässyt vaikuttamaan nimeämispäätökseen.)

6. Dwejra Bay

Yksi Gozon saaren tunnetuimmista maamerkeistä oli pitkään Azure Window, suuri meren yllä kaartunut kivimuodostelma, joka loi vaikutelman ikkunasta. Surullista kyllä, se romahti mereen muutama vuosi sitten myrskyn seurauksena. Monet eivät kuitenkaan tiedä, että paikalta löytyy myös pieni ranta. Se on hieman hankala huomata, mutta löydät kyllä perille: seuraa vain laitesukeltajia, jotka suuntaavat paikalle syvien vesien houkuttamina.

7. Mgarr ix-Xini

Tämä ranta sijaitsee pienessä mutta valokuvauksellisessa lahdelmassa, jyrkkäseinäisen laakson ja pienen poukaman kyljessä. Mgarr ix-Xini löytyy Gozolta, ja se on yksi saaren syrjäisimmistä rannoista – paikka on siis täydellinen matkailijoille, jotka hakevat lepoa ja rauhaa. Seuraava tieto ei varmaankaan yllätä, mutta pakettiin kuuluu myös kirkkaita vesiä, hienoja snorkailupaikkoja ja vedenalaisia maisemia. (Tai jos et perusta näistä, miltä kuulostaisi kalliokiipeily merinäköalalla?)

8. Paradise Bay

Jos etsit paratiisia, se löytyy täältä. Paradise Beach on saanut nimensä hyvästä syystä: rannalla on niin paljon häikäiseviä maisemia, luolia ja kauneutta, ettet millään saa kaikkea mahtumaan Instagramiisi. Lisäksi maltalaiset ovat virittäneet paikalle meduusaverkkoja, eli voit suunnata aaltoihin ilman jatkuvaa vainoharhaisuutta. Jos ihosi on jo rypyssä kaikesta vedessä oleilusta, paratiisimaisemiin tekee mielellään myös patikkaretken tai pari.

9. Ghajn Tuffieha

Jos suosit koskemattomia rantoja, joissa on hienoa valkeaa hiekkaa, Ghajn Tuffieha on oikea täysosuma. Paikkaa kutsutaan toisinaan myös Rivieraksi, ja se sijaitsee Golden Bayn vieressä. Perille päästäkseen täytyy kivuta lähes 200 jyrkkää porrasta, mutta vaivannäkö todellakin kannattaa! Rannalta on mahtavat maisemat, ja kaikenlainen veteen ja valokuvaukseen liittyvä tekeminen onnistuu erinomaisesti. Monet saapuvat paikalle surffaamaan ja viipyvät aina henkeäsalpaavaan auringonlaskuun saakka.

10. Mellieha Bay

Kaipaatko ympärillesi enemmän hiekkaa? Suuntaa siinä tapauksessa Maltan suurimmalle ja mahdollisesti myös suosituimmalle hiekkarannalle, Mellieha Bayhin. Paikka tunnetaan myös Ghadira Baynä, ja sen matalat vedet täyttävät ihanteellisesti kaikki kahlailutarpeesi. Jos tahdot jaloitella välillä myös kuivalla maalla, käy katsastamassa läheinen Ghadiran luonnonsuojelualue, jossa majailee kaikennäköisiä pikkunisäkkäitä, lintuja ja matelijoita.

Yhdistä rannoista nautiskelu englannin opiskeluun ja tee kielimatka Maltalle!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin