EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

10 askelta paikkaan amerikkalaisessa huippuyliopistossa

10 askelta paikkaan amerikkalaisessa huippuyliopistossa

Yliopistossa tutustumme omaan itseemme ja ympäröivään maailmaan ja selvitämme, millaisiksi ihmisiksi tahdomme kasvaa. Opiskeluvuosien tarkoituksena ei ole ainoastaan hankkia tulevalla työuralla tarvittavaa koulutusta ja taitoja, vaan niiden myötä kasvetaan myös sivistyneiksi, tasapainoisiksi kansalaisiksi.

Jos suoritat yliopiston Yhdysvalloissa, pääset hyötymään huolella hiotusta (ja opiskelijoilta paljon vaativasta) koulutusjärjestelmästä. Samalla pääset näkemään ja kokemaan maailmankolkan, joka voi poiketa paljonkin omien kotiseutujesi elämänmenosta.

Amerikkalaisten korkeakoulujen hakuprosessi on itse asiassa varsin yksinkertainen, mutta hakemista suunnitteleva ei useinkaan tiedä, mistä olisi paras lähteä liikkeelle ja mihin panostaa kaikista eniten. Päätimme siis koota kymmenen kohdan oppaan kohti opiskelupaikkaa Yhdysvalloissa.

Onnea matkaan!

1. Mieti, millaisesta korkeakoulusta haaveilet

Yhdysvalloissa on lukuisia hyviä yliopistoja, ja myös maailman parhaimmistoon kuuluvia huippukouluja, kuten Harvard, Columbia, Stanford, Princeton ja Yale. Joukosta löytyy siis varmasti juuri sellainen oppilaitos, joka istuu omiin päämääriisi ja vastaa sijaintitoiveitasi.

Tietyissä kouluissa opiskelukokemus on melkein kuin amerikkalaisesta elokuvasta – tämä koskee etenkin suuria, arvovaltaisia kampuskouluja, kuten Harvardia ja Princetonia. Toisissa taas on kotoisan yhteisöllinen tunnelma. Tätä kategoriaa edustaa esimerkiksi Amherst College Massachusettsissa.

2. Tutustu valitsemiisi oppilaitoksiin (ja etsi niille vaihtoehtoja)

Jokaisella yliopisto-opinnoista haaveilevalla on tähtäimessään tietty unelmakoulu, mutta muista, että mieli kannattaa pitää avoinna erilaisille mahdollisuuksille!

Varmista siis, että tutkit ja kartoitat erilaisia vaihtoehtoja. Vaikka olet varmasti jo pohtinut, mitkä koulut vastaisivat ammatillisia ja henkilökohtaisia tavoitteitasi, nyt on aika selvittää, ovatko pohdintasi osuneet oikeaan.

Muista, ettet välttämättä pääse ensisijaiseen ensisijaiseen hakokohteeseesi, eikä mielessäsi ollut koulu välttämättä vastaa ennakko-oletuksiasi. Tästä syystä kannattaa varmistaa, että olet miettinyt valmiiksi ainakin muutaman eri vaihtoehdon.

3. Etsi mentori

Kun olet saanut seulottua joukosta koulut, joihin tahdot pyrkiä, etsi joku, jolla on kokemusta amerikkalaisten yliopistojen hakuprosessista. Istu kyseisen henkilön kanssa alas ja kysy vinkkejä tulevaan haku-urakkaan.

Voit etsiä käsiisi esimerkiksi jonkun, joka on opiskellut haaveidesi koulussa, tai jonkun, joka on menestynyt sinua kiinnostavalla alalla.

4. Osoita aktiivisuutta vapaa-ajalla

Opiskeleminen ja hyvät arvosanat ovat ehdottoman tärkeitä, mutta amerikkalaiseen yliopistokokemukseen kuuluu olennaisesti myös se, mitä tapahtuu luokkahuoneen ulkopuolella. Korkeakoulut tahtovat opiskelijoita, joilta löytyy intoa, uteliaisuutta, tuoreita ajatuksia ja kenties jopa hieman pyyteettömyyttä.

Kun osallistut koulusi järjestämään vapaa-ajan toimintaan, saat helposti osoitettua, että olet juuri sellainen aktiivinen opiskelija, jota amerikkalaiset yliopistot havittelevat. Hakemuksestasi täytyy käydä ilmi, että sinulla on jokin intohimon kohde – olipa kyse sitten urheilulajista, jonkin instrumentin soittamisesta tai vaikka vapaaehtoistyöstä.

5. Tutustu hakuvaatimuksiin

Tähän mennessä sinulla on lista kouluista, joista olet kiinnostunut, sekä tieto siitä, mitä sinulta odotetaan luokkahuoneen ulkopuolella. Loistavaa!

Seuraavaksi kannattaa ottaa yhteyttä valitsemiesi koulujen hakutoimistoihin ja tutustua tarkemmin kunkin oppilaitoksen hakuprosessiin ja sen edellytyksiin. Amerikkalaiset korkeakoulut päättävät itse omista hakuvaatimuksistaan. Jotkin saattavat vaatia tietyn kielitutkinnon suorittamista tai esseen kirjoittamista, kun taas toisissa osallistutaan muodollisempaan haastatteluun.

6. Kokoa tarvittavat dokumentit

Hakuprosessiin saattaa kuulua pääsykoe, mutta sen ohella vaaditaan, että toimitat hakutoimistolle tiettyjä dokumentteja.

Yliopistoissa tarkistetaan ensinnäkin toisen asteen koulutuksessa saamasi arvosanat. Pyydä siis lukiotasi toimittamaan tiedot opintosuorituksistasi valitsemillesi korkeakouluille. Lisäksi koulut käyvät läpi ylioppilaskokeidesi tulokset. Voit tutustua vaatimuksiin tarkemmin täällä.

7. Hio englantisi kuntoon (ja suorita oikea kielitutkinto)

Jotta voit saada paikan amerikkalaisessa yliopistossa, englannin osaamisesi täytyy olla tietyllä tasolla. Näin varmistetaan, että saat kursseistasi kaiken irti ja menestyt opinnoissasi.

Etkö ole varma, millä tasolla englantisi on? Käy tekemässä nopea ja maksuton EF Standard English Test -koe. Tai epäiletkö, että taitosi vaativat vielä hiomista? Harkitse yliopisto-opintoihin valmentavaa englannin ohjelmaamme.

Seuraava askel on suorittaa virallinen kielitutkinto, jolla todistat osaamisesi. Hyvä nyrkkisääntö on, että Yhdysvalloissa yliopistot edellyttävät yleensä TOEFL (Test of English as a Foreign Language) -arvosanaa. Kanadassa on yleisemmin käytössä IELTS (International English Language Testing System).

Useimmat koulut hyväksyvät kumman tahansa kielitutkinnon, mutta on tärkeää, että varmistat, millaisia vaatimuksia tämän suhteen on.

Jos uskot olevasi valmis tutkintokokeen suorittamiseen, se onnistuu virallisissa tutkintokoekeskuksissa. Käy juttelemassa koulusi opinto-ohjaajalle ja kysele lisätietoja.

8. Lähetä hakemuksesi

Kun täytät kaikki hakemisen edellytykset, olet suorittanut kielitutkinnon ja pyytänyt hakupaperit itsellesi, on aika täyttää lomakkeet ja lähettää ne eteenpäin.

Huomaa, että jokaisesta korkeakouluhakemuksesta peritään maksu, jota ei palauteta. Maksut vaihtelevat 35 ja 100 dollarin välillä, ja ne täytyy suorittaa riippumatta siitä, saatko opiskelupaikan vai et.

9. Aloita hyvissä ajoin

Pidä mielessä, että hakemiseen saattaa aina liittyä jonkinlaisia viivästyksiä. Selvitä viimeinen ajankohta hakupapereiden palauttamiselle ja yritä lähettää ne reilusti aiemmin. Ethän halua menettää tilaisuuttasi vain siksi, että postin jakelussa oli viivettä!

10. Hoida viisumi ja muut paperityöt

Amerikkalaisessa korkeakoulussa opiskeluun tarvitaan opiskelijaviisumi, jota kannattaa alkaa hoitaa kuntoon hyvissä ajoin. Kun opiskelupaikkaasi liittyvät paperityöt on hoidettu koulun hakutoimistossa, viisumin hakemisen pitäisi käydä melko helposti.

Tässä kohtaa kannattaa myös käyttää tovi vakuutusasioiden pohtimiseen. Opiskelijaviisumin vaatimuksiin ei välttämättä ole kirjattu sairausvakuutusta, mutta oppilaitoksesi saattaa hyvinkin edellyttää sellaista. Kotimaiselta vakuutusyhtiöltäsi saattaa löytyä sopiva vaihtoehto ulkomailla opiskeluun, mutta usein on hyvä kartoittaa myös muita vaihtoehtoja.

Kehitä englannin osaamistasi ja suorita virallinen kielitutkinto!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa