EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Sydneyssä paikallisten tapaan

Sydneyssä paikallisten tapaan

Meren äärellä sijaitseva Sydney on valtavan houkutteleva yhdistelmä luontoa, herkullista ruokaa, hauskoja viikonloppuretkiä ja intensiivisrä englannin kieleen uppoutumista. Siellä asuminen ja opiskeleminen on kokemus vailla vertaa. Jos haluat aikasi Sydneyssä paikallisten tavoin, tässä tulee muutama vinkki siihen, kuinka elää kuin aito Sydneysider.

1. Valitse suosikkirantasi

Sydney-elämän ensimmäinen sääntö: älä jämähdä Bondi Beachille. Kaupungista löytyy lukuisia paikkoja rantaelämän viettoon, suositpa sitten auringonottoa, uimista tai surffailua. Kokeile ainakin muutamaa eri rantaa, jotta löydät itsellesi sopivimman.

Mistä rannoista me sitten pidämme kaikista eniten? Hyppää lauttaan Circular Quayn satamassa ja suuntaa kauniille, kahden kilometrin mittaiselle Manly Beachille, joka sopii loistavasti etenkin uimiseen ja surffaukseen. Sieltä voit kävellä lyhyen matkan Shelly Beachille, joka tunetaan snorklaajien suosikkina. Jos etsit rauhallisempaa rantaa, komeita kallioita tai kolikoilla toimivaa grilliä, ota suunnaksi Bronte Beach.

Nielsen Park sopii vuorostaan hyvin uimareille, jotka haluavat välttää isoja aaltoja. Kävelyreitit, historialliset rakennukset ja varjoisat piknikpaikat tekevät puistosta houkuttelevan päiväretkikohteen.

2. Tutustu New South Walesiin

Sydneyä ympäröivä New South Walesin osavaltio tarjoaa muutakin kuin kaupunki- ja rantaelämää. Luonnossa liikkujia kutsuvat lähellä kohoavat Blue Mountains -vuoret, jotka tunnetaan etenkin Three Sisters -kalliomuodostelmastaan. Paikka ovat täynnä mahdollisuuksia kalliokiipeilyyn, vaeltamiseen ja maastopyöräilyyn.

Pidätkö viinistä? Siinä tapauksessa kannattaa tehdä viikonloppuretki Hunter Valleyn viinitilojen, vehreiden kukkuloiden ja herkullisten ruokien äärelle. New South Walesissa pääsee tutustumaan myös Australian karuihin takamaihin (tämä onnistuu esimerkiksi Broken Hillillä, Lightning Ridgellä ja Mildurassa) sekä temmeltämään lumessa (esimerkiksi Jindabynessa, Thredbossa ja Perisher Valleyssa).

3. Opi paikallinen slangi

Australialaiset rakastavat sanojen lyhentämistä. Lopputuloksena on hauskaa kieltä, jonka ymmärtäminen saattaa vaatia hieman totuttelua.

Tulet todennäköisesti kuulemaan ainakin nämä sanat: muso (musician), garbo (garbage collector), postie (postman/woman), journo (journalist), pollie (politician), coldie (cold beer), bikkie (biscuit/cookie), brekkie (breakfast), veggo (vegetarian), cuppa (cup of tea), avo (avocado), chook (chicken), snag (sausage), cab sav (cabernet sauvignon), arvo (afternoon), trackies (tracksuit pants) ja uey (U-turn).

Kuka tietää, ehkä myös oma nimesi saa kengurumaassa lyhyemmän muodon. Eli ”get amongst it”, kuten ausseilla on tapana sanoa!

4. Elä kofeiinihuumassa

Ei ole mikään salaisuus, että australialaiset pitävät kahvista; paikallinen kahvilakulttuuri on levinnyt ympäri maailman.

Australiassa et kuitenkaan pääse kovin pitkälle tilaamalla ”a cup of coffee”, vaan saatat joutua valitsemaan erimaalaisten, eri tavoin paahdettujen kahvilaatujen välillä. Flat white on ympäri maailman tunnettu australialaiskahvi, mutta lisäksi vastaan tulevat todennäköisesti long black, short black, long mac ja short mac.

Pää pyörällä? Ei hätää: aussibaristat ovat ystävällisiä ja auttavat varmasti sinua löytämään lempijuomasi.

5. Syö sydämesi kyllyydestä

Australia on maailman ainoa maa, joka syö molempia kansalliseläimiään, kengurua ja emua. Lihansyöjät voivat maistella näitä perinteisiä ruokia, mutta Sydney on myös kansainvälisen ruokakulttuurin mekka.

Liverpool Streetiltä löydät paljon espanjalaisia ja latinalaisamerikkalaisia makuja. Italialaista etsiessä kannattaa suunnata Leichhardtiin, ja vietnamilaista tarjoillaan Marrickvillessa ja Cabramattan John Streetillä. Chinatown on puolestaan täynnä korealaisia, kiinalaisia, japanilaisia ja mongolialaisia makuja.

Paikalliseen ruokakulttuuriin kuuluvat olennaisesti myös viikonloppubrunssit. Ne ovat Australiassa lähes kansallinen urheilulaji, jossa ystävien tapaavat kahviloissa ja viettävät myöhäistä aamua tai alkuiltapäivää herkkujen merkeissä. Tarjolla on ainakin hapanjuurileipää, avokadoa, munia, pannukakkuja, pekonia, leivonnaisia ja hedelmiä – sekä tietysti kahvia!

6. Kannusta Bluesia

Eräs aussien suosima urheilulaji – edellä mainittujen brunssien ohella – on rugby.

Vuosittainen State of Origin -mestaruus ratkaistaan New South Walesin Blues- ja Queenslandin Maroons-joukkueen välillä kolmen ottelun turnauksena. Jos asut Sydneyssä, kannatat tietenkin automaattisesti Bluesia (joka tunnetaan myös nimellä “Cockroaches”). Voit juhlia muiden kannattajien kanssa pubien kisakatsomossa tai järjestää teemaan sopivat grillijuhlat – siniseen sonnustautuneena, totta kai.

Rantoja, brunsseja ja penkkiurheilua – elämä Sydneyssä kuulostaa melko upealta. Eikä vain kuulosta, sillä se todella on sitä.

Kielimatkalle Sydneyyn?Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa