EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
Menu

Suosituimmat joulumarkkinat Euroopassa

Suosituimmat joulumarkkinat Euroopassa

Vuoden loppu lähestyy ja tiedät varmasti, mitä se tarkoittaa. On aika vuosittaisille joulumarkkinoille! Markkinat ovat perinteisesti täynnä juhlaa ja joulun tunnelmaa, mutta myös hankalia päätöksiä: mistä aloittaa? hehkuviiniä vai glögiä? pipareita vai joulutorttuja? Meidän ehdotuksemme tulee tässä: aloita mistä tahansa, missä tahansa järjestyksessä ja käy läpi nämä viisi suosituinta joulumarkkinaa Euroopassa.

1.PRAHA, TSEKKI

Tsekkaa nämä markkinat! Aina marraskuun lopusta joulukuun loppuun, pääset hyvin joulutunnelmaan Wenceslas aukiolla ja Prahan vanhassa kaupunkissa. Vanhan kaupunkin aukiolla , nimeltään Staromestske, on joulumarkkinoiden aikaan paljon paikallisia tuotteita, massiivinen joulukuusi ja useita ulkoilmakonsertteja. (Mikäli kylmä sää ei ole sinun juttusi, kannattaa osallistua yhteen useista kirkkokonserteista, sisätiloissa.) Tässä muutamia näppäriä vinkkejä (tottakai, ruokaan liittyen): kaikkien aikojen suosikkini on Trdelnik, jota varmasti saa ympäri vuoden, on ehdottomasti kokeilun arvoista. Huomaat ehkä useita katumyyjiä, jotka grillaavat tätä herkkua suuren tikun avulla. Trdelnik on perinteisesti tehty taikinasta, vaniljasta, kinuskista, pähkinöistä ja päällystetty sokerilla. Muita paikallisia herkkuja on mm. hunalla maustettu piparkakku, vanocvka (letitetty leivos, jossa on rusinoita) ja vosi hnizda (pähkinä-ja rommikeksejä).

2. STRASBOURG, RANSKA

Tervetuloa Euroopan vanhimmille joulumarkkinoille! Strasbourgin markkinoita kutsuttiin vielä vuonna 1570 nimellä Christkindelsmärik eli Jeesuksen markkinat. Strasbourg tunnuteen yleisesti nimellä “joulun pääkaupunki” ja täältä löytyykin ehdottomasti suurimmat joulumarkkinat, jopa 300 kojua. Ole tänä vuonna kahdesta miljoonasta vierailijasta ja tutustu markkinoihin marraskuun lopusta joulukuun loppuun välisenä aikana. Älä missään nimessä unohda maistaa paikallisia herkkuja, kuten ohutta pizzaa, tarte flambéeta tai paikallisia keksejä.

3. MUNCHEN, SAKSA

Talvella, Saksa on kokonaisuudessaan yksi iso joulumarkkina. Vieraile Berliinissä, Dusseldorfissa tai vaikka Dresdenissä ja koe oikea joulun tunnelma. Halusimme kuitenkin antaa erityismaininnan Munchenille. Jos satut olemaan alueella marraskuun lopusta joulukuun loppuun, muista pyörähtää Marieplatzilla, kaupungin keskustassa. Marieplatzilta löytyy kaikkein suosituimmat markkinat ja niiden juuret juontaakin aina 1300-luvulle. Kokeaksesi hieman erilaisen loman, lähde Tollwoodin joulumarkkinoille. Näiltä markkinoilta löytyy etnistä musiikkia, käsitöitä ja ruokalajeja ympäri maailman.

4. WIEN, ITÄVALTA

Marraskuun puolesta välistä jouluun saakka, voit kokea Wienin joulumarkkinat, joita on järjestetty aina vuodesta 1298 lähtien. Markkinat järjestetään Rathausplatzilla ja mukana on yli 150 kojua ja myyjää. Lähde tutustuman kaupunkiin joulujunan kyydissä ja maistele samalla “Weihnachtspunsch”-nimistä juomaa (mausteista joulujuomaa, joka on tehty viinistä tai brandysta ja maustettu lämpimillä mehuilla). Kippis & hyvää joulua!

5. BASEL, SVEITSI

Baselin keskustasta löydät joulun aikaan Sveitsin suurimmat joulumarkkinat. Aika kuluu hyvin, tunnelmasta ja paikallisista piparkakkuvohveleista nauttiessa. Jokainen myyntikoju on toinen toistaan upeammin koristeltu ja ehdottomasti Instagram-materiaalia. Haluaisin varoittaa sinua yhdestä erityisen petollisesta herkusta: juustofondue dipattuna patonkiin. Tämä herkku tulee syödä äärimmäisen varovaisesti (juusto on äärettömän kuumaa, opin tämän kokemuksen kautta), mutta tämä on ehdottomasti kaiken vaivan arvoinen herkku. (kuten on kaikki muutkin juustoherkut, joita sveitsiläisiltä joulumarkkinoilta voit löytää). Nyt kun on mainittu muut markkinat, haluan erityisesti kertoa teille muutamalla sanalla Zurichin markkinoista (tiedän, huijaan vähän!). Zurichin markkinat ovat Euroopan suurimmat markkinat, jotka järjestetään sisätiloissa ja markkinoilta löytyy myös ehkä Euroopan upein joulukuusi: yli 5000 Swarovski-kristallilla koristeltu. Kun nyt olet päässyt joulumarkkinoiden makuun, älä unohda Montreuxin markkinoita. Vaikka ne ovatkin pienemmät kuin edellämainitut, on täälläkin paljon näkemistä: 150 koristeltua kojua, upeat näkyvät Genevenjärvelle ja Freddie Mercury -patsas. (sanoinhan, että nämäkin markkinat kannattaa muistaa).

Image by Boris Tylevich, Flickr / Creative Commons

 

Jaa tämä artikkeli

Viimeisin artikkeli aiheesta: Matkailu