EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Maailman parhaat vegaanikaupungit

Maailman parhaat vegaanikaupungit

Maailman cooleimmista kaupungeista on tullut todellisia vegaaniruoan linnakkeita. Tarjolla on vaikka millä mitalla eri keittiöiden antimia, jotka on valmistettu ilman eläinperäisiä tuotteita: valikoima ulottuu aina vegaanisesta kiinalaisesta ruoasta sushiin ja afroamerikkalaiseen soul foodiin asti.

Listasimme jo aiemmin maailman parhaat kaupungit kasvissyöjille, joten vastaava listaus täytyi totta kai laatia myös vegaanisena versiona. Tässä siis maailman parhaat vegaanikaupungit (joissa kannattaa vierailla ruokavaliosta riippumatta!):

1. Lontoo, Iso-Britannia

Lontoo on vegaaniherkkujen luvattu kaupunki, mikä ei ole lainkaan yllättävää, kun huomioidaan sen pitkä historia eläinten oikeuksia ajavien tukikohtana. Brittien pääkaupungista löytyy supermarketteja, joiden hyllyillä on kokonainen valikoima erilaisia vegaaniannoksia ja -välipaloja, sekä persoonallisia ravintoloita, jotka eivät ole pelkästään vegaaneille soveltuvia, vaan täydellisen vegaanisia. Toisin sanoen ruokailu on todella helppoa, vaikkei tahtoisi lautaselleen mitään eläinperäistä. Lontoossa sijaitsee myös Temple of Hackney, maailman ensimmäinen vegaanista ”paistettua kanaa” myyvä ruokapaikka, jossa myös vegaanit pääsevät afrikkalaisamerikkalaisen soul foodin makuun.

2. Berliini, Saksa

Schivelbeiner Straßea eli Vegaanikatua on vaikea päihittää, kun haetaan parasta paikkaa vegaanina elelyyn. Katua reunustaa pitkä rivi ravintoloita, kahviloita ja vaatekauppoja, joiden koko valikoima on suunniteltu kasvissyöjille ja vegaaneille sopivaksi. Myös Berliinin viehättävimpiin alueisiin kuuluva Prenzlauer Berg sekä Euroopan ensimmäinen vegaaninen supermarketketju Veganz luovat kiehtovaa kontrastia kaupunkiin, joka tunnetaan maailmalla edelleen lähinnä makkaroista ja schnitzeleistä.

3. New York, Yhdysvallat

Kun vuonna 2018 laadittiin lista parhaiten vegaaneille sopivista amerikkalaiskaupungeista, kärkipaikan vei New York – mikä ei varmasti yllättänyt ketään. Isosta Omenasta löytyy vegaaninen vaihtoehto käytännössä joka ruoalle, jota ihminen voi kaivata: tarjolla on niin soijapavuista valmistettuja voileipiä, aivan aidon oloisilla pihveillä varustettuja purilaisia kuin ylellisiä aamiaisiakin, ”pekoneineen” päivineen. Ruokapaikkojen parhaimmistoa ovat esimerkiksi Blossom Restaurant, Buddha Bodai ja Dirt Candy (joka on tarkalleen ottaen kasvispaikka, mutta tarjolla on myös vegaanisia annoksia).

4. Tel Aviv, Israel

Tel Aviville on vakiintunut asema yhtenä maailman johtavista kasvisruokakaupungeista, mikä tarkoittaa, että se on erittäin sovelias paikka myös vegaaneille. Joka nurkalla myydään maistuvaa falafelia, ja vegaanisia kebab-paikkoja tulee vastaan alueesta riippumatta. Etenkin Anastasia erottuu edukseen, ja se onkin pakollinen pysähdyspaikka jokaisen vannoutuneen vegaanin kaupunkivierailulla.

5. Los Angeles, Yhdysvallat

Myös Enkelten kaupunki on oikea vegaanien mekka, josta saa muun muassa herkullisia vegaanijälkiruokia, vegaanista juustoa sekä paikallisia gourmet-erikoisuuksia. Suuntaa Little Pine Restaurantiin (jonka omistaa itse Moby), Crossroads Kitcheniin tai Sage Vegan Bistroon, jos tahdot herkutella oikein kunnolla, ja pistäydy myöhemmin Donut Friendissä vegaanisella donitsilla. Muista napata myös kuva Instagramiin – voimme taata, että tykkäyksiä alkaa ropista alta aikayksilön.

6. Amsterdam, Alankomaat

Amsterdam on ollut jo pitkään vegaanikulttuurin keskeisimpiä kaupunkeja. Kaupungin kuningas on Jacketz, jonka vegaanisilla täytteillä höystettyjen uuniperunoiden valikoima on suorastaan valtaisa. Nimikkoannos, punajuurisalaatilla täydennetty uuniperuna, on älyttömän herkullinen. Myös The Avocado Show on ehdottomasti vierailemisen arvoinen – kuten nimi vihjaa, menu on täynnä avokadoa, josta on valmistettu vaikka mitä mahtavaa.

7. Pariisi, Ranska

Pariisi tunnetaan parhaiten (ei järin vegaanisista) leivoksistaan, mutta kaupunki on itse asiassa yllättävän edistyksellinen paikka myös vegaanien näkökulmasta: sieltä kun löytyy yli 45 vegaaniruokaan erikoistunutta ravintolaa. Jokaisen Pariisissa pyörivän vegaanin kannattaa aterioida ainakin suurenmoisessa Hank Burgerissa. Kaupungissa järjestettävä vegaaninen pop-up-festivaali Smmmile tekee vegaanien elosta erityisen auvoisaa, ja se kannustaakin ihmisiä elämäntyyliin, josta on karsittu kaikki eläinperäiset tuotteet (ja on onnistunut tavoitteessaan melkoisen hyvin). Bon appétit!

8. Torino, Italia

Italialainen keittiö ei ehkä ensimmäiseksi herätä mielikuvaa vegaanisista ruoista, mutta Torino toimii saapasmaassa suunnannäyttäjänä ja on siis ehdottomasti vierailemisen arvoinen kaupunki (myös muista kuin ruokasyistä). Suuntaa Cooxiin tai Il Gusto Di Carmillaan vegaaniselle pitsalle ja mantelimaidosta valmistetulle jäätelölle.

9. Mumbai, Intia

Mumbaissa majailee maailman suurin kasvissyöjien yhteisö, eli kaupunki vastaa mainiosti myös vegaaniruokailijoiden tarpeisiin. Paikallinen keittiö on tulvillaan eksoottisia makuja ja tuoreita aineksia. Testaa ainakin kestosuosikkimme Sequel Bistro and Juice Bar tai Bastian (joka ei tarkalleen ottaen ole vegaaninen ravintola, mutta listalla on lukuisia vegaaniherkkuja) sekä Bombay Bizare Bakers.

10. Rooma, Italia

Rooma on tyrmäävän upea kaupunki, jonka ruokakulttuuri on vertaansa vailla – ja apajat ovat yllättävän hyvät myös vegaaneille. Breaking Bread Bistro on yksi ensiluokkaisista ravintoloista, jonka italialaisia herkkuruokia notkuva menu on alusta loppuun vegaaneille sopiva.

Yhdistä makumatkaan paikallisen kielen opiskelu!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Opi kieli maailmalla! Voit valita 12 kielestä ja yli 50 mahtavasta kaupungista.

Tutustu tarkemmin