EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Berliinin 10 kätkettyä helmeä

Berliinin 10 kätkettyä helmeä

Kiertely Brandenburgin portin ympäristössä ja kuvien napsiminen Valtiopäivätalon edustalla kuuluvat jokaisen Berliinin-kävijän pakolliseen ohjelmaan. Kun sukellat kaupungissa hieman turistien ykköskohteita syvemmälle, pääset kokemaan sen aivan uudella tavalla.

Euroopan cooleimmassa pääkaupungissa mielenkiintoista tehtävää ja nähtävää on kuitenkin niin paljon, että juuri oikeiden käyntikohteiden valinta voi tuntua melkeinpä ahdistavalta. Helpotimme urakkaasi etsimällä, testaamalla ja listaamalla Berliinin parhaay kätketyt helmet.

**1. Markthalle Neun -kauppahalli
**

Berliinissä oli aiemmin 14 kaunista kauppahallia, mutta surullista kyllä, vain kolme niistä on selvinnyt tähän päivään saakka. Kreuzbergissä pääset näkemään kenties parhaimman niistä: historiallinen Markthalle Neun avautui yleisölle ensi kerran jo vuonna 1891, ja se herätettiin uudelleen henkiin maanviljelijöiden markkinapaikkana vuoden 2011 lopulla.

Jos olet aito ruokaintoilija, sinun täytyy ehdottomasti sisällyttää tämä matkaohjelmaasi, sillä kaikki myyntipöytien tarjonta on paikallisesti tuotettua ja erittäin edullista. Nauti perinteinen saksalainen aamiainen Aamupalamarkkinoilla, jotka järjestetään joka kuun kolmantena sunnuntaina, syö herkkuateria Street food -torstaina, tai koe Naschmarkt-päivän jälkiruokataivas. (Viimeksi mainittu on tarjolla vain joka kolmas kuukausi, eli muista merkitä ajankohta kalenteriisi!)

2. Viktoriaparkin näköalat

Berliini on pinnanmuodoiltaan hyvin tasainen, eli kaupunkia pääsee ihailemaan kokonaisuutena vain muutamasta paikasta. Sen sijaan, että jonottaisit pääsyä Femsehturm-televisiotorniin tai Reichstagskuppeliin, suuntaa Kreuzbergin Viktoriaparkiin.

Tämä kätketty helmi on itse asiassa Berliinin korkein paikka, ja puiston laajat nurmikentät tarjoavat täydelliset puitteet eväsretkelle ja auringonlaskun ihailulle. Alueelta löytyy myös idyllinen lampi, viehättävä vesiputous ja olutterassi, ja kukkulan laella komeilee taidokkaasti toteutettu preussilainen vapautussotien muistomerkki, joka muistuttaa goottilaisten kirkkojen torneja. Ja näköala on mahtava – ehdottomasti pienen patikoinnin arvoinen.

3. Historiallinen Hackesche Höfe

Berliini on täynnä mahtavia, vähemmän tunnettuja kohteita, mutta Hackesche Höfen kahdeksan kauniisti entisöityä sisäpihaa ovat suoranaisia keitaita kaupungin vilinässä. Ne löytyvät Mitten alueelta, ja lähin metroasema on S-Bahnhof Hackescher Markt.

Kulje pihalta toiselle, ihastele art nouveau -tyylistä arkkitehtuuria, istahda kahville johonkin lukuisista hipster-henkisistä kahviloista ja tee ostoksia ympäristöön ripotelluissa putiikeissa. Pidä myös huolta, että koet alueen päänähtävyyden, Chamäleon Variety -teatterin, ja osta lippu iltanäytökseen.

**4. Halenseen uimapaikat
**

Jos satut olemaan Berliinissä kesäaikaan, sinun täytyy ehdottomasti käydä yhdellä alueen 70 järvestä. (Ei huolta – myös alkusyksystä on riittävän lämmin!)

Halensee on kaunis järvi lähellä keskustaa, ja sen kirkkaiden vesien ääreltä avautuu hieno näkymä ympäröivään kaupunkiin. Paikka on aivan Ku’Dammin kupeessa, ja lähin metroasema on S-Bahnhof Halensee. Perille päästyäsi voit levittää viltin pienelle rantahietikolle ja asettua loikoilemaan.

Toinen vaihtoehto on Strandbad Halensee, joka koostuu viihtyisästä ravintolasta ja veden äärellä sijaitsevasta auringonottoalueesta. Sisäänpääsy koko päiväksi maksaa kahdeksan euroa.

Mikäli vierailet Berliinissä talven puolella, kaupungista löytyy myös kylmään vuodenaikaan sopiva, historiallinen uintipaikka. Stadtbad Neuköllnin neoklassisessa kylpylässä matkaan ajassa taaksepäin upean arkkitehtuurin, uima-altailla rentoutumisen ja kylpyläpalveluiden merkeissä.

**5. Kunstquartier Bethanien ja Kreuzbergin ulkoilmaelokuvat
**

Kunstquartier Bethanienin entinen sairaala toimii nykyisin museona, jossa on lukuisia gallerioita ja vaihtoehtotaiteen studioita.

Mikäli olet Berliinissä touko-syyskuun aikana, suosittelemme Kunstquartierin sisäpihalla toimivaa ulkoilmaelokuvateatteria. Se on yksi paikallisten suosikkipaikoista elokuvien katseluun, eikä ihme. Ensinnäkin puitteet ovat mahtavat, ja toisekseen ohjelmistossa on laaja valikoima eri tyyppisiä elokuvia, aina vanhoista klassikoista uusimpiin Hollywood-tuotantoihin ja saksalaisiin suosikkeihin saakka.

Etkö puhu saksaa (vielä)? Ei huolta: useat elokuvista esitetään englanniksi, tai niissä on ainakin tekstitys.

**6. Mauerparkin kirpputori ja karaoke
**

Lähde aarrejahtiin yhdelle Berliinin rakastetuimmista kirpputoreista. Mauerparkin kirppari järjestetään joka sunnuntai, ja se sijaitsee alueella, jossa kulki aikanaan Berliinin muuri (lähellä Gesundbrunnen-metroasemaa). Voit istahtaa olutterassille, herkutella ruokakojujen antimilla ja hankkia retromerkkien tuotteita, paikallisten suunnittelijoiden luomuksia, vintage-vinyylilevyjä ja vaikka mitä muuta.

Kun mahasi on täynnä ja lompakkosi tyhjä, suuntaa puiston tärkeimpänä vierailukohteena pidettyyn Bearpit Karaokeen. Se järjestetään sunnuntai-iltapäivisin, ja tapahtuma alkaa kello kahden ja kolmen välillä. Paikalle kerääntyy satoja, joskus jopa tuhansia ihmisiä kuuntelemaan lauluesityksiä, joiden kirjo ulottuu laidasta laitaan. Esiintyjät, jotka rohkenevat nousta väkijoukon eteen ja esittää kappalevalintanta, muodostavat todella moninaisen joukon.

Selätä siis pelkosi ja nosta kätesi ilmaan, kun Joe (tapahtuman juontaja) kysyy, kuka tahtoo esiintyä seuraavaksi!

7. Oberbaumbrücken silta

Oberbaumbrücke on varsin erityinen silta ja ehdottomasti vierailun arvoinen paikka. Tämä Itä-Berliinin maamerkki sijaitsee S-Bahnhof Warschauer Straßen läheisyydessä ja toimii Berliinin yhtenäisyyden symbolina, joka yhdistää kaupungin itäisen ja läntisen osan.

Sillalta aukeaa mainio näkymä Itä-Berliinin yli: maisemaan mahtuvat muun muassa Femsehturmin televisiotorni, Badeschiffin kelluva allas ja valtava Molekyylimies-alumiiniveistos. Lisäksi se sijaitsee näppärästi lähellä East Side Gallerya eli pystyyn jätettyä Berliinin muurin osiota, joka on muodostunut maailman pisimmäksi seinämaalausten ulkoilmakokoelmaksi.

Mikäli liikut alueella ilta-aikaan ja menojalkaasi vipattaa, lähistöltä löytyy myös kaksi Berliinin kuuluisinta yökerhoa: Watergate ja Berghain.

**8. Kävelyretki Spree-joen rannoilla
**

Jos suunnitelmissasi on rento kävelyretki kaupungin halki, lähde liikkeelle S-Bahnhof Bellevuelta ja suuntaa kohti Spreetä. Jatka joenrantaa Itä-Berliiniin ja ihaile kulkiessasi kaupungin kuuluisimpia nähtävyyksiä.

