EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Miten oppia kieli vuodessa

Miten oppia kieli vuodessa

Sujuva kielitaito on työmaailmassa todellinen valttikortti (valitettavasti taidokasta emojeilla keskustelemista ei lasketa), ja kyky kommunikoida vieraskielisten ihmisten kanssa on tärkeää maailman tappiin asti. Tämä on fakta.

Fakta on myös se, että englannissa on yli 750 000 sanaa, eikä japanissa ja kiinassa käytetä edes samanlaisia kirjoitusmerkkejä kuin Euroopassa. Vieraan kielen oppiminen on siis kovaa työtä, ja valitsitpa minkä kielen tahansa, sinun täytyy todella nähdä vaivaa asian eteen. On kuitenkin muutamia keinoja ja menetelmiä, joilla voit vauhdittaa kielen omaksumista.

Näin saat sujuvan kielitaidon – tai ainakin lähestulkoon sujuvan – vain 12 kuukaudessa.

Kuukaudet 1–3

Muuta ulkomaille ja elä kielen ympäröimänä

Kieltä voi oppia luokkahuoneessa vain tiettyyn rajaan asti. Jos tahdot todella sujuvan kielitaidon, suuntaa siis heti alkajaisiksi ympäristöön, jossa sitä käytetään kaikissa tilanteessa. Opiskeletko espanjaa? Muuta Madridiin, Barcelonaan, Costa Ricaan tai Buenos Airesiin. Vai onko kielesi ranska? Vietä (vähintään!) pari kuukautta Pariisissa tai Nizzassa.

Vieraskielisessä ympäristössä joudut soveltamaan taitojasi ilman pitkiä miettimisaikoja ja ratkomaan erilaisia pulmatilanteita päivittäin. Ennen kuin arvaatkaan, ymmärrät kieltä ja löydät sopivat vastaukset aivan luonnostaan. Harjoittelet jatkuvasti ilman, että edes hoksaat asiaa, ja aksenttisi kehittyy huomattavasti paremmaksi. Lisäksi kielen opiskelu on erinomainen tekosyy matkusteluun! Ulkomaille lähteminen on erityisen tärkeää, mikäli opiskelet japania, kiinaa tai muuta kieltä, jota ei kirjoiteta latinalaisin aakkosin.

Katso sarjoja

Ryhdy katselemaan sarjoja, joissa puhutaan opiskelemaasi kieltä, ja kiinnitä aktiivisesti huomiota siihen, mitä niissä sanotaan. Kun tulkitset keskusteluita samalla, kun seuraat kohtauksen etenemistä, aivojesi kielikeskus käsittelee tietoa kiinnostavalla, ongelmanratkaisua muistuttavalla tavalla. Tämä tukee kielen omaksumista ja lisää todennäköisyyttä siihen, että muistat oppimasi asiat. Tekstityksistä voit tarkistaa, ymmärsitkö asiat oikein, ja niistä voi olla apua myös lauserakenteiden hahmottamisessa.

Jos siis tahdot hioa englannin taitojasi, Frendien uusinnat voivat olla todella hyödyllisiä (täältä löydät joukon muita sarjaehdotuksia), tai jos tahdot oppia espanjaa, ryhdy seuraamaan Netflixistä Narcosia.

Kysele ja selvitä

“No comprendo” on lause, jota sinun suustasi ei enää kuulla. Ihan tosissaan: älä sivuuta ilmauksia, joita et aivan ymmärrä. Tämä on erityisen tärkeää ensimmäisten kuukausien aikana, jolloin tuntemattomia ilmauksia on valtava määrä. Jos kyseessä on keskustelutilanne, kysy toiselta rohkeasti, mitä sana tai lause tarkoittaa. Jos luet jotakin, googleta epäselvät kohdat.

Tutkimukset osoittavat, että oma-aloitteinen asioiden selvittäminen tekee muistamisesta todennäköisempää kuin se, että ne käydään läpi oppitunnilla. Tämä johtuu siitä, että olet ratkaissut ongelman, jonka itse havaitsit. Kyseessä on tieteellinen fakta, eli tätä neuvoa on syytä noudattaa!

Kuukaudet 4–6

Kuuntele podcasteja

Työ- tai koulumatkoihin kuluvan ajan voi käyttää myös paljon hyödyllisemmin kuin samaa metroa käyttävää söpöläistä vilkuillen. Ryhdy koulimaan kielitaidostasi sujuvampaa “opi kieltä X” -podcasteilla, ja kuuntele jakso päivässä, kunnes pystyt kääntämään puhuttua kieltä luontevasti. Esimerkiksi BBC:n lyhyet, viihdyttävät 6 Minute English -podcastit ovat mainio ja nopea tapa englannin taitojen parantamiseen.

Etsi seuraavaksi podcast, jossa jutellaan opiskelemallasi kielellä. Valitse aihepiiri, josta olet kiinnostunut (kuten leffa-arvostelut tai vaikka ruoka), ja totuttele luonnollisen, käsikirjoittamattoman keskustelun kuuntelemiseen, puherytmiin ja arkikielessä käytettäviin ilmaisuihin. Tämän tyyppisten podcastien kuuntelu on kuin kavereiden kanssa juttelemista – sillä erotuksella, ettei kukaan odota sinun vastaavan.

Harjoittele ja opiskele säännöllisesti

Avain lähes jokaisen asian perinpohjaiseen oppimiseen on johdonmukaisuus. Nyt kun alat päästä jyvälle kielen perusteista, varaa kalenteriisi säännöllisiä opiskelutuokioita, jolloin istut alas ja todella keskityt kielen opiskeluun. Käytä päivittäin vähintään tunti hämmennystä aiheuttaneiden kielioppisääntöjen opetteluun uusien verbien pänttäämiseen. Kertaa oppimasi asiat vielä seuraavana päivänä, jotta ne iskostuvat varmasti pitkäkestoiseen muistiisi.

Ole ankara itsellesi äläkä jousta suunnitelluista opiskelutuokioista – mitä enemmän panostat, sitä nopeammin saat tuloksia (aivan kuten treenaamisessa ja ruokavalion noudattamisessakin).

Harjoittele toisten kanssa

Ääneen puhuminen on yksi parhaista tavoista kielen oppimiseen, mutta se voi tuntua hankalalta, kun ei vielä luota omiin taitoihinsa. Käytä siis kieltä sellaisten luokkatovereiden kanssa, joiden osaaminen on suunnilleen samalla tasolla kuin omasikin. Puhukaa, harjoitelkaa ja kehittykää yhdessä – näin saatte molemmat varmuutta suulliseen kielenkäyttöön. Lisäksi löydät uusia kavereita, mikä on aina mahtavaa.

Kuukaudet 7–9

Lue kaikkea mahdollista

Hömppäkirjat, klassikkoromaanit, lehdet ja muropaketin tekstit – nämä kaikki opettavat sinua lukemaan kirjoitettua tekstiä ja näyttävät, kuinka sanoja yhdistellään oikeaoppisiksi lauseiksi. Seuraa ulkomaisia uutissivustoja, blogeja ja somettajia, niin myös toimettomat puhelimen selailuhetket muuttuvat hyödyllisiksi.

Oppikirjoista saat valmiuksia kohteliaiden keskustelujen käymiseen ja bussilippujen ostamiseen, mutta paras tapa hankkia laajempi ymmärrys kielestä on lukea monipuolisesti erityyppisiä tekstejä.

Katso lisää sarjoja

…mutta tällä kertaa ilman tekstityksiä! Kun pysyt kärryillä Narcosin tapahtumista, laita taitosi testiin ja katso Los Tiempos de Pablo Escobar. Dokumenttisarjassa kerrotaan tositarina huumeparonin elämästä, ja se on täysin espanjankielinen.

Myös Youtube on oiva pikakaista kielitaidon hiomiseen. Ranskan opiskelijoille sopii esimerkiksi Oh la la, I speak French -niminen kanava. Vaihtoehtoisesti voit opiskella kieltä sellaisten videoiden parissa, joista opit kieltä muun sisällön ohessa. Testaa TEDx Talks opiskelemallasi kielellä: kuulet kiinnostavia ajatuksia fiksuilta ja innovatiivisilta ihmisiltä, ja he puhuvat niin selkeästi ja suorasanaisesti, että seuraaminen on varsin helppoa.

Kuukaudet 10–12

Puhu

Kun olet saanut podcast-kurssit päätökseen, laita kuulokkeet sivuun ja ala käyttämään kieltä oikeiden ihmisten kanssa. Älä jää opiskelutovereidesi seuraan, vaan hanki kavereita, jotka puhuvat opiskelemaasi kieltä äidinkielenään. Heille jutteleminen on parasta mahdollista harjoitusta – kunhan vain pidät huolen, että käytät ainoastaan kyseenomaista kieltä. Jos olet muuttanut ulkomaille, harrastukset ovat mainio tapa tutustua ihmisiin, joilla on samoja kiinnostuksen kohteita kuin sinullakin.

Pidä leuka pystyssä

Kielen oppiminen on vaativaa. Joinakin päivinä sinusta tuntuu, että olet voittanut taistelun ja kielitaitosi on lähestulkoon sujuva. Toisinaan mietit, onko aivoissasi jokin vika, joka estää kaikkien vieraiden kielten prosessoinnin. Älä kuitenkaan anna hankaluuksien lannistaa, vaan luo katse taaksepäin ja mieti, kuinka pitkälle olet päässyt kuluneiden kuukausien aikana. Vietä kymmenen minuuttia vanhoja muistiinpanojasi lukien tai käännä yksinkertainen tekstipätkä ja huomaa, kuinka paljon helpommin se nykyään käy – alle vuoden jälkeen! Jatka sinnikkäästi, ja pääset varmasti tavoitteeseesi.

Kielimatkalla harjoittelet kieltä kellon ympäri!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin