EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Pohjois-Kalifornia vs. Etelä-Kalifornia: Mikä niissä on erilaista?

Pohjois-Kalifornia vs. Etelä-Kalifornia: Mikä niissä on erilaista?

Pohjois-Kalifornia ja Etelä-Kalifornia ovat jatkuvasti kilpasilla keskenään, mutta juuri osavaltion monimuotoisuus ja sisäiset eroavaisuudet tekevät siitä niin mahtavan. Pohjoisessa syntyy innovaatioita ja etelässä ollaan luovia, ja kaikkialla työskennellään kovasti sen eteen, että elämää voi elää omilla ehdoilla.

Tässä artikkelissa kaksi kirjoittajatiimimme jäsentä – Pohjois-Kalifornian kasvatti Martinique ja Etelä-Kaliforniasta tuleva Sara – selostavat, miltä Kalifornia näyttää heidän kotikonnuillaan. Pohjoisessa ja etelässä on selvästi toisistaan eroavat tunnelmat ja elämäntavat, mutta ainakin yhdestä asiasta kaikki voivat olla yhtä mieltä: Kalifornian lempinimi The Golden State on ehdottoman ansaittu.

Tyyli

Pohjois-Kalifornia: Täällä pukeudutaan flanellipaitoihin. Kutsun itse tyyliä nimellä ”metsuri-chic”, eikä siinä ole kyse ainoastaan tyylikkyydestä – Pohjois-Kalifornian vaihtelevassa säässä flanelli on myös varsin käytännöllinen materiaali.

Kalifornia ei nimittäin ole pelkkiä palmupuita ja auringonpaistetta. Meillä pohjoisessa on myös sadetta, sumua ja lunta – mutta käytämme siitä huolimatta varvassandaaleja! Koska kaikkihan tietävät, että läpsyt toimivat ympäri vuoden ja sopivat täydellisesti myös farkkujen ja neulepuseron pariksi. Vai mitä sanoo Etelä-Kalifornian edustaja?

Etelä-Kalifornia: En aivan ymmärrä logiikkaa, jonka pohjalta käytätte varvassandaaleja lumessa. Täällä etelässä ympärivuotinen auringonpaiste pitää huolen siitä, että voimme pukeutua käytännössä niin kuin tahdomme. Haluatko olla muodikas fashionista maanantaina ja tummanpuhuva rokkari perjantaina? Siitä vain – sää ei ainakaan estä!

Etelä-Kaliforniassa tyylisi ei mene koskaan pahasti vikaan, jos pukeudut keveään mekkoon tai biker-takkiin. Los Angeles tunnetaan myös kaupunkina, jossa näkyy paljon lyhyitä helmoja, ja maine pitää paikkansa. Ja menitpä minne tahansa, varvassandaalit ovat täysin hyväksyttävä jalkinevalinta. Kaliforniassa ne toimivat yhtä lailla, oltiinpa sitten hienossa ravintolassa, kämppiksen häissä tai harvinaisen El Niño -myrskyn kourissa.

Tunnetuin kaupunki

Pohjois-Kalifornia: San Francisco! Kaupunki on niin tunnettu, että jopa sen kuuluisa sumu on saanut oman nimensä – sitä kutsutaan Karliksi, ja sitä voi seurata Instagramissa.

Harmillisesti San Franciscolla ei ole enää maailman suurinta Kiinan ulkopuolella sijaitsevaa Chinatownia, sillä Manhattan päihitti meidät tällä saralla. San Franciscon kiinalainen kaupunginosa on kuitenkin Amerikan vanhin. Lisäksi täällä pääsee kävelemään Golden Gate Bridgellä, tai jos laiskottaa, alle voi ottaa kaupungin ratikan, joka on historiallinen nähtävyys itsessään. Meillä on myös paljon eväsretkeilyyn sopivia puistoja ja kukkuloita, suloisen värikkäitä taloja, yksi maailman cooleimmista kaduista (Lombard Street) ja enemmän kuningattaria kuin Englannilla.

Täällä keksittiin myös onnenkeksit ja hapanjuurileipä. Voisi siis sanoa, että Pohjois-Kalifornia toi rauhan maailmaan, koska kaikkialla rakastetaan hiilareita.

Etelä-Kalifornia: Los Angeles! ”Enkelten kaupunki” on todella monenkirjava ja ajoittain melko kummallinen, ja se kehittyy jatkuvasti entistä paremmaksi. Luova pääkaupunki on tarjonnut puitteet lukuisille mestariteoksille, joista tunnetuin on huikea Hollywood.

Mutta kuten paikallisilla on tapana muistuttaa, Los Angeles ei ole pelkkiä leffoja. Kaupungissa on nähty myös monia kulttuurin ja taiteen vallankumouksia, aina hiphopista rockiin, journalismista scifiin ja komediasta urheiluun saakka. Los Angeles on siis suoltanut maailmalle inspiraatiota ja ensiluokkaista viihdettä aikojen alusta asti.

Kuuluisat asukkaat

Pohjois-Kalifornia: Täältä on tullut monia kuuluisuuksia: Pohjois-Kaliforniasta ovat lähtöisin muun muassa valloittava ja hauska James Franco, elokuvaikoni Clint Eastwood sekä Bruce Lee – joka muuten syntyi edellä mainitussa San Franciscon Chinatownissa. Koska Bruce Lee on käytännössä synonyymi kamppailulajeille, jo hän riittää siihen, ettei Etelä-Kaliforniasta ole meille vastusta.

Mikäli amerikkalainen jalkapallo on sinulle tuttua, mainittakoon myös tämä: Tom Brady, New England Patriotsin pelinrakentajatähti ja supermalli Gisele Bündchenin aviomies, on kotoisin Pohjois-Kaliforniasta. Samoin Tom Hanks. Ja, viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, Steve Jobs! Hän oli yksi Piilaakson alkuun saattaneista yrittäjistä, joten voisi oikeastaan sanoa, että nykyteknologia keksittiin Pohjois-Kaliforniassa. En hyväksy vastaväitteitä.

Etelä-Kalifornia: Hollywood on luonnollisesti Etelä-Kalifornian kuuluisin paikka. Will Smith, Natalie Portman ja monet muut näyttelijät tulivat tänne muualta ja nousivat parrasvaloihin, mutta monet julkkikset ovat kotoisin Etelä-Kaliforniasta, ja heidän kuuluisuutensa vaikuttaa melkeinpä kohtalon sanelemalta. Tätä porukkaa edustavat muun muassa Leonardo DiCaprio, Jessica Alba ja Zac Efron.

Etelä-Kalifornian kuuluisat asukit ja kasvatit eivät kuitenkaan jää pelkkiin leffatähtiin. Meiltä löytyy myös maailmankuuluja urheilijoita, kuten Serena Williams ja Kobe Bryant, ja muusikoita, kuten Miley Cyrus ja Snoop Dogg. Ja entäpä kaikki tunnetut kirjailijat, kuvataiteilijat, arkkitehdit ja toimittajat, jotka pitävät majaa Kalifornian aurinkoisessa eteläosassa? Kaiken lisäksi täällä elelee kuuluisia vaikuttajia ja bisneshenkisiä perijättäriä, kuten Kardashianeita ja Jennereita sekä pari Hiltonin siskosta.

Elämäntapa

Pohjois-Kalifornia: Pohjois-Kalifornia on todella autokeskeinen paikka – niin kuin Amerikka ylipäänsä. Koska ympäristöasiat ovat meille tärkeitä, kaduilla näkee kuitenkin usein hybridiautoja sekä sähköllä kulkevia ajokkeja. Lisäksi BART-juna on melko kätevä, jos aikoo liikkua ainoastaan San Francisco Bayn seudulla.

Jos jätetään autot ja junat sikseen, niin olen myös sitä mieltä, että Pohjois-Kaliforniassa keksittiin ajatus terveydestä elämäntyylinä. Herkullinen ja ravinteikas avokado on Kaliforniassa mukana lähes joka ruokalajissa, mutta pohjoisen väki huolehtii terveydestään myös ahkeralla ulkoilulla. Täällä pääsee patikoimaan, hiihtämään ja maastopyöräilemään niin paljon kuin sielu sietää, ja mahtavia puitteita löytyy muun muassa Yosemiten ja Redwoodin kansallispuistoista sekä Point Reyesin niemimaalta.

Ulkoilmaelämä on varmaankin syy siihen, että pohjoiskalifornialaisia pidetään jonkinmoisina puunhalaajina. Me emme kuitenkaan valinneet tätä ympäristötietoista elämäntapaa – se valitsi meidät.

Etelä-Kalifornia: Etelä-Kalifornian elämäntyyliä kuvaa parhaiten sanapari ”kaikkea kerralla”. Jokainen omistaa polkupyörän, mutta kaikkialle liikutaan autolla. Olemme ylpeitä mehupaastoistamme ja havittelemme timmiä kroppaa, mutta käymme kimppuusi, jos sanot mitään poikkipuolista In-N-Out-hampurilaisketjusta. Englantia vai espanjaa? Ei ole yhtään tavatonta, että uusi tuttavuus osaa kumpaakin.

Emme myöskään mahda mitään sille, että trendit saavat alkunsa juuri täältä. Eteläkalifornialaiset ovat noudattaneet ”vähennä, käytä uudelleen ja kierrätä” -mantraa lastentarhasta lähtien, mutta Los Angelesissa on silti savusumua ongelmaksi asti. Vietämme aivan liikaa aikaa autoissamme, mutta luotan Losin asukkaisiin – yritämme todella parantaa tapamme.

Ruokakulttuuri

Pohjois-Kalifornia: Vaikka meillä on paljon meksikolaista ruokaa, sitä löytyy etelästä vielä enemmän, koska raja on lähempänä. Pohjois-Kaliforniasta on kuitenkin tullut varsinainen fuusiokeittiön tyyssija, sillä täällä kohtaavat suuret latino- ja aasialaisyhteisöt sekä Piilaakson innovaatiot.

Oletko kuullut esimerkiksi sushirritosta? Kyllä – sitä syödään täällä. Lisäksi nappaamme surffailun jälkeen burriton, parantelemme krapulaa pho-keitolla ja herkuttelemme viikonloppuisin dim sumilla. Ja tämä on vasta alkua.

Etelä-Kalifornia: Tämä seutu tunnetaan mahtavista latinokeittiön antimista, kuten carne asada -tacoista ja elote-grillimaissista. Etelä-Kalifornia on kuitenkin todellinen luovuuden ja korkealle tähtäävien urahaaveiden tyyssija, joten tänne virtaa väkeä kaikkialta, ja se tulee esiin joka aterialla. Etelä-Kalifornian keittiössä yhdistyvät tuoreet raaka-aineet, grillimuonat sekä gluteenittomat, laktoosittomat, vegaaniset ja paleo-ruokavalion mukaiset sapuskat, ja lopputulos on täynnä makua ja vaihtelua.

Täällä ovat syntyneet monet ruokabrändit, kuten Huy Fong Foodsin sriracha-kastike, In-N-Out Burger, Roscoe’s House of Chicken and Waffles sekä luonnonmukaisiin tuotteisiin erikoistuneet Trader Joe’s -ruokakaupat. Jos pysyttelet etelässä, voit herkutella katukojujen tacoilla ja empanadoilla, ja mikäli suuntaat länteen, luvassa on puu-uunissa paistettuja kalifornialaisia pizzoja ja hienoja viinejä. Ja avokado on täällä niin perusasia, että siitä ei kannata edes keskustella.

Kielimatkalle Kaliforniaan?Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Opi kieli maailmalla! Voit valita 12 kielestä ja yli 50 mahtavasta kaupungista.

Tutustu tarkemmin