Vieraile matkan aluksi Bellevuen linnalla presidentin kulmilla ja suuntaa sitten pohjoiseen, missä näet Haus der Kulturen der Welt -kongressitalon, liittokanslerinvirasto Bundeskanzleramtin (jota paikalliset kutsuvat myös nimellä Waschmaschine eli pesukone) ja päärautatieasema Hauptbahnhofin. Viivähdä rautatieasemaa vastapäätä sijaitsevalla kaupunkirannalla ja jatka Spree-joen suuntaisesti kohti Valtiopäivätaloa, Monbijou-puistoa ja kuulua Museosaarta. (Kyllä, kyseessä on saari, jolla on yhteensä viisi museota; se ei varsinaisesti käy kätketystä helmestä, mutta on ehdottomasti vierailemisen arvoinen paikka!)

Suuntaa tämän jälkeen Berliinin kuuluisan tuomiokirkon ohitse kohti Nikolaiviertelin korttelia. Se tunnetaan ”vanhana Berliininä”, sillä kaupungin ensimmäinen asuinalue, joka rakennettiin noin 1200 eKr., sijaitsi juuri täällä. Käyskentele korttelin keskiaikaisilla kujilla ja pistäydy kuuluisassa Nikolaikirchen kirkossa, Gründungsbrunnenilla, Ephraim-palatsilla ja barokkityylisellä Knoblauchhausilla.

Ennen kävelyretken aloittamista on paras varmistaa, että puhelimesi akku on täydessä latingissa – matkan varrella on mahtavia kuvauskohteita sen verran tiheässä, että puhelin ei varmasti viihdy taskussa kovin pitkiä aikoja.

9. Spandauer Zitadellen linnoitus

Havelin ja Spree-joen väliin sijoittuva Spandauer Zitadelle on vanha, erinomaisesti säilynyt linnoitus, joka rakennettiin vuonna 1197 Spandaun kaupungin suojaksi. Nykyisin se on valjastettu kulttuurin palvelukseen, ja paikka toimii museona sekä useiden ulkoilmatapahtumien tapahtumapaikkana. Tapahtumista tärkeimpiä ovat toukokuisin järjestettävä musiikkifestivaali sekä pääsiäisaikaan sijoittuva keskiaikafestivaali.

Eräs tärkeimmistä syistä linnoituksella vierailulle ovat kuitenkin siellä majailevat lepakot. Luit oikein! Linnoituksen holveissa yöpyy yli 10 000 lepakkoa vuodessa, ja jos varaat paikan lepakkokierrokselle, pääset tarkkailemaan sekä ruokkimaan niitä.

10. Spreeparkin hylätty huvipuisto

Tykkäsitkö lepakoista (katso edellinen kohta), ja kiinnostavatko sinua myös muutoin hieman jännittävät ja erikoiset asiat? Siinä tapauksessa innostut tästä Berliinin kätketystä helmestä.

Spreepark on vuonna 2001 hylätty huvipuisto, joka viihdytti aiemmin kävijöitä lukuisilla huvipuistolaitteilla, realistisilla Tudorin aikaa ja villiä länttä kuvaavilla kylillä ja jopa muutamilla aidon kokoisilla dinosauruspatsailla. Vaikka paikka on nykyisin suljettu yleisöltä, siellä järjestetään viikonloppuisin toisinaan opastettuja kierroksia, joihin saattaa päästä mukaan. Ja vaikka tämä ei onnistuisikaan, monet paikalliset ja turistit ovat pujahtaneet tutkimaan aluetta omin päin (laittomasti).

Miksikö? Lähinnä siksi, että paikka on yksi Berliinin omaperäisimmistä nähtävyyksistä, jossa saa katsauksen kaupungin historiaan erikoisella ja lähes surrealistisella tavalla.

Bonusvinkki talven varalle

Jos päätät matkustaa Berliiniin talviaikaan, sinun täytyy ehdottomasti vierailla jollakin kaupungin hurmaavista joulumarkkinoista.

Salainen vinkkimme on valita historialliset Charlottenburgin linnan joulumarkkinat. Ne edustavat markkinoiden perinteisempää osastoa, ja tarjolla on herkullista Glühweinia, kuumia Bratwursteja ja perinteikästä Reibekuchenia äärettömän kauniissa ympäristössä.

Opi saksaa Berliinissä!Tutustu EF Kielimatkoihin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Tahtoisitko opiskella kieltä ulkomailla? Tilaa maksuton EF-esite.

Tutustu tarkemmin