EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

11 elokuvaa New Yorkista (ja miksi sinun pitäisi katsoa ne)

11 elokuvaa New Yorkista (ja miksi sinun pitäisi katsoa ne)

New Yorkin vilske on tarjonnut täydelliset puitteet leffoille jo vuosikymmenten ajan, aihepiiriin ja budjettiin katsomatta. Valitsimme muutamia erityisen hyviä elokuvia, jotka saavat New York Cityn näyttämään todelliselta valkokankaiden superkaupungilta.

Osa näistä saa sinut haaveilemaan lentolippujen varaamisesta, ja osa inspiroi tavoittelemaan unelmia olinpaikasta riippumatta – tai muistuttaa lempeästi siitä, ettei haamujen ja hirviöiden kanssa pidä pelleillä. Lisäksi jokainen listan leffa kurkistaa newyorkilaisten toiveisiin, unelmiin ja pelkoihin (ja auttaa sinua samalla englannin taitojesi hiomisessa!).

1. Do the Right Thing **– kuuma päivä
**

Brooklynissä on kesän kuumin päivä, ja pizzabaarissa syttyy kiista, joka johtaa rotujen välisiin jännitteisiin ja tragediaan. Do the Right Thing nostetaan toistuvasti parhaiden leffojen listoille, ja sen erinomaisuutta kuuluttavat myös moninaiset palkinnot.

Elokuvan tarina ei ole menettänyt merkitystään: surullista kyllä, rotujännitteet ja poliisiväkivalta ovat edelleen ajankohtainen aihe sekä New Yorkissa että muualla.

2. Manhattan

Jokainen New York -aiheinen leffalista tarvitsee ainakin yhden Woody Allenin elokuvan, ja me valitsimme yhden hänen kuuluisimmista töistään.

Manhattan on romanttinen draamakomedia Allenin esittämästä koomikkomiehestä, jolla on varsin mielenkiintoinen rakkauselämä. Elokuva kertoo onnen ja rakkauden etsimisestä kaupungissa, jossa kaikki tuntuu mahdolliselta. Lisäksi mukana on annos melankoliaa.

3. Taksikuski (Taxi Driver)

Taksikuski on yksi kaikkien aikojen parhaista elokuvista, eli se täytyy ehdottomasti katsoa. Intensiivinen tarina käsittelee rikosta, väkivaltaa ja eristäytymistä, ja sen kertomisessa käytetään lukemattomia mieleenpainuvia repliikkejä, joiden sanavalinnoista saattaa nousta puna poskille.

Robert DeNiro esittää elokuvassa Travis Bickleä, Vietnamin sodan veteraania, joka viettää unettomat yönsä taksikