EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
Menu

10 syytä rakastaa Berliiniä

10 syytä rakastaa Berliiniä

Berliini on kiistatta yksi maailman cooleimmista kaupungeista – se on siis paljon muutakin kuin pelkkää olutta ja bratwurstia. Ylistetty taidemaailma sekä väsymätön yöelämä pitävät huolen siitä, että Saksan pääkaupunki on samaan aikaan energinen ja särmikäs. Sen kiehtova tunnelma houkuttaa puoleensa ihmisiä ympäri maailman, ja kaupunkiin on asettunut pysyvästi jopa 3,6 miljoonan hengen monikulttuurinen väestö.

Etkö vielä vakuuttunut? Tee pieni virtuaalimatka Berliinin parhaiden puolten äärelle ja lue kokoelma syitä siihen, miksi kaupunkiin on hankala olla rakastumatta.

1. Katuruoka

Kun Saksan yhteydessä mainitaan ruoka, mieleen saattaa nousta ensiksi kuva lederhoseneihin sonnustautuneista hahmoista, jotka hotkivat makkaroita ja hapankaalia. Berliinin keittiöön kuuluu kuitenkin myös paljon muuta kuin saksalaisia perinneruokia. Väestön monikulttuurisuuden vuoksi ruokatarjonta on itse asiassa erittäin monipuolista. Halajaa mielesi sitten turkkilaista baklavaa, annosta mykyjä tai ramen-sämpylän väliin koottua purilaista, Berliinin katuruokatarjonnasta löydät etsimäsi.

2. Kieli

Saatan olla aavistuksen puolueellinen, mutta ei ole montaa yhtä mahtavaa kieltä kuin saksa. Käsittämättömän pitkät sanat sekä ilmaukset, joissa ei ole muille kielillä käännettynä mitään tolkkua, tekevät kielestä yksinkertaisesti suurenmoisen. Pääkaupungin puheensorinassa kuuluu usein Berlinischiksi kutsuttua murretta, joka on kehittynyt Brandenburgin puheenparresta ja johon kuuluu vain Berliinille ominaisia ilmaisuja. Jos vietät tarpeeksi aikaa paikallisessa kahvilassa Kaffeen tai Kuchenin äärellä, saatat omaksua ilmauksen tai pari.

3. Katutaide

Aiemmin mainittu vilkas taide-elämä huomioiden ei ole järin yllättävää, että Berliiniä värittää valtava määrä katutaidetta. Ja nyt ei puhuta umpimähkään suihkituista graffiteista, vaan kaupungin alakulttuuria heijastelevista yksilöllisistä taideteoksista. Vaikuttava, kirkkaan värinen katutaide tarjoaa loistavaa Instagram-materiaalia. Kuljeskele siis ympäriinsä ja bongaa omatoimisesti hienoimmat teokset, tai osallistu maksuttomalle opastetulle kierrokselle, joka johdattaa pois pääväyliltä kätkettyjen helmien äärelle.

4. Polkupyöräpaljous

Eräs Berliinin vetoavimmista puolista on ehdottomasti kaupungin pyöräilyä edistävä kulttuuri. Iso peukku sekä ympäristöystävällisyydestä että siitä, että liikkumisen budjettiratkaisu on suureksi hyödyksi Berliinin mittavalle opiskelijakunnalle! Huomaa kuitenkin, että pyöräilykaupunkeihin yleisesti liitetty stereotypia, toimimaton julkinen liikenne, ei päde täällä – Saksalle ominaiseen tapaan liikenneverkosto on äärimmäisen tehokas, ja kaupunkia pääsee siis kiertämään kätevästi monilla eri kulkupeleillä.

5. Kulttuuri

Saksalainen kulttuurin maine on kiirinyt, ja Oktoberfestin kaltaisia perinteitä juhlistetaankin ympäri maailman. Berliini tarjoaa olutpuutarhoineen, museoineen ja taidegallerioineen loistavan kattauksen kulttuurinnälkäisille matkailijoille. Jos haluat kokea kaiken mahdollisen kerralla, ota suunnaksi Kulturbrauerei (nimi tarkoittaa kirjaimellisesti kulttuuripanimoa): mittava kulttuurikompeksi, johon kuuluu yli 20 rakennusta, kuten ravintoloita, kauppoja, tanssikeskuksia, museoita ja vaikka mitä muuta. Vai kaipaatko jotain oikein perisaksalaista? Siinä tapauksessa ehdotukseni on Currywurst-museo, jossa voit nauttia annoksen kulttuuria valtavalla makkarasohvalla loikoillen.

6. Luonto

Siinä missä monia muita maailman vilkkaimpia kaupunkeja voi luonnehtia lähinnä betoniviidakoiksi, Berliinistä löytyy yli 2 500 puistoa, eli viheralueista ei todella ole pulaa. Jos fiilistelet lempeästi solisevia vesiputouksia, lähde hengähtämään Viktoriaparkiin, missä mieli tyyntyy hektisimpinäkin päivinä. Jos taas kaipaat urbaanimpaa tunnelmaa, valitse Mauerpark, jonka nimi juontuu sen historiasta osana Berliinin muuria. Olivat puistomieltymyksesi millaiset tahansa, Berliinissä vehreitä pakopaikkoja on niin paljon, että löydät varmasti itsellesi sopivan.

7. Vintage-putiikit

Vintage-liikkeet ovat Berliinille sama kuin gelato Italialle: kaupunki vilisee trendikkäitä puoteja, joiden käytävillä samoillaan vintage-löytöjen toivossa. Ehkä mielenkiintoisimpia ovat kaupat, joissa hintoja ei ole asetettu yksittäisille vaatekappaleille, vaan ostoksille määritellään kilohinta. Yksi tällaisista paikoista on PicknWeight. Vintage-muotiin hurahtaneen on vaikea lähteä liikkeestä kotiin ilman ostosta tai paria – tai kymmentä.

8. Musiikki ja yöelämä

Tekno sai alkunsa Detroitissa 1980-luvun puolivälin paikkeilla ja saapui Länsi-Saksaan vuosikymmenen lopulla. Berliinin muurin murruttua monet hylätyiksi jääneet rakennukset ja bunkkerit otettiin käyttöön nuorison teknobilepaikkoina, ja näin sai alkunsa uudenlainen klubikulttuuri. Loputon juhlinta käynnistyi ja sai virtaa jälleen yhdessä olevien berliiniläisten helpotuksesta ja vapaudentunteesta. Tekno- ja elektronisen musiikin skene jäi elämään, ja siitä on tullut yksi kaupungin kulttuurin ja yöelämän tunnusmerkeistä. Musiikki-intoilijat ympäri maailman lähtevät Berliiniin juuri sen perässä.

9. Edullisuus

Berliini eri todennäköisesti ole halvin kaupunki, missä olet koskaan vieraillut, mutta jos vertailukohdaksi otetaan vaikkapa Zürich tai Lontoo, on hintataso huomattavasti alhaisempi. Edullisen julkisen liikenteen ja lompakkoystävällisten aterioiden ansiosta saat matkakassastasi paljon enemmän irti.

10. Ranta

Myös kaupunkilomilla on mukavaa, että tarjolla on toisenlaisiakin ajanviettomahdollisuuksia. Kun kaupungin vilske alkaa rassata, voit lähteä rannalle auringon, hiekan ja seesteisen ilmapiirin pariin. Wannseen ranta on paitsi loistava lepopaikka, myös valtavan kaunis ja hyvin valokuvauksellinen (etenkin auringonlaskun aikaan).

Opi saksaa BerliinissäTutustu tarkemmin

Jaa tämä artikkeli

Viimeisin artikkeli aiheesta: Matkailu