EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Budjettimatkustaminen: 9 parasta vinkkiämme

Budjettimatkustaminen: 9 parasta vinkkiämme

Eksoottisten paikkojen kiertämisen ei tarvitse välttämättä maksaa maltaita eikä se vaadi lotossa voittamista. Ei, jos osaat suunnitella rahankäyttösi oikein. Olemme keränneet sinulle testatut vinkkimme, jotka auttavat budjettilomasi suunnittelussa.

1. LAADI SUUNNITELMA

Spontaanisti matkustaminen on mahtavaa, jos sinulla on aikaa ja rahaa siihen. Jos kuitenkin matkustat budjetilla, ensimmäinen askel on suunnitelman laatiminen. Sinun ei tarvitse tietää, mitä teet matkan jokaisena tuntina, mutta suunnitelma seikkailusi reitistä ja siitä, kuinka pitkään aiot kussakin kohteessa viipyä, on hyvä olla valmiina. Kun jätät vähemmän sattuman varaan, vältyt suurilta odottamattomilta kuluilta; viimehetken lento- ja majoitusvaraukset voivat sekoittaa budjettisi täysin.

2. MATKUSTA SESONGIN ULKOPUOLELLA

Vältä matkustamista koululomien aikaan. Tälloin matkanjärjestäjät nostavat hintojaan saadakseen kaiken hyödyn irti perheistä, jotka voivat matkustaa vain kyseisenä aikana. Ota selvää, mikä on paras ajankohta matkustaa suunnittelemaasi kohteeseen ja matkusta juuri ennen tai jälkeen sen. Vaikka aurinko ei välttämättä paistakaan yhtä kirkkaasti tämän sesongin ja matalasesongin välisenä aikana, voit silti viettää mahtavan loman! Lisäksi et joudu kärsimään kovasta kuumuudesta. Hotellit ja lentoyhtiöt laskevat hintojaan tänä aikana houkutellakseen asiakkaita.

3. TOIMI FIKSUSTI MAJOITUKSEN SUHTEEN

Vaihda kalliit hotellihuoneet hostelleiden makuusaleihin. Jakamalla huoneen luonollisesti jaat myös kulut muiden kanssa. Samalla saatat tutustua matkaajiin, jotka tahtovat liittyä mukaan seikkailuusi. Muita hyviä palveluita ovat AirBnB ja Couchsurfing, joissa varaat itsellesi huoneen tai sohvan paikallisen kotoota. Maksat huomattavasti vähemmän ja näet samalla autenttisemman puolen kohteestasi. Majoitusisännästäsi voit saada oman henkilökohtaisen matkaoppaan, jolla on lukuisia sisäpiirivinkkejä parhaista ruokapaikoista hienoimpiin nähtävyyksiin.

Voit jopa majoittua sukulaisten tai ystävien luona. Ota yhteyttä ulkomailla asuviin tuttuihisi tai suunnittele reissusi kohteeseen, jonne kaukainen serkkusi tai vanha koulukaverisi on muuttanut. Näin saatat löytää itsesi paikoista, joita et osannut edes ajatella aikaisemmin.

4. PAKKAA OIKEIN

Pakkaa mukaan kaikki tarvitsemasi, jottet joudu shoppailemaan matkalla ollessasi (tuliaisia lukuunottamatta). Riippumatta matkakohteestasi ota aina mukaasi ainakin yksi pari farkkuja, lämmin huppari sekä sadetakki odottamattoman sään varalle. Käy tarkistamassa matkakohtaiset pakkaamisvinkkimme täältä: ‘Travel like a pro’ guide.

5. VARAA LENNOT AJOISSA…

Etenkin paluulennot; rahan loppuminen matkalla ilman paluulippua ei ole kovin ideaalinen tilanne. Lentoyhtiöt julkistavat lippunsa jopa vuoden etukäteen ja mitä lähemmäksi lähtöpäivää lähestytään, sitä korkeammaksi hinnatkin muuttuvat – etenkin viimeisen kuukauden aikana.

6. …LENNÄ FIKSUSTI

Valitse matkustuspäiviksesi tiistai. Arkipäivien lennot ovat halvempia kuin lisähinnan sisältävät viikonloppulennot sekä lentokenttien jonot lähtöselvitykseen ja turvatarkatukseen lyhyempiä. Ja vaikka bisnesluokka näyttäisikin hienommalta, lennä turistiluokassa. Rahat, jotka säästät istumalla halvemmilla paikoilla, voit käyttää kohteessa esimerkiksi majoitukseen tai ruokaan. Halpalentoyhtiöt ovat oiva valinta lyhyille lennoille ja tarjoavat usein hyviä alennuksia. Jos suunnittelet viikonloppureissua, pakkaa kevyesti ja matkusta käsimatkatavaroilla. Säästät itsellesi taskurahaa, kun et maksa turhaan ruumalaukkua.

7. KULJE JULKISILLA

Bussit ja junat ovat halvempia kuin lennot. Simppeliä se! Yöllinen junamatka tarkoittaa myös yhtä maksettavaa hostelliyötä vähemmän…

8. ÄLÄ SYÖ KAIKKIA RAHOJASI

Osta halvat lounaasi mieluummin lähikaupasta tai paikalliselta torilta kuin ylihintaisista kahviloista tai ravintoloista. Älä myöskään astu sisään ensimmäiseen illallisravintolaan vaan kiertele – näin säästyt turhalta tuhlaamiselta. Oluen nauttiminen jokaisen illallisen yhteydessä kasvattaa menoja huomattavasti. Sekä kukkarosi että vyötärösi kiittävät sinua, kun valitset oluen sijasta välillä veden. Vaihtoehtoisesti hostelleissa on usein käytössäsi jaettava keittiö, jossa voit edullisesti kokata itsellesi.

9. TIENAA MATKUSTAESSASI

Working holiday on mahtava tapa matkustaa jopa kuukausia kerralla ja nauttia unelmakohteistasi: opeta laskettelua talvisesongin aikaan, huolehdi lomailijoista Välimerellä kesällä tai opeta kieliä Thaimaassa. Voit jopa toimia freelancerinä, jos sinulla on mahdollisuus työskennellä kirjaimellisesti matkustaessasi. Vaihtoehtoja on loputtomiin!

GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa