EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Tee näin: Johdatus brittiläiseen teekulttuuriin

Tee näin: Johdatus brittiläiseen teekulttuuriin

Kiinassa on sanonta, jonka mukaan “päivä ilman teetä on päivä ilman iloa”. Toinen maa, joka on hionut teekulttuurin huippuunsa, on ehdottomasti Iso-Britannia. Eikä ihme: elämä on heti hieman makoisampaa, kun siihen kuuluu kukkakuvioituja posliinikuppeja, kakkutarjotin ja somia pikkupurtavia.

Vaikka teen valmistamiseen tarvitaan vain kaksi ainesosaa – teepussi ja hieman vettä – prosessi voi mennä pieleen hämmentävän monella tavalla. Teehifistelijöillä on siis useita syitä, joiden takia he saattavat tuomita teenkeittotaitosi armottomasti.

Pian sinun ei kuitenkaan tarvitse enää huolia moisesta! Koska tee on maailman yleisin juoma heti veden jälkeen, totesimme, että se ansaitsee kunnolla huomiota. Pyysimme siis Emmaa ja Simonia, omia brittiläisiä tee-eksperttejämme, jakamaan teeaiheista tietämystään. Kun noudatat heidän neuvojaan, olet tuossa tuokiossa todellinen teeasiantuntija.

1. Mikä on oikeaoppinen tapa keittää teetä?

Simon: Voisit tietysti vain kiehauttaa vettä, nakata teepussin kuppiin ja hulauttaa veden perään. Me emme kuitenkaan tyydy niin vähään, emmehän?

Toteutetaan siis teenkeittoprosessi englantilaisella hienostuneisuudella: Jos tahdot valmistaa teen kuin ammattilainen, laita ensiksi vesi kiehumaan. Kun vesi alkaa kuplia, kaada se saman tien teekannuun, jossa on teepussi valmiiksi odottamassa. On ehdottoman tärkeätä, ettet anna veden jäähtyä: se on aloittelijoiden moka, joka pilaa teen maun. Odottele muutama minuutti, että juoma ehtii tekeytyä, ja kaada sitten itsellesi höyryävä kupillinen. Hyvin tehty!

(Sopiva haudutusaika riippuu teelaadun vahvuudesta sekä omista mieltymyksistäsi, mutta muista tämä: mikään ei ole kammottavampaa, kuin liian pitkään hautunut tee. Ei mikään.)

2. Kuuluuko teehen laittaa maitoa? Kuinka paljon?

Emma: Kyllä – tee ilman maitoa on kuin Englanti ilman teetä, eli täysin päätön ajatus. Varmista, että tee on varmasti hautunut riittävästi höyryävän kuumassa vedessä, ennen kuin edes harkitset maidon lisäämistä. Kaikilla on omat mieltymyksensä sopivasta maitomäärästä, mutta vain amatöörit päätyvät ratkaisuun, jossa se täyttää yli viidesosan kupista. Jos olet epävarma, lisää vain pienehkö loraus maitoa.

Jos tee on väriltään lähes yhtä haaleaa kuppi, josta se tarjoillaan, suhtaudu siihen suurella varauksella. Laiha tee on noloa – jos juo sellaista, voisi saman tien valita vihreän teen. Kerrassaan häpeällistä.

Simon: Ja minä kun pidin sinua ystävänäni, Emma! Maito täytyy ehdottomasti kaataa kuppiin ensimmäiseksi. Jos toimii millään muulla tavalla, tekee suoranaisen rikoksen teetä kohtaan.

(Kuten tästä voi huomata, oikea hetki maidon lisäämiselle on ollut Britanniassa jo pitkään todella kiistanalainen kysymys. Jos tahdot saada normaalisti vakaan britin kiivastumaan, mainitse vain ohimennen “maito ensimmäiseksi / maito viimeiseksi” -riidasta.)

3. Mikä on paras aika teenjuontiin?

Emma: Kunnon teen juomiseen ei ole missään tapauksessa vain yhtä oikeaa ajankohtaa. Antakaas, kun havainnollistan asiaa.

Oletko juuri herännyt? Tee on paras aamun aloitus. Erositko juuri, ja mielesi kaipaa tyynnytystä? Tee auttaa. Saavuitko työpaikallesi? Ystäväiseni, on teen aika. Onko joku toimistolla astunut 20 metrin säteelle teepannusta? Nyt juodaan ”ei täysin minun makuuni, mutta kohteliaisuussyistä otan kupillisen” -tee. Onko kuppisi päässyt tyhjentymään? Laita vesi kiehumaan. Mietitkö, ottaisiko tällä kertaa sittenkin kahvia? Älä höpsöttele, vaan juo hieman teetä, jotta moiset tolkuttomuudet häipyvät mielestäsi – et selvästikään ole juonut vielä tarpeeksi teetä tälle päivälle.

4. Mitä teen kanssa on tarkoitus syödä?

Emma: Keksit on kehitetty nimenomaan teessä dipattaviksi (tämä on fakta!). Ne maistuvat tietysti aina taivaallisilta– etenkin, jos mukana on kerros suklaata – mutta niistä tulee vieläkin parempia, kun ne kastaa nopeasti vasta keitettyyn teehen.

Ja muistakin olla nopea: jos jätät keksin likoamaan teehen yli kolmeksi sekunniksi, vaarana on, että se murtuu ja sukeltaa kuppisi pohjalle. Tällöin sinulle jää pelkkä keksinpuolikas ja häpeällinen tieto siitä, että menetit juuri tapahtumaa todistaneiden henkilöiden kunnioituksen.

Myös iso kakkuviipale on hyväksyttävä pari teelle. Jos tahdot toimia kuin todellinen englantilainen, yhdistä juomaasi valtava skonssi, jossa on hieman hilloa ja suuri keko paksua kermaa.

5. Pussitee vai irtotee?

Simon: Olen seikkaillut irtoteen valtakunnassa ja viihtynyt mainiosti, kuten aloittelevilla teentuntijoilla on tapana. Pohjimmiltani olen kuitenkin simppelin teen mies, eli tavallisin juomavalintani on vanha kunnon pussitee.

Varo kuitenkin erilaisia maustettuja teevaihtoehtoja. Elämä on liian lyhyt sen teeskentelemiseen, että jokin yrttiuutekauhistus maistuisi paremmalta kuin Twiningsin alkuperäinen teesekoitus.

6. Voinko juoda jääteetä perinteisen teen sijasta?

Emma: Miksi kukaan tahtoisi tehdä niin? Seuraava kysymys, kiitos.

7. Ovatko yrttiteet ja hedelmäiset teet hyväksyttäviä?

Emma: Kukaan yrtti- tai hedelmäteetä juova ei aidosti nauti juomastaan. Hän on joko todella hipsteri tai noudattaa jotakin ihmedieettiä, tai sitten hän ei ole milloinkaan juonut hyvin valmistettua, aitoa teetä. (Jälkimmäinen vaihtoehto taitaa olla näistä todennäköisin.)

8. Mitä tarvitaan kunnon teekutsuihin?

Simon: Älä suotta tee asioista liian hankalia. Nosta vain esille hienoimmat kuppisi, teelautasesi ja -pannusi ja täytä parikerroksinen kakkutarjotin valitsemillasi herkuilla. Kutsuista tulee varmasti mahtavat, kun vain varmistat, että teetä riittää, ja noudatat lisäksi Emman neuvoa: juhla vaatii aina skonsseja.

9. Mitkä ovat pahimpia teehen liittyviä mokia?

Emma: Olemme käyneet jo läpi teen vahvuuteen ja maitoon liittyvät ongelmat, mutta prosessi voi mennä pieleen myös muissa vaiheissa.

Älä ole milloinkaan niin röyhkeä, että keittäisit teetä vain itsellesi etkä tarjoaisi sitä myös myös muille – ja tällä tarkoitan aivan jokaista, joka sattuu olemaan lähistöllä. Kiinnitä erityistä huomiota siihen, että painat ihmisten teemieltymykset mieleesi: jos mokaat, ystäväsi tai kollegasi joutuvat nielemään kupillisen epämiellyttävää juomaa silkasta kohteliaisuudesta. Tämä saa itseään kunnioittavat teenjuojat kantamaan sinulle kaunaa alta aikayksikön.

Ole myös tarkka lusikoiden suhteen, sillä samalla lusikalla ei pidä missään nimessä sekoitella sekä sokeritonta että sokerillista teetä. Se kyllä huomataan, eikä moinen huoleton, mutkat suoraksi vetävä asenne tule kuuloonkaan teen valmistamisessa.

10. Kuinka monta teekupillista juot päivässä?

Emma: Kun maistoin teetä ensimmäistä kertaa herkässä yhdeksän vuoden iässä, sylkäisin sen pois suustani ja vannoin, etten koskaan ymmärtäisi ihmisiä, jotka juovat vapaaehtoisesti jotain niin kammottavaa. Jälkikäteen ymmärsin, että vanhempani olivat antaneet juoman jäähtyä ja lisänneet siihen tarkoituksella aivan liikaa maitoa, jottei minusta tulisi teeriippuvaista niin nuorena. Nykyisin päiviini kuuluu vähintään kahdeksan kuppia teetä (ja alan ymmärtää vanhempieni toimintaa mainitussa tilanteessa).

Simon: Olen juonut teetä niin kauan kuin muistan, eikä kulu päivääkään, etten eläisi todeksi stereotypiaa brittiläisestä teenjuonnista. Aiemmin päiväkulutukseni oli noin kahdeksan kupillista, mutta määrä on laskenut merkittävästi sen jälkeen, kun muutin ulkomaille. Voi kamala, onkohan brittiläisyyteni hälvenemässä?

11. Ketä pyytäisit vieraiksi haaveidesi teekutsuille?

Emma: Varaan heti Ryan Reynoldsin. Tämä tuskin kaipaa sen kummempia perusteluja.

Simon: Levittäisin pöytäliinaksi Britannian lipun ja järjestäisin todelliset brittijuhlat: kutsuvieraitani olisivat sir David Attenborough, Stephen Fry, Benedict Cumberbatch, Emma Watson, Keira Knightley ja kuningatar Elisabet II (corgiensa kera, totta kai). Sitten siemailisimme yhdessä teetä ja mutustaisimme paketillisen Hobnob-keksejä.

Kuva: Connie Ma__, Flickr / Creative Commons

Missä päin Britanniaa nauttisit teesi kaikista mieluiten?Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Opi kieli maailmalla! Voit valita 12 kielestä ja yli 50 mahtavasta kaupungista.

Tutustu tarkemmin