EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

10 syytä rakastaa Málagaa

10 syytä rakastaa Málagaa

Málagasta on tullut perin pohjin tyylikäs kaupunki, joka ihastuttaa vierailijoita hurmaavalla arkkitehtuurillaan, aurinkoisilla hiekkarannoillaan, vehreillä kasvitieteellisillä puutarhoillaan, mahtavalla keittiöllään ja eloisalla taide-elämällään. Tehdäänpä pieni kierros Etelä-Espanjan mielenkiintoisimpaan käyntikohteeseen.

Kulttuuri

Málaga on lähes 3 000 vuoden historiallaan yksi maailman vanhimmista kaupungeista. Tänne ovat aikojen saatossa jättäneet jälkensä niin Rooman valtakunta, islam kuin kristinuskokin, minkä ansiosta kaupunki huokuu aivan erityistä viehätysvoimaa.  Málagan nykyisyys on kuitenkin aivan yhtä kiintoisa kuin sen menneisyys: täällä järjestetään lukuisia jännittäviä festivaaleja, konsertteja ja näyttelyitä, joista pääsee nauttimaan läpi vuoden. Elokuussa voi ihmetellä Feria de Agostoa, joka on suurin Costa Del Solin alueella järjestettävistä festivaaleista, kun taas tammi-helmikuuta ja joulukuuta värittävät perinteiset paikallisfestivaalit Carnaval de Málaga sekä Fiesta Mayor de Vediales.

Kieli

Málagassa puhutaan castellanoa – standardinmukaista espanjaa, joka toimii myös televisio-ohjelmien ja radiolähetysten kielenä – ja se onkin Espanjan kaupungeista espanjan opiskelu onkin keskittynyt juuri tänne. Málagan suosio opiskelijoiden keskuudessa pohjautuu ennen kaikkea kaupungin leppoisaan ilmapiiriin, monikulttuurisuuteen sekä vivahteikkaaseen andalusialaiskulttuuriin, mutta myös paikallisten aksentti vetää puoleensa. Sitä on kuvailtu ilmeikkääksi ja leikkisäksi, sekä perin pohjin hurmaavaksi, kuten kaupunkia itseäänkin.

Arkkitehtuuri

Málaga on malliesimerkki itsensä uudelleen keksimisestä: kaupungin aiempi hieman väsähtänyt imago on menneisyyttä, ja nykyisin se tunnetaan tyylikäänä alueellisena pääkaupunkina. Päivän mittaisella kävelykierroksella ehtii näkemään niin roomalaisia amfiteattereita, vanhoja kirkkoja, uskonnollisia monumentteja ja lumoavia katedraaleja kuin myös moderneja maamerkkejä, kuten La Rosaleda -stadionin ja Málagan sataman. Pakollisia käyntikohteita ovat ainakin kaupungin roomalainen teatteri, La Manquita, Gibralfaro ja 1000-luvulla rakennettu La Alcazaba, jolta avautuu huikea näkymä yli Málagan.

Taide

Málagaa kutsutaan perustellusti “museoiden kaupungiksi”: kyseisiä kulttuurilaitoksia löytyy täältä jopa 20, ja kirjo ulottuu historiallisin löydöksiin keskittyneistä museoista uskonnollisen ja nykytaiteen näyttelyihin. Museoista kuuluisimpia ovat Málagan Picasso-museo ja Pablo Picasson synnyinpaikan museo. Ethän myöskään sivuuta Sohon taidekorttelia, joka kuhisee luovaa vaihtoehtokulttuuria sekä maailman kuuluisimpien tekijöiden omaperäistä katutaidetta.

Flamenco

Flamencon historia ulottuu lähes 500 vuoden taakse. Näyttävään perinnetanssiin kiteytyy Andalusian tunnelma, ja Málaga on yksi niistä paikoista, joissa sitä pääsee ihailemaan aidoimmillaan.

Keittiö

Málaga pitää ruoka- ja viini-intoilijoista hyvää huolta. Välimerellisten, marmorilla päällystettyjen katujen varsille on ripoteltu lukuisia perinteisiä tapas-baareja, ja vesi herahtaa kielelle lähes joka kadunkulmassa. Paikallisia erikoisuuksia ovat merenelävät, gazpacho-keitto ja herkulliset sardiinit, samoin kuin alueella tuotettu viini, jota kaadetaan lasiin suoraan tynnyristä.

Sää ja rannat

Málaga on viihtyisä matkakohde vuodenajasta riippumatta, sillä kaupungin keskilämpötila on 21 asteen paikkeilla ja aurinko helottaa noin 320 päivänä vuodessa. Älä siis missaa alueen hienoja hiekkarantoja. Suosittuja vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Playa Puerto Banús ja Cabopino.

Ihmiset

Málagalaiset (paikallisella kielellä malagueños) ovat tunnetusti valtavan ystävällistä ja leppoisaa väkeä. He eivät ota itseään turhan vakavasti ja nauttivat elämän yksinkertaisista iloista. Miksi kaipaisi mitään muuta, kun voi istuskella tapas-baarissa auringon laskiessa ja jutustella vanhojen ystävien kesken?

Kasvitieteelliset puutarhat ja luonnonpuistot

Málagasta löytyy todella vaikuttavia puistoja ja puutarhoja. Etenkin kaksi niistä on ehdottomasti vierailemisen arvoisia: vuonna 1855 perustettu Jardín Botánico de la Concepciónin kasvitieteellinen puutarha sekä Jardín del Retiro, kaupungin ulkopuolella sijaitseva mittava ja rehevä puutarha, jota pidetään koko Espanjan upeimpana.

Yöelämä

Málagalaiset tietävät, miten juhlitaan, ja useimmat illanvietot päättyvätkin vasta aamupala-churroihin (niihin perinteisiin, paistettuihin leivonnaisiin). Auringon painuessa mailleen kaupunki herää henkiin, ja illanvietot vaihtelevat rennosta oleskelusta meluisiin, hieman kaistapäisiin öihin kaupungilla. Useimmat klubit sijaitsevat vanhassakaupungissa tai rannan äärellä, tai vaihtoehtoisesti trendikkäillä kattoterasseilla huikeiden näköalojen ja live-musiikin äärellä.

Opi espanjaa MálagassaTutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Opi kieli maailmalla! Voit valita 12 kielestä ja yli 50 mahtavasta kaupungista.

Tutustu tarkemmin