EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Parhaat lahjavinkit matkustelusta pitäville

Parhaat lahjavinkit matkustelusta pitäville

Etsitkö lahjaa jouluksi, syntymäpäiväksi tai muuten vain? Blogimme matkailuekspertit kertovat parhaat vinkkinsä maailmanmatkaajaystävien ja muiden läheisten ilahduttamiseen.

Tom: Kuuntelemista ja pakkaamista

Vastamelukuulokkeet
Maailmassa ei ole montaakaan asiaa, jotka kävisivät hermoille yhtä pahasti kuin meluisat kanssamatkustajat. Onneksi on keksitty vastamelukuulokkeet: niiden avulla pystyy kuuntelemaan lempimusiikkiaan ja samalla vaimentamaan kuorsauksen, itkun ja vierustovereiden tylsät jutut. Ympäristö muuttuu pantomiimiesitykseksi, ja äänimaailman voi valita aivan itse. Hurraa!

Pyörillä kulkeva lentolaukku
Muistan, kun ostin ensimmäisen perässävedettävän lentolaukkuni. Sen käytännöllisyys ja keveys tekivät minut niin onnelliseksi! Ilmatiiviiden pakkauspussien ansiosta laukkuun sai tungettua vaatteita vaikka millä mitalla, mutta mikä parasta, siinä oli pikkuiset pyörät, jotka liu’uttivat matkatavarani elegantisti läpi lentokentän kiiltävien käytävien. Hyvästi hikoilu ja urheilukassin raahaaminen, joka tuntui siltä, kuin kuljettaisin mukanani säkillistä perunoita. Mikä parasta, useimmissa lentolaukuissa on piilotettu sisätasku, jonka ansiosta olo on kuin salaisella agentilla.

Simon: Lataamista ja raaputusta

Varalaturi
Minulla on todennäköisesti maailman huonoin suuntavaisto, joten uusissa paikoissa liikkuminen on yleensä vähintäänkin… mielenkiintoista. Luotan siihen, että paikalliset osoittavat minulle oikean suunnan, minkä lisäksi turvaudun vahvasti puhelimeni karttasovellukseen. Se kuitenkin kuluttaa akun äkkiä loppuun, eli onneksi on varalatureita. Niiden ansiosta pääsen perille ainakin suurin piirtein ajallaan.

Raaputettava kartta tai korkista valmistettu karttapallo
Reissun jälkeinen alakulo iskee lähes joka matkailijaan. Tunne on erittäin todellinen ja vähintäänkin yhtä lannistava. Arkeen siirtyminen käy kuitenkin hitusen helpommin, kun kotona on jotakin, joka muistuttaa hetkistä maailmalla. Hanki siis raaputettava kartta tai karttapallo,  johon lahjansaaja voi merkitä nastoilla kaikki mahtavat paikat, joissa on vieraillut. Nämä ovat loistavia sisustuselementtejä kenen tahansa maailmanmatkaajan kotiin.

Florence: Räpsimistä ja rutistelua

Hyvä kamera
Maailmassa on monia niin upeita paikkoja, ettei puhelimen kamera riitä tekemään niille oikeutta. Kuinka pelkällä kännykällä saisi vangittua esimerkiksi Honolulun auringonlaskun lämpimät värit tai uudenvuodenaaton säihkeen Times Squarella? Kun hankkii kunnon kameran, “tarpeeksi hyvät” kuvat nousevat aivan uudelle tasolle ja matkoilta tallentuu mukaan pitkäkestoisia, entistä kauniimpia muistoja.

Rutisteltu kartta
Jos joudut uusissa kaupungeissa eksyksiin yhtä usein kuin minä, tiedät, että reissun loppuun mennessä tavallinen kartta hajoaa repaleiseksi, hyödyttömäksi kasaksi paperia. Pulman ratkaisee rutisteltu kartta (Crumpled City Map), jonka voi litistää huolettomasti kasaan ja sujauttaa taskuun. Enää ei siis tarvitse esimerkiksi Lontoon-matkoilla arvuutella, onkohan matkalla King’s Crossille vai Charing Crossille.

Isabel: Lisää pakkaamista ja lukemista

Kunnon muovipussi nesteille
Käsimatkatavaroihin on usein tarve pakata hieman kosmetiikkaa, mutta lentokentiltä ja supermarketeista saatavat muovipussit ovat aika kamalia. Ja tyylittömiä. Tarjolla on kuitenkin myös paremman luokan läpinäkyviä pusseja, joihin purnukat saa pakattua astetta hienommin mutta jotka silti täyttävät turvatarkastuksen vaatimukset.

Lukulaite
Matkustaminen tarkoittaa sitä, että täytyy viettää tuntitolkulla aikaa lentokoneessa, junassa tai autossa. Tai odotella, milloin pääsee hyppäämään seuraavaan kulkupeliin. Näinä pitkinä hetkinä lukulaite on täydellinen matkakumppani. Aika kuluu vauhdilla, kun syventyy viimeisimpään rikosromaaniin tai uppoutuu romanttiseen kirjasarjaan, ja saatavilla on satoja opuksia, eli sopivaa lukemista joka tilanteeseen – ilman, että kantamukset olisivat yhtään sen raskaammat. Kyllä teknologia on mahtavaa!

Martinique: Nukkumista ja läpsyttelyä

Matkapeitto
Tämä voi vaikuttaa pikkujutulta, mutta mukava peitto tekee elämästä oikeasti parempaa – varsinkin, jos kyseessä on jatkuvasti paleleva tyyppi, niin kuin minä. Etenkin todelliset seikkailijat, joiden täytyy toisinaan nukkua juna-asemilla, lentokentillä tai ulkona, ovat todella kiitollisia peitosta, joka lämmittää ja tekee olon astetta mukavammaksi. Myös jättikokoinen huivi ajaa saman asian (ja on usein peittoa tyylikkäämpi).

Varvassandaalit
Varvassandaalit ovat parhaita – varsinkin hostelleissa, joissa on jaettu kylpyhuone ja lattia näyttää hieman epäilyttävältä. Läpsykkäät mahtuvat aina laukkuun tai reppuun ja toimivat melkeinpä kaikissa tilanteissa, joissa tarvitaan helppoja, nopeasti riisuttavia jalkineita. Lisäbonuksena ne ovat mainio lyömäase, jos huoneesta löytyy häiritsevän suuri hämähäkki.

Emma: Muistoja ja viihdykettä

Polaroid-kamera
Kunnollinen kamera on tietysti paikallaan tilanteissa, joissa halutaan ottaa kateutta herättäviä matkakuvia. Kannattaa kuitenkin hankkia myös polaroid-kamera, koska sillä räpsiminen on älyttömän hauskaa. Valitaan vain kuvauskohde, napsautetaan ja kas vain, käsissä on hieno vintage-tyylinen matkamuisto. Valkoinen kehyskin on valmiina, eli kotona kuvat on helppo ripustaa näytille vaikka saman tien.

747 things to do on a plane -kirja
Jos olo on epämukava, Frendien uusinnat alkavat tympiä eikä saa edes unta, 747 things to do on a plane -kirja tarjoaa takuuvarmaa viihdykettä pitkille lentomatkoille. Sanaristikoiden, istualtaan tehtävien voimisteluharjoitusten ja muun tekemisen parissa vierähtää vähintään pari tuntia, ja niiden avulla pääsee viimeinkin keskittymään johonkin muuhun kuin vierustoverin kuorsauksen kuunteluun (jolta tosin välttyy, jos hankkii Tomin suosittelemat vastamelukuulokkeet).

Isabelle: Vieläkin lisää pakkaamista ja nimikointia

Pakkauskuutiot
Olen todella huono pakkaamaan: minulla on tapana vain survoa tavarat laukkuun sen sijaan, että laskostaisin ne kauniisti, enkä ole kehittänyt mitään hienoa pakkausrutiinia, jolla saisin hyödynnettyä kaiken mahdollisen tilan painorajoituksia noudattaen. Kaltaisillani ihmisillä on kuitenkin toivoa, sillä suorakulmaiset pakkauskuutiot pelastavat tilanteen. Tavarat voi vain jakaa niihin, ja asetella sitten kuutiot sievästi laukkuun. Näin kaikki pysyy järjestyksessä ja omaisuus on turvassa kosteudelta, shampookatastrofeilta ja yleiseltä kaaokselta.

Nimilaput matkatavaroille
Jokainen, joka on joskus yrittänyt paikallistaa oman mustan laukkunsa matkatavarahihnalta tietää, mistä puhun. Lahjaksi ei kannata valita mitään tylsää ja pelkistettyä, vaan mahdollisimman värikkäitä ja erottuvia matkatavaralappuja. Ne ovat sopivan pieniä lahjoja vaikka pikkujouluissa annettaviksi ja toimivat myös pakettikorttina isomman lahjan ohessa. Hyvä matkatavaralappu tekee laukusta tai repusta persoonallisen ja osoittaa muille matkailijoille, että tämä reissaaja ottaa harrastuksensa tosissaan.

Anna matkailijalle todellinen unelmalahjaTutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Opi kieli maailmalla! Voit valita 12 kielestä ja yli 50 mahtavasta kaupungista.

Tutustu tarkemmin