EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

10 syytä rakastaa Brightonia

10 syytä rakastaa Brightonia

Brighton on täpötäynnä monenkirjavaa, vallatonta hauskanpitoa, jota joku voisi erehtyä luulemaan mielenvikaisuudeksi. Monet tuntevat kaupungin “paikkana, jossa kaikki käy”, koska täällä suhtaudutaan maailmaan avoimen suvaitsevaisesti. Lisäksi sillä on lempinimi ”London by the Sea”, joka perustuu kaupungin mahtavaan monipuolisuuteen (joka tarjoillaan Lontoota pienemmässä, helpommin hallittavassa mittakaavassa). Kokonaisuudessaan Brighton onkin mahtava kohde, jos tahdot viettää viikon tai pari brittiläisen kulttuurin ja kaupunkielämän parhaisiin puoliin tutustuen. Tässä kymmenen syytä siihen, miksi tehdä matka Brightoniin – kaupunkiin, joka on kaikessa omaperäisyydessään kerrassaan rakastettava.

1. Riemukas monimuotoisuus

Brighton liputtaa monimuotoisuuden ja tasavertaisuuden puolesta niin innokkaasti, että täällä on mahdoton tuntea itseään ulkopuoliseksi. Elokuisin kaupungissa järjestetään Britannian suurin pride-tapahtuma, joka ei pidä sisällään ainoastaan keskustaa halkovaa paraatia, vaan myös Preston Parkissa pidettävän kaupunkifestivaalin sekä lukuisia paikallisten klubien järjestämiä juhlia. Lisäksi Brightonissa on ulkomaalaisten opiskelijoiden yhteisö, joka toteuttaa erilaisia tapahtumia ja kampanjoita läpi vuoden. Jos lähdet tänne opiskelemaan, kalenterisi on siis täynnä tekemistä.

2. Vaikuttava arkkitehtuuri

Brighton sai lempinimen “London by the Sea”, koska hallitseva prinssi Yrjö IV matkusti 1700-luvulla Lontoosta etelään rakennuttaakseen itselleen vapaa-ajan palatsin – rakennuksen, joka oli omistettu yksinomaan hänen lomanviettoonsa. Palatsin koristeellinen arkkitehtuuri luo Brightoniin tiettyä loisteliaisuutta, jota ei yleensä näe brittiläisissä rantakaupungeissa. Lisäksi modernien nykyrakennusten lomaan on kätketty useita kirkkoja ja kartanoita, jotka ovat seisseet paikoillaan keskiajasta lähtien. Tuolloin Brightonin tilalla oli vielä kalastajakylä, joka tunnettiin nimellä Brighthelmstone.

3. Hellittämätön hauskanpito

Koska Brightonissa majailee laaja kirjo omintakeista väkeä eri puolilta maailmaa, myös vapaa-ajan ohjelmaa on tarjolla laidasta laitaan. Voit vuokrata pyörän ja polkea pitkin rannikkopolkuja, napsia kuvia Brighton Wheel -maailmanpyörän huipulta tai, hieman erikoisempana ohjelmanumerona, yhdistää naurujoogan ja rakkauden suklaaseen. Tai miten olisi huumori-ilta Komediassa? Taikka nörttimäisten luentojen kuunteleminen Nerd Nitessa? Jos mikään tähän mennessä mainituista aktiviteeteista ei iskenyt, olemme kuulleet, että Brightonin pubit eivät lopu kesken, vaikka suuntaisit eri paikkaan vuoden jokaisena iltana. Siinäpä siis tekemistä kerrakseen.

4. Festivaalit, festivaalit ja festivaalit

Hauskanpito ei pääty komediailtoihin, pyöräretkiin ja pubikierroksiin: Brighton tunnetaan myös poikkeuksellisen suuresta tapahtuma- ja festivaalitarjonnastaan. Brighton Festivalissa juhlistetaan lähes kaikkea mahdollista (taiteita, musiikkia, teatteria, elokuvia, väittelyitä…), Brighton Fringe keskittyy kirjallisuuteen, Pink Fringe on transsukupuolisten oma pride-tapahtuma ja Great Escape Festivalin kolme päivää on omistettu musiikille. Älä myöskään unohda Brighton Domen näytöksiä kulttuuri-intoilijoille tai vuotuista Paddle Round the Pier -tapahtumaa vesiurheilun ystäville.

5. Maisemakävelyt

Kun olet juhlinut, tanssinut ja laulanut tarpeeksesi, kävele leppoisasti rannikkoa pitkin kohti Palace Pieriä ja katsele, kuinka aurinko painuu mailleen. Jos tarvitset toipumiseen kokonaisen päivän, Brightonissa on myös kattava kirjo kaartelevia, vaelteluun sopivia katuja sekä kahviloita, joissa voit lepuuttaa jalkojasi. Mutkittelevia kujia löytyy eniten The Lainesin seudulta, missä majailee myös valtaosa kaupungin itsenäisistä käsityöläisistä ja teehuoneista.

6. Ruokakeitaat

Fish and chips on brightonilaisten perusravintoa, mutta niin ovat myös maukkaat, kekseliäät kasvis- ja vegaanimurkinat. Eri maiden keittiöillä on Brightonissa laaja edustus, ja varsinkin intialaista ruokaa tarjoillaan yllin kyllin. The Chilli Pickle on esimerkki ravintolasta, jonka ruokalistalta löytyy kattava kirjo erilaisia annoksia ja jopa takeaway-ruokatarjottimia, jotta voit ”matkustaa liikkumatta lainkaan”. Brightonin ruokatarjonta on loputon, eli vaihtoehtoja on enemmän kuin tarpeeksi.

7. Vaihtoehtokaupat

Matka Brightoniin on mainio idea myös sen vuoksi, että kaupunki on täydellinen paikka todella ainutlaatuisten lahjojen hankkimiseen. Suuntaa Brightonin Kensington Gardensiin (ja varmista, ettet sotke tätä samannimiseen paikkaan Lontoossa – muutoin junamatka on hitusen pidempi), jonka pyörivien porttien takana odottaa varsinainen omaperäisten löytöjen aarreaitta. Paikka tunnetaan Snoopers Paradisena, ja se on antiikinkeräilijöille ja vintagenmetsästäjille varsinainen aikuisten karkkikauppa. Vastassa on pinoittain käytettyä tilpehööriä, jota et tiennyt tarvitsevasi mutta jota päädyt kuitenkin ostamaan. Jos et onnistuisi löytämään täältä lahjaa supertrendikkäälle ystävällesi, ota suunnaksi Kemptown, missä voit selailla kirpputoripöytien vinyylilevyvalikoimaa sekä sinne tänne ripoteltujen putiikkien persoonallista muotia.

8. Kaupungin täyttävä taide

Luoville tyypeille matka Brightoniin on yhtä juhlaa: taide on nimittäin läsnä kaikkialla. Se täyttää seinät joka toisessa kadunkulmassa, joten kävelyretki kaupungin halki on todella värikäs ja inspiroiva (sekä erinomaisen Instagram-kelpoinen) kokemus. Näet muun muassa Banksyn kuuluisan Kissing Policemen -seinämaalauksen sekä paikallisen, Snub-nimeä käyttävän taiteilijan vähemmän tunnettuja teoksia. Jos taidemakusi kallistuu hieman toisenlaiseen suuntaan, Brighton Museum & Art Galleryn kokoelmissa on kuvataidetta 1600-luvulta tähän päivään asti sekä maailmantaidetta yli 15 000 esineen edestä.

9. Omalaatuiset vierailukohteet

Kun olet ruksinut listaltasi Brightonin kuuluisimmat nähtävyydet, kuten Royal Pavilionin ja Palace Pierin, on aika testata kaupungin persoonallisempia käyntikohteita. Osallistu The Lanesin mutkittelevilla kujilla toteutettavalle kummituskierrokselle, vietä päivä 200 vuotta vanhassa sellissä kaupungintalon alla, vieraile vanhoista renkaista ja kierrätysmateriaaleista valmistetussa Brighton Earthship -rakennuksessa tai lähde Only in Brighton -kävelykierrokselle, jossa kuulet hilpeän erikoisia tarinoita kaupungista ja sen asukkaista. Halutessasi voit myös kokea palasen kaupungin viktoriaanista historiaa kierroksella, joka suuntautuu Brightonin viemäreihin…

10. Kahjot perinteet

Brightonissa järjestetään muun muassa nudistipyöräilyjä sekä Burning of the Clocks -niminen tapahtuma, joka ajoittuu talvipäivänseisaukseen. Tuolloin kaupungissa nähdään kokko ja lyhtyparaati, ja osa väestä maalaa naamaansa kellotaulun, joka viittaa ajan kulumiseen. Joulupäivän aamuna saatat puolestaan hyvinkin nähdä joukon meressä uivia joulupukkeja sekä kummallisesti pukeutuneita, rannalla notkuvia hahmoja.

Lähde oppimaan englantia BrightoniinTutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin