EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

10 asiaa, jotka muuttuvat ulkomailla asuessasi

10 asiaa, jotka muuttuvat ulkomailla asuessasi

“Ulkomaille muuttaessa elämä saattaa tuntua aluksi hankalalta, mutta älä anna sen lannistaa, koska uudessa maassa asuminen on kokemus, joka kaikkien pitäisi saada aina ainakin kerran elämässä. Uskon, että ulkomailla asuminen tekee ihmisestä kokonaisen; maailmankansalaisen, jolle maantieteellisillä rajoilla ei ole merkitystä.” – David Sedaris

Ulkomaille muuttaminen ja uusi alku vieraassa maassa voi tuntua todella pelottavalta, mutta samalla se on myös kaikkien aikojen mahtavin seikkailu. Elämäsi muuttuu – emmekä tarkoita nyt pelkkää kotiosoittetta tai sitä, mitä pyykinpesuainetta käytät.

1. Käsityksesi kodista muuttuu

Kun muutat ulkomaille, pääset osaksi erityistä ihmisjoukkoa: niitä, joilla on kaksi osoitetta, kaksi kieltä ja mahdollisesti myös kahta valuuttaa lompakossa. Vaikkei sinulle sentään synny kahta eri persoonallisuutta, kuulut jatkossa kahteen eri paikkaan – vanhaan ja uuteen kotiisi. Nämä kaksi maailmaa mitä todennäköisemmin yhdistyvät ajan kuluessa, mutta osa postistasi saattaa silti kulkeutua vanhempiesi osoitteeseen, ja laatikoitasi voi löytyä parhaan kaverisi kellarista vielä pitkään.

**2. Parhaat paketit tulevat kotoa

**

Vaikka netistä voi nykyisin tilata lähes mitä tahansa, kotoa saadun paketin merkitys on suuri. Herkut, jotka ovat matkustaneet tuhansia kilometrejä, maistuvat tuhat kertaa paremmilta kuin lähikaupasta noudetut. Tässä kohtaa sinun täytyy päättää, mitä toimintasuunnitelmaa noudatat: joko syöt kaiken kerralla niin, ettei jäljelle jää muruakaan, tai ryhdyt “parasta ennen” -päivämäärien mestariksi, joka säästelee kaikkea niin pitkään kuin mahdollista.

3. Hyvästit käyvät (tavallaan) helpommiksi

Vaikka useimpien on vaikea löytää hyvästeistä mitään hyvää, niistä tulee ajan kanssa huomattavasti helpompia. Ehkäpä syynä on se, että tiedät tutun kotisohvan aina odottavan, riippumatta siitä, minne maailmassa suuntaatkaan. Ehkä opit myös pitämään tunnevyöryt aisoissa hyvästien ajan, koska tiedät, että hyvästien jättämistä seuraa aina jälleennäkeminen.

4. Ystävyyssuhteet vahvistuvat

Ulkomaille muuttaminen ja tärkeistä ihmisistä erossa oleminen on vaikeaa. Siinä on kuitenkin hyvätkin puolensa, sillä huomaat pian, ketkä jatkavat yhteydenpitoa ja matkustavat lomillaan katsomaan sinua. Etäännyt varmasti tietyistä ihmisistä, mutta samalla toisista tulee entistäkin läheisempiä.  Kyseessä on eräänlainen ihmissuhdeversio vaatteiden karsimisesta: osan haluat säilyttää, osan on aika jäädä historiaan.

5. Haasteet näyttävät erilaisilta

Tottahan toki, elämä meren rannalla on mahtavaa. Se ei silti tarkoita, ettei sinun tarvitsisi enää maksaa laskuja, korjata tukkiutuneita viemäreitä tai tapella flunssaa vastaan. Vaikka asut toisessa maassa – ja maisemat ympärilläsi saattavat muistuttaa paratiisia – se ei tarkoita, että elämä sujuisi ongelmitta. Kuherruskuukausi loppuu aikanaan, huolimatta siitä, missä olet. Vaikka ystäväsi kadehtivat elämääsi ulkomailla, he eivät välttämättä muista, että ruoho ei aina ole vihreämpää aidan toisella puolen.

