EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Opiskelijaelämää: Jenkkeihin vai Britteihin?

Opiskelijaelämää: Jenkkeihin vai Britteihin?

Monet pohtivat Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen välillä valitessaan kohdemaata ulkomailla opiskelulle. Tämän kunniaksi päätimme tehdä pienen vertailun opiskelijakulttuureista Atlantin molemmilla puolilla. Tässä vertailussa ei ole voittajia (tosin jos olisi, niin voittaja päätettäisiin ehdottomasti ilmatäytteisissä sumopuvuissa painimalla).

Opiskelu

UK | Iso-Britanniassa opiskelet valitsemaasi oppiainetta koko tutkinto-ohjelmasi ajan, joten valitse tarkasti! Positiivisena puolena Iso-Britanniassa opiskeluun on itseopiskeluun jäävä aika, sillä luentoja pidetään huomattavasti vähemmän kuin Yhdysvalloissa. Tämä antaa luonnollisesti vapauden valita oman opiskelutyylisi – istuskella vaikka oman kampuksen kahvilassa kurssimateriaaleja lukiessa. Kurssien loppukokeet pidetään yleensä vuoden päätteeksi loppukeväästä tai alkukesästä. Kandin tutkinnon opiskelu kestää tavallisesti kolme vuotta ja maisterin tutkinto yhden tai kaksi vuotta.

USA | Amerikassa opinnot alkavat yleisten oppiaineiden opiskelulla, joihin kuuluu muun muassa historiaa, matematiikkaa ja luonnontieteitä. Tämän yleisten opintojen jakson jälkeen valitaan pääaine, jonka tutkinnolla lopulta valmistutaan. Kandin tutkinto kestää neljä vuotta, ja maisterin opinnot kaksi. Minkä tahansa oppiaineen valitsetkaan, voit varautua myöhäisiin iltoihin kirjastossa ja juomaan litroittain kahvia.

Asuminen

UK | Britit tunnetaan monista vanhoista opiskelijakaupungeistaan, joten asuntolat vaihtelevat keskustan punatiilitaloihin rakennetuista pikkuasuntoloista ultra-moderneihin kampuksiin kaupunkien ulkopuolella. Jokatapauksessa liikkuminen kampuksen ja kaupungin välillä on usein hyvin hoidettu, ja lyhyiden välimatkojen ansiosta opiskelijat eivät ole koskaan kaukana kaikesta tarpeellisesta.

USA | Jenkeissä päädyt todennäköisesti klassiselle yliopistokampukselle  – aivan kuin elokuvissa! Päiväsi koostuu oppitunneista, kampusruoasta ja myöhäisistä illoista joskus juhlien, mutta usein opiskellen, kaikki samalla kampusalueella. Ei ole yhtään outoa joutua jakamaan asuntolahuone ventovieraan kanssa, mutta juuri se tekee kokemuksesta entistä hauskemman.

Vapaa-aika

UK | Toisin kuin isot suurkaupungit Yhdysvalloissa, kaupungit Iso-Britanniassa koostuvat usein useammasta erillisesta kaupunginosasta, joilla kaikilla on oma keskuskatunsa. Keilaamaan, illalliselle ja leffaan? Suuntaa isoon ostoskeskukseen kaupungin ulkopuolella. Trendikkääseen baariin? Kokeile kaupungin business-aluetta. Hipsteriklubille? Tutustu kaupungin laitamien tarjontaan. Parasta on, että jokaiseen makuun löytyy varmasti sopiva alue.

USA | Urheilu dominoi opiskeluelämää USA:ssa – amerikkalaisesta jalkapallosta koripalloon, baseballista polttopalloon. Pelipäivä starttaa grilliruoalla stadionin parkkipaikalla ja päättyy usein juhliin (juhlittiin sitten voittoa tai hyvää yritystä). Jos kyseessä ei ole pelipäivä niin tsekkaa yliopistosi kalenteri – aina löytyy jotain hauskaa tehtävää.

Yöelämä

UK | Britteinsaarten kuuluisa pubikulttuuri on myös iso osa opiskelijaelämää. Saarivaltiosta löytyy kolmenlaisia pubeja: vanhoja perinteisiä pubeja, modernimpia gastropubeja sekä erittäin hienostuneita gastropubeja, joissa tyylikkäitä annoksia tilataan tarkoin harkitulta ruokalistalta. Yli 18-vuotiaat löytävät Englannin pubeista sekä halpaa ja herkullista ruokaa että (melkein aina) halpaa juomaa.

USA | Opiskelija-alennukset ovat iso juttu Jenkeissä – vilauttamalla yliopistosi opiskelijakorttia huomaat saavasi huippualennuksia kaupoista, ravintoloista ja baareista. Kun valmistaudut iltaan kaupungilla, niin muistathan että Yhdysvalloissa laillinen ikä juoda alkoholia on 21.

Pidä hauskaa!

Löydä suosikkimaasi yli 30 kohteen valikoimastamme!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa