EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Suomalaiset ovat maailman kolmanneksi parhaita englannin osaajia

Suomalaiset ovat maailman kolmanneksi parhaita englannin osaajia

Moni suomalainen pitää englannin taitoaan niin kehnona, että puhuu kieltä vain pakon edessä. Asiaa ei auta se, että olemme jostain syystä leimanneet suomalaisen aksentin noloksi ja aavistuksen junttimaiseksi: kun sinivalkoiseen sonnustautunut urheilija toteaa televisiossa, että ”the kompetition vent pritti vell”, podemme lievää myötähäpeää, ja jos jossakin täytyisi asioida englanniksi, delegoimme tehtävän saman tien sille, jolla on kaikista terävin kielipää.

Olemme kuitenkin erehtyneet pahasti kielitaitomme tasosta. Suomalaiset ovat nimittäin englannissa maailman kolmanneksi parhaita.

Englannin osaajien eliittiä

Suomalaisten englannin taito kartoitettiin jälleen osana EF English Proficiency Index (EF EPI) -raporttia, joka julkaistiin jo kymmenettä kertaa. Tulokset pohjautuvat 2,2 miljoonan aikuisen suorittamiin englannin tasotesteihin, ja ne kattavat yhteensä sata maata ja aluetta.

Suomalaisten englannin taito on siis kansainvälisesti vertailtuna suorastaan loistava, eikä meillä ole mitään syytä häpeillä osaamistamme. Tänä vuonna päihitimme jopa rakkaimman kilpakumppanimme, sillä Ruotsi putosi hopealta neljännelle sijalle.

Englantia puhutaan kaikista parhaiten Hollannissa – pohdimme täällä, mistä asia mahtaa johtua – ja toisen sijan vei Tanska. Pohjoismaat edustivat ylipäätään hienosti, sillä myös Norja oli mukana viiden kärjessä. (Islanti ei valitettavasti ole osa EPI-raporttia, mutta olemme siinä ymmärryksessä, että englanti on myös siellä mainiosti hallussa!)

Lisäksi mukana oli tuloksia, joita moni ei heti arvaisi. Olisitko esimerkiksi olettanut, että Keniassa osataan englantia selvästi paremmin kuin Espanjassa?

Tässä vielä kymmenen kärki maista, joissa englannin osaaminen on EF EPI -kartoituksen perusteella kaikista korkeimmalla tasolla:

1. Hollanti
2. Tanska
3. Suomi
4. Ruotsi
5. Norja
6. Itävalta
7. Portugali
8. Saksa
9. Belgia
10. Singapore

Heikointa englannin taito oli erinäisissä Lähi-idän, Aasian ja Afrikan maissa, kuten Irakissa, Omanissa, Saudi-Arabiassa, Kirgisiassa ja Ruandassa. Hännänhuipuksi EPI-vertailussa jäi Tadžikistan.

Leuka pystyyn, suomalaiset

Edellisessä EF EPI -raportissa suomalaisten englannin taito riitti sijaan seitsemän, eli tuloksemme koheni peräti neljällä pykälällä. Tämänkertainen tulos oli EPI-historian paras, sillä aiemmissa vertailuissa Suomen sijoitus on vaihdellut neljännen ja kahdeksannen välillä.

Vaihtelusta huolimatta on kuitenkin syytä huomata, että olemme yltäneet poikkeuksetta kymmenen kärkeen. Lisäksi Suomi on yksi harvalukuisista maista, jotka sijoittuvat EPI-raportissa korkeimpaan, erittäin hyvän osaamisen kategoriaan.

Tuloshistoriaa tarkastellessa voisi toki päätellä, että paremminkin olisi voinut mennä mennä, ja todeta, että turha kuvitella itsestämme liikoja. Ei kuitenkaan tehdä niin. Jos englannin osaamisemme riittää vuodesta toiseen maailman parhaaseen kymmenykseen, on aika lopettaa turha häpeily!

Olet opetellut englannin vieraana kielenä, mikä on todella hienoa. Miksi puheestasi ei siis saisi kuulua, että olet suomalainen? Tärkeintä on tulla ymmärretyksi, ja aksentti vaikuttaa tähän todella vähän.

Ala siis luottaa enemmän omiin taitoihisi ja puhu, kuuntele, lue ja kirjoita englantia rohkeasti. Todennäköisesti osaat paljon paremmin kuin kuvittelet – ja vaikka et osaisikaan, mestariksi tullaan nimenomaan harjoittelemalla.

Tahtoisitko tutustua EF EPI -raporttiin ja sadan maan vertailuun kokonaisuudessaan? Klikkaa tiesi tänne.

Kuinka hyvin sinä osaat englantia?Testaa
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Testaa kielitaitosi muutamassa minuutissa!

Tutustu tarkemmin