**6. Syyllisyys on läsnä

**

Muistatko äitisi ilmeen, kun kerroit hänelle, ettet ehdi kylään sunnuntaina, mutta lupaat tulla käymään ensi viikolla? Kuvittelepa seuraavaksi hänen ilmeensä, kun joudut selittämään, ettet ole tulossa jouluksi kotiin, koska olet kiireinen (tai lähdössä road tripille kavereidesi kanssa). Niin, etkä luultavasti ehdi vierailemaan ennen kesää. Syyllisyyden tunne tulee ulkomailla asujalle tutuksi, sillä uudessa maassa on niin paljon ainutlaatuista koettavaa, että perheelle on joutuu välillä aiheuttamaan pettymyksen. Kun pääset kotiin, panosta siis vierailuiden laatuun ja pidä perhe etusijalla.

7. Elämä jatkuu (myös ilman sinua)

Tyly totuus: hauskoja juttuja tapahtuu myös ilman sinua. Ystäväsi menevät naimisiin, saavat lapsia ja järjestävät upeita juhlia. On todennäköistä, ettet pääse osaksi kaikkia tapahtumia ja olet hengessä mukana vain sosiaalisen median välityksellä. Tämän hyväksyminen voi tuntua vaikealta, mutta muista, että sama koskee myös ystäviäsi – hekään eivät pääse mukaan kaikkiin sinun elämäsi huippuhetkiin.

8. Näet vanhan kotisi aivan uudessa valossa

Muutit ulkomaille ehkä paremman sään toivossa, tai siksi, että kyllästyit pieniin ja tylsiin kotikulmiin. Kun kerrot ulkomailla tavallisesta arjestasi ja näytät kuvia kotikulmilta, elämääsi pidetään kuitenkin todennäköisesti mielenkiintoisena ja kiehtovana. Tämä saa sinut näkemään koti-Suomen ja jopa ankeana pitämäsi sään uudessa valossa. Poissaolo avartaa katsetta ja saattaa tehdä sinusta astetta isänmaallisemman – yhtäkkiä huomaat kannustavasi Suomea kaikissa mahdollisissa lajeissa, vaikket edes pidä urheilusta.

9. Alat käyttäytyä kuin paikalliset

Pikkuhiljaa alat käyttäytyä kuin yksi paikallisista. Ensimmäinen askel on tietysti kohdemaan kielen oppiminen, mutta paikalliseen kulttuuriin uppoutuminen ei rajoitu pelkästään päivittäisten keskustelujen ymmärtämiseen. Ajan myötä opit, mistä löytyvät parhaat ruokatarjoukset, lähikahvilassa muistetaan päivittäinen tilauksesi, ja bussissa keskustelet vierustoverisi kanssa paikallisista vaaleista. Vaikkei sinusta voikaan tulla aivan yhtä paikallista kuin niistä, jotka ovat asuneet maassa koko ikänsä, sopeudut joukkoon ja huomaat toimivasi aivan samoin kuin hekin. Se tunne, kun huomaat olevasi osa uuden maan kulttuuria, on mahtava!

10. Koti? Koti!

Ajan kuluessa kysymys siitä, missä kotisi on, käy aina vain hankalammaksi, etkä enää osaa pitää vastausta lyhyenä (katso kohta 1). Joskus koti on siellä, missä sydämesi on. Joskus se on siellä, missä vietit lapsuutesi tai missä koit elämäsi merkittävimmät hetket. Itselleni koti on samassa paikassa kuin läppärini, siellä, missä se yhdistyy nettiin automaattisesti.

Lähde maailmalle ja opiskele kieltä haaveidesi kaupungissa!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin