EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

K-pop: Pikaopas korealaiseen popmusiikkiin

K-pop: Pikaopas korealaiseen popmusiikkiin

Olen rakastanut K-popia eli eteläkorealaista popmusiikin genreä lukioajoista asti. Paras ystäväni oli aivan hulluna Girl’s Generation -bändiin, ja hänen fanituksensa tarttui. Mitä enemmän opin K-popin isoista nimistä ja koko kulttuurista, sitä kiinnostavammaksi aihe kävi. Tuloksena on tässä koostamani K-pop-pikaopas, mutta varoituksen sana: saatat innostua!

Viihdealan yritykset

K-popin maailmassa bändit on täysin ”tuotettuja”. Ne käyvät läpi intensiivisen koulutus- ja harjoittelujakson, jotta kaikki olisi täydellistä ensimmäisen julkaisun hetkellä. Levy-yhtiöiden kaltaisia suuria yrityksiä alalla ovat S.M Entertainment, joka on H.O.T.-, S.E.S.- ja Girl’s Generation -yhtyeiden takana, sekä YG Entertainment, joka keskittyy hip-hop-bändeihin.

Treeni

K-popyhtyeiden jäseniä kutsutaan usein idoleiksi. He saavat yleensä paljon ohjausta, ja joskus heille jopa teetetään muutoksia ulkonäköön, jotta ryhmä näyttäisi yhtenäiseltä.

Mutta kuinka yhtyeiden rakentaminen alkaa? Länsimaisessa musiikkibisneksessä artisti on onnistunut yleensä keräämään jonkin verran näkyvyyttä verkossa, kunnes levy-yhtiö kiinnostuu ja mahdollisesti tarjoaa sopimusta. K-popin kentällä asiat toimivat hieman toisin. Idoliksi pääsemisestä haaveilevat nuoret ottavat yhteyttä yhtiöihin ja käyvät läpi useita koe-esiintymisiä. Jos heidät valitaan mukaan prosessiin, he harjoittelevat kuukausia tai jopa vuosia ja alkavat esiintyä vasta sen jälkeen.

Bändit

Ehkä kiinnostavin osa K-popia ovat bändit. Yli 240 yhtyettä on esittänyt debyyttinsä muutaman viime vuoden aikana, ja monista on tullut supersuosittuja Etelä-Koreassa ja ulkomailla. Mukana on sekä tyttö- että poikabändejä, ja usein niissä on enemmän jäseniä kuin länsimaisissa bändeissä – esimerkiksi NCT:ssä on jopa 40 jäsentä! Jotkut yritykset luovat tarkoituksella isoja yhtyeitä, jotta osa jäsenistä voi esiintyä Etelä-Koreassa ja osa Kiinassa yhtä aikaa.

K-pop oli alunperin eteläkorealainen ilmiö, mutta genre on nykyisin niin suosittu ympäri maailman, että bändeihin hankitaan jäseniä myös muista maista. Nuoria kiinalaisia, japanilaisia ja australialaisia artistinalkuja ilmestyy jatkuvasti koe-esiintymisiin toiveenaan päästä idoliksi.

Musiikki

K-pop tarjoaa jokaiselle jotain. Sen juuret ovat nimensä mukaisesti popmusiikissa, mutta nykyisin K-popilla viitataan niin souliin, räppiin, rockiin ja R&B:hen kuin funkiinkin. Sitä mukaa, kun tyylilajin suosio on kasvanut ympäri maailman, musiikki on alkanut muuttua suuren yleisön makuun sopivaksi.

Musiikkivideot

Vaikka musiikki on tärkeässä roolissa, K-pop on myös todella visuaalinen genre. Videoiden koreografia on virheetöntä, ja bändien suosituimmat jäsenet sijoitetaan aina etualalle. Girl’s Generationin ”I got a boy” jopa voitti Youtuben parhaimman videon tittelin vuonna 2013 peitoten kansainvälisiä supertähtiä, kuten Lady Gagan.

Opi K-popin taustalla vaikuttavaa kieltä ja kulttuuria!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Tahtoisitko opiskella kieltä ulkomailla? Tilaa maksuton EF-esite.

Tutustu tarkemmin