EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Viisi asiaa, joita et välttämättä tiennyt Roomasta

Viisi asiaa, joita et välttämättä tiennyt Roomasta

Rooma on italiaksi Roma, mikä taas on väärin päin käännettynä amor (eli rakkaus). Nimi sopii mainiosti kaupungille, joka täyttyy romantiikasta, historiasta ja mahtavasta ruoasta. Keräsimme alle muutamia mielenkiintoisia faktoja Roomasta, Italian “Ikuisesta kaupungista”.

(Olemme koonneet aikaisemmin hauskoja faktoja myös italialaisista ihmisistä – kunhan olet lukenut tämän tekstin Roomasta, muista katsastaa kyseinen artikkeli!)

1. Colosseum

Colosseum rakennettiin vuonna 72 jKr., ja se on nykyään Rooman suosituin turistinähtävyys. Aiemmin se toimi näyttämönä muun muassa Gladiator-elokuvasta tutuille, brutaaleille “mies vastaan peto” -otteluille, jotka aiheuttivat useiden arvioiden perusteella jopa tuhansien ihmisten ja eläinten kuoleman. On myös arveltu, että jotkin eläinlajit, kuten Pohjois-Afrikan norsut, ajautuivat sukupuuttoon juuri gladiaattoritaisteluiden sekä armeijakäytön takia. Colosseumissa on yli 80 sisäänkäyntiä ja sinne mahtuu noin 50 000 katsojaa.

2. Romulus ja Remus

Romulus- ja Remus-nimisiä kaksospoikia pidetään antiikin Rooman perustajina. Heidät hylättiin vauvoina koriin, joka jätettiin ajelehtimaan Tiber-joelle. Naarassusi kuitenkin hoksasi pojat ja hoivasi heitä, kunnes paimen löysi lapset.

Aikuiseksi kasvettuaan Romulus ja Remus päättivät perustaa kaupungin kohtaan, josta naarassusi löysi heidät. Veljekset kuitenkin ajautuivat riitaan, joka päättyi siihen, että Romulus tappoi Remuksen. Näin ollen Romuluksesta tuli kaupungin ainoa perustaja, ja se nimettiin Roomaksi vuonna 753 eKr.

3. Vatikaani

Kaikki eivät tiedä tätä, mutta Vatikaani ei itse asiassa ole osa Roomaa – tai edes Italiaa! Se on oma itsenäinen hallintoalueensa, joka sijaitsee Rooman kaupungin sisällä. Samalla se on maailman pienin valtio, jossa on noin 800 asukasta ja vieläkin vähemmän kansalaisia. Vatikaanin kansalaisuutta ei myönnetä syntymässä, ja se voidaan evätä, mikäli asukas muuttaa valtion ulkopuolelle.

Vatikaanin koko huomioituna on myös yllättävää, että kaupunkivaltion museoihin kätkeytyy yksi maailman suurimmista taidekokoelmista.

4. Cappuccino

Roomassa sijaitseva Capuchin-krypta koostuu viidestä kappelista ja 60 metrin käytävästä, ja se on sisustettu yli 4 000 kuolleen munkin luilla. Ja tiedäthän cappuccinon? Juoma on saanut nimensä juuri tästä munkkiveljeskunnasta, sillä se tunnetaan jäsentensä käyttämistä hupuista – ja huppu italiaksi cappuccio.

Lisähuomio: Jos tahdot juoda cappuccinosi oikein, älä koskaan tilaa tai valmista kyseistä juomaa aamukymmenen jälkeen. Italiassa cappuccinoa pidetään ainoastaan aamiaiselle sopivana juomana.

5. Ostoskeskukset

Nämä ovat Roomasta kotoisin, usko tai älä! Ensimmäisen ostoskeskuksen rakensi rooman keisari Trajanus, ja siinä oli useita kerroksia sekä yli 150 liikettä, jotka kauppasivat kaikkea vaatteista ruokaan ja mausteisiin saakka. Kuten tästä voi huomata, Italian muoti-, shoppailu- ja tekstiilikulttuurilla on erittäin pitkä historia.

Miltä kuulostaisi italian opiskelu Roomassa?Tutustu EF Kielikursseihin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa