EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

10 syytä rakastaa Bournemouthia

10 syytä rakastaa Bournemouthia

Kun puheena on Bournemouth, avainsana on monipuolisuus. Tämä idyllinen Englannin etelärannikon kaupunki on täpötäynnä erilaista viihdettä ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia, ja sen puhtaat, kultaiset rannat ja monimuotoiset puistot ovat voittaneet jopa lukuisia palkintoja. Jos mielit Britanniaan, kannattaa siis ehdottomasti harkita, että matka suuntautuisi matkalle juuri Bournemouthiin – paikka on täydellinen yhdistelmä jännitystä ja rauhaa, viivyitpä kuinka pitkään tahansa.

1. Palkitut hiekkarannat

Bournemouthissa on hiekkarantaa yli 11 kilometrin edestä, ja alueelta löytyy yli 1 400 värikästä rantamökkiä. Kaupungin rannat valittiinkin vuonna 2018 Tripadvisorin Travellers’ Choice Awardsissa Britannian parhaiksi, ja samalla ne arvioitiin viidenneksi parhaiksi koko Euroopassa. Bournemouthin rannat ovat saaneet lukuisia palkintoja myös veden puhtaudesta ja kestävän kehityksen periaatteiden noudattamisesta. Hyppää aurinkoisena päivänä rannikkomaisemissa kulkevan junan kyytiin tai nouse rinnehissillä korkeuksiin ja ihaile näkymiä ylhäältä käsin. Edessä avautuvat pehmoinen rantahiekka, kimmeltävä meri ja sininen taivas.

2. Kulttuuririennot meren äärellä

Bournemouthin rantaviivalla polkaistaan joka syyskuu käyntiin mahtava kulttuuri-ilottelu: tuolloin kaupunki juhlii taidetta, kulttuuria ja paikallista yhteisöä Arts by the Sean merkeissä. Tapahtumasta on tehty niin monipuolinen, että siellä viihtyy jokainen. Ohjelmassa on niin kirjojen lukutilaisuuksia, tanssiesityksiä, ulkoilmassa toteutettavia teatteritapahtumia kuin Sounds by the Sea -nimisiä live-esityksiäkin.

Vaikka festivaali päättyy aikanaan, Bournemouthin luova puoli ei jää talviunille – kaupunki on todellinen taiteellisten sielujen keskus läpi vuoden. Bournemouthissa on sadoittain erilaisia luovien alojen toimistoja, ja siellä myös toimii taiteisiin erikoistunut yliopisto. Mikään tästä ei ole erityisen yllättävää, kun huomioidaan, että kaupungilla on yhteys muun muassa J. R. R. Tolkieniin ja Enid Blytoniin sekä Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde -romaanin kirjoittajaan.

3. Huvilaiturit

Bournemouthia ei tunneta ainoastaan palkituista hiekkarannoistaan, vaan myös viktoriaanisesta, postikorttimaisen viehättävästä huvilaituristaan. Se on mainio koko perheen retkikohde, sillä laiturilta löytyy myös viihteen täyttämä pelihalli. Läheisessä Boscomben kylässä on niin ikään vaikuttava laituri merenrantakahviloineen ja rantakauppoineen. Huvilaiturien upea arkkitehtuuri ja vapaa-ajanviettomahdollisuudet tekevät niistä jo itsessään varsin vetovoimaisia, mutta niihin liittyy myös jotakin muuta aivan erityistä: joka vuosi tuhannet ihmiset loikkaavat mereen ja osallistuvat Pier to Pier -haasteeseen. Tehtävänä on uida kilpaa Bournemouthin laiturilta Boscomben laiturille. Matkaa on noin 2,25 kilometriä, ja suoritukseen saa käyttää korkeintaan kaksi tuntia.

4. Vintagevalikoimat

Kun olet kierrellyt tarpeeksesi Poole Harborin lähellä sijaitsevan laiturin viehättävissä kaupoissa, tallusta alas Christchurch Roadia: vastassa on lukuisia antiikkiputiikkeja ja käytetyn tavaran kauppoja, joissa riittää tutkittavaa. Päädyt Pokesdown-nimiseen kaupunginosaan, josta on tulossa kovaa vauhtia Bournemouthin uusi ”vintagekortteli”. Voit pistäytyä myös valtavassa Boutnemouth Vintage Emporiumissa. Rakennus näyttää varsin teollisuushenkiseltä, mutta se kätkee sisäänsä laajan kirjon ihanaa vintagetavaraa, jonka tutkailuun voisi helposti käyttää kokonaisen iltapäivän. Samassa yhteydessä toimii myös vintagehenkinen teehuone, eli kun shoppailu alkaa uuvuttaa, voit lepuuttaa jalkojasi viehättävillä vanhan ajan sohvilla rentoutuen.

5. Ulkoilumahdollisuudet

Bournemouthin Upper-, Central- ja Lower Gardens -puistoista jokainen on todettu palkinnon arvoiseksi. Lower Gardens sopii täydellisesti lounasajan pysähdyspaikaksi, sillä puistossa on soittolava, minigolfkenttä ja lintutarha sekä katuruokakojuja. Jos tahdot treenaamaan, voit pelata tennismatsin rauhallisessa Central Gardensissa tai lähteä juoksulenkille Upper Gardensin kivikkopuutarhojen ja puron äärelle. Jos taas kaipaat jotakin hieman vauhdikkaampaa, voit kokeilla esimerkiksi kajakkimelontaa, purjehdusta, surffausta, sukellusta, snorklausta, vesilautailua, purjelautailua tai vesihiihtoa – mahdollisuuksia on loputtomiin.

Mikäli kohdalle sattuisi sateinen päivä, Bournemouthissa hauskanpito onnistuu hienosti myös sisätiloissa. Suuntaa tällöin RockReefin seikkailupuistoon, josta löytyy muun muassa esterata, kiipeilyseinä ja köysirata.

6. Persoonallinen arkkitehtuuri

Kun näet Bournemouthin ylösalaisin rakennetun talon ensimmäistä kertaa, saatat hyvinkin pysähtyä miettimään, oletko tullut hulluksi. Tämä moderni taideteos erottuisi katukuvasta jo itsessään, mutta silmiinpistävyyttä lisää entisestään se, että nurinkurinen talo on sijoitettu perinteisten viktoriaanisten rakennusten lomaan. Kun olet ehtinyt tutustua mainittuun taloon ja seudun huvilaitureihin, voit vierailla läheisessä Christchurchin kaupungissa. Historiallinen Christchurch on saanut alkunsa jo normannien aikana, ja se sijaitsee kahden joen (Avonin ja Stourin) risteyksessä. Kaupungin mukulakivikaduilta löytyy lukuisia vanhanaikaisia englantilaispubeja, ja myös goottilainen Highcliffen linna on ehdottomasti vierailemisen arvoinen.

7. Perjantai-ilotulitukset

Kesäisin Bournemouthin taivas välkkyy lähes joka perjantai kaupungin huvilaiturilta ammuttavien ilotulitteiden väreissä. Kerää siis kaverisi kasaan, napatkaa mukaan ruokaa ja piknikhuopa ja ihailkaa yhdessä mahtavaa ilotulitusten spektaakkelia. Näky ei ole ainoastaan henkeäsalpaava, vaan myös täysin ilmainen. Ilotulitusnäytös järjestetään luonnollisesti myös 5. marraskuuta, jolloin Britanniassa vietetään vuosittaista Bonfire Night -juhlaa. Tapahtumalla muistellaan sitä, kuinka Guy Fawkes epäonnistui juonessaan räjäyttää Lontoon parlamenttitalo. Harva tietää, että hän sai tarvitsemansa ruudin juuri Bournemouthin ilotulitusnäytösten suunnittelijoilta.

8. Old Harry Rocks

Vajaan viiden kilometrin päässä Bournemouthista sijaitsee Old Harry Rocks -kalliomuodostelma. Kolmen kalkkikivikallion kokonaisuus komeilee uljaasti meren ympäröimänä, ja se toimii myös Jurassic Coastin päätepisteenä – järkäleisiin päättyy siis Englannin kanaalin rantakaistale, joka tunnetaan lukuisista fossiileista ja muista ikivanhoista luonnonmuodostelmista, joihin on tallentunut geologista historiaa jopa 185 miljoonan vuoden edestä. Valkeisiin kallioihin liittyy myös paljon mystiikkaa ja magiaa, sillä niistä kerrotaan monia erilaisia tarinoita. Legendan mukaan muodostelma sai nimensä kuuluisalta, Poolesta kotoisin olevalta merirosvolta nimeltä Harry Pave, koska hän kätki aluksensa kallioiden taakse. Toisten mukaan Paholainen uinui kyseisillä kallioilla, ja kaunistelevampi nimi Paholaiselle oli Old Harry.

9. Perinteiset brittiherkut

Miltä kuulostaisi fish and chips -annos huvilaiturin äärellä, delikuppilassa nautittu englantilainen aamiainen tai iltapäivätee vintagehenkisessä sisäpihan kahvilassa? Bournemouthissa riittää valikoimaa, vaikka tahtoisit syödä ja juoda brittiläisiä klassikoita pitkin päivää. Iltapäiväteetä pystyy nauttimaan jopa tien päällä, jos nähtävyyksienkiertelyaikataulussasi ei ole tilaa pitkälliselle teehuoneessa istuskelulle. Frieda’s Teabus -bussi ajelee pitkin Bournemouthin rannikkoa, ja kyytiläisille tarjoillaan hienostuneita brittiläisiä leivonnaisia, kakkuja ja teetä.

10. Pakomatkat lähisaarelle

Hyppää Poole Harbourissa lautan kyytiin ja matkaa meren yli läheiselle Brownsea Islandille, joka on tupaten täynnä yltäkylläistä luontoa. Ota kamera valmiiksi ja valmistaudu ikuistamaan oravia, kuningaskalastajia, riikinkukkoja ja japaninhirviä. Vaikka saarelle ja sen ulkoilmakeskukseen päästetään tuhansittain vierailijoita, se on edelleen miellyttävä luontokohde. Paikan nimittäin omistaa National Trust -organisaatio, jonka tarkoituksena on suojella erilaisia historiallisesti merkittäviä ja luonnonkauniita kohteita.

Lähde kielikurssille Bournemouthiin!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Opi kieli maailmalla! Voit valita 12 kielestä ja yli 50 mahtavasta kaupungista.

Tutustu tarkemmin