EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Viisi hauskaa faktaa italialaisista

Viisi hauskaa faktaa italialaisista

Jos harkitset Italiassa vierailemista tai italian kielen opiskelemista, sinun on tärkeä tietää muutamia seikkoja saapasmaassa asuvasta kansasta. Italialainen kulttuuri kattaa monia asioita, jotka ovat suuressa maineessa – kuten italialaisen ruoan, musiikin ja kahvin. Siihen liittyy kuitenkin myös hassuja tapoja ja omituisuuksia, joista et ole välttämättä kuullut laisinkaan.

Sukelletaanpa siis hetkeksi italialaisten maailmaan! Tässä tulee viisi hauskaa faktaa, jotka auttavat sinua ymmärtämään paikallista kulttuuria entistä paremmin.

1. Lounaan jälkeen juodaan aina kahvia

Italialaisten päivä alkaa tavallisesti cappuccinolla. Lounaan jälkeen on tapana juoda espresso, ja myös illallista saattaa seurata kuppi kahvia. Kofeiinitankkaus tapahtuu useimmiten seisaaltaan kahvibaarissa – osittain sen takia, että pienen espressoshotin kumoaa noin minuutissa – tai sitten kotona, jolloin juoma valmistetaan mutteripannulla. Niin täyttävää ateriaa ei olekaan, ettei sitä voisi kruunata kupilla kuumaa.

2. Kommunikointi onnistuu myös käsillä elehtien

Tahtoisitko ryhtyä keskusteluun italialaisen kanssa, mutta kielitaitosi on vielä turhan hatara? Ei huolta. Voit paikata puuttuvia sanoja käsien eleillä, ja tulet todennäköisesti ymmärretyksi.

Vaikka italialainen kulttuuri tunnetaan innokkaasta elehdinnästä, ulkomaalaisten on kuitenkin tärkeää opetella, miten ja missä yhteyksissä kutakin elettä käytetään. Kaikki eleet eivät nimittäin ole aivan harmittomia, etkä varmastikaan tahdo löytää itseäsi kiusallisesta tilanteesta!

3. Isoäidin tarjoamasta ruoasta ei sovi kieltäytyä

Pahin rikos, johon Italiassa voi syyllistyä, on kieltäytyä kotitekoisesta, italialaisen mummon valmistamasta ruoasta. Perhe (la famiglia) on italialaisille elämän tärkein asia, ja isovanhempia arvostetaan valtavasti. Etenkin isoäitien valmistamaa ruokaa pidetään suorastaan pyhänä. Jos saat kutsun italialaiseen ruokapöytään ja sinulta kysytään, oletko nälkäinen, vastaus on siis poikkeuksetta ”kyllä”.

4. Ananasta ei kelpuuteta pizzan täytteeksi

Voiko pizzaan laittaa ananasta? Kiista jakaa vahvasti mielipiteitä, mutta Italiassa aiheesta ei edes keskustella: ananas on hedelmä, ei asia, jota voisi harkita pizzan päälle. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, ettei ananas ole italialainen tuote, mutta myös siitä, ettei oikeaoppisilta täytteiltä suvaita kovin hallitsevaa makua – eikä ananas valitettavasti täytä kyseistä ehtoa.

5. Märillä hiuksilla ei saa mennä ulos

Jos tahdot hermostuttaa italialaiset pahanpäiväisesti, kävele vain pihalle tukka märkänä. Paikallisten mukaan tässä on nimittäin vaarana colpo d’aria, joka tarkoittaa kirjaimellisesti ”ilman iskua”. Siihen yhdistetään varsin kirjavia oireita, aina kurkkukivusta ruoansulatusvaivoihin asti.

Italiassa uskotaan, että äkillinen lämpötilan vaihtuminen on haitallista terveydelle. Jos joku sairastuu, paikalliset ovat siis todennäköisesti sillä kannalla, että vaivoista voi syyttää ulkona puhaltanutta viimaa.

Uppoudu italialaiseen kulttuuriin kielimatkalla!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin