EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

4 Vinkkiä Oppia Kieltä Nopeammin

4 Vinkkiä Oppia Kieltä Nopeammin

Olitpa sitten lähdössä opiskelemaan Espanjaan, road tripille jenkkien läpi tai surfaamaan kesäksi Havaijille ja saadaksesi kaiken irti matkasta olet ajatellut opiskella kieltä siinä samalla. Istuessasi tunneilla saatat ajatella “en ikinä opi tätä”. Usko meitä, me  ymmärrämme. Uuden kielen oppiminen ei ole yhtä helppoa kuin kahvin keittäminen – muttei myöskään mahdotonta! Itse asiassa meillä on sinulle neljä helppoa vinkkiä oppia kieltä nopeammin.

1. Puhu oikeiden, aitojen ihmisten kanssa

Sen jälkeen kun aloimme klikkailla ja näppäillä laitteitamme päivittäin, uskottelimme oppivamme kaiken ilman oikeaa  kanssakäymistä. Haluatko tutkinnon? Ota online-kurssi. Etsitkö hyvää reseptiä? Googlaa se! Haluatko oppia uuden kielen? Hanki uusi sovellus. Toki internet on oiva apu kielen ja sanavaraston kartuttamisessa mutta jos et pääse käyttämään kieltä, unohda hienot sanat. Parhaaseen tulokseen pääset kun puhut kieltä sitä äidinkielenään puhuvien kanssa (ja niin nopeasti kuin mahdollista!).

Ennen kuin peruutat matkasuunnitelmasi, älä hätäile. Ulkomaalaisten kanssa puhumisen ei tarvitse olla pelottavaa tai vaikeaa. Koeta löytää joku, jonka kanssa vaikka rupatella kahvikupin äärellä tai ilmoittaudu verkkokurssille. Jos haluat parhaimman tavan oppia, yhdistä opinnot matkaan sinne, missä kieltä puhutaan. Mitä ikinä teetkin, puhu vaikket vielä omasta mielestäsi  olisikaan “valmis” ja muista, että kielet on tehty puhuttaviksi.

2. Käytä uusia sanoja mahdollisimman pian

Monet kielen opettelijat tunnollisesti listaavat uusia sanoja, vain koska niin kuuluu tehdä, eivätkä ikinä käytä sanoja. Parhaiten sanat kuitenkin oppii kun niitä aktiivisesti käyttää! Listojen teko onkin hieno tapa, mutta se ei ole tarpeeksi, jos et ikinä käytä sitä. Use it or lose it! Ensi kerralla kun kuulet eksoottisen sanan, sano se, kirjoita se lauseessa, etsi sille pronomiinmuoto, verbi ja adjektiivi. Tämä taktiikka auttaa sinua pistämään sanavarastoso käytäntöön ja sanat painuvat mieleesi nopeammin!

3. Kysy, kysy ja kysy

Älä piiloudu muistiinpanojesi kanssa luokan perälle, opettajat rakastavat eurivin oppilaita jotka kysyvät hyviä kysymyksiä! Jos et tiedä mitä kysyä, kirjoita lista yleisiä kysymyksiä ja käytä niitä. Kysymyksillä saat lisää tietoa ja selvyyttä asioihin.

Muutama hyvä on esimerkiksi: “Mikä on sanan substantiivi/verbi/adjektiivi? Käytetäänkö sanaa muodollisissa vai arkisissa tilanteissa? Voitko ehdottaa sanalle synonyymeja/vastakohtia? Tai jos kieltä puhutaan useammassa maassa, onko sana sama käytössä Chilessä, Espanjassa ja Hondurasissa? Jos et istu varsinaisesti kursseilla, voit kirjoittaa kysymyksesi esimerkiksi keskustelufoorumeille (esim. Wordreference), Googlaa ne tai kysy joltain joka puhuu kieltä.

4. Aloita siitä, mitä todella tarvitset

Kuvittele, että olet juuri laskeutunut Madridiin, valmiina uuteen lukuvuoteen ulkomailla ja puhumaan oikeiden espanjalaisten kanssa. Mieti millaisia keskustelut todellisuudessa voisivat pitää sisällään. Lyön vetoa ettet aloita syvällisillä keskusteluilla politiikasta, vai mitä? Ajattele tilanteita joihin todennäköisesti törmäät. Esimerkiksi: Olen eksyksissä (aiheet: kaupunilla liikkuminen, julkinen liikenne, nähtävyydet). Haluaisin syödä (aiheet:  uoan tilaaminen, kaupassa käynti). Toisiin tutustuminen (aiheet: harastuksista kysyminen, perheestä ja ystävistä jutustelu). Kun olet kartoittanut alueen jolta haluat oppia sanoja, voit keskittää kaiken energian sen opetteluun ja kokemuksestasi tulee paljon pehmeämpi!

Lue alkuperäinen teksti täältä: How to learn a language faster

GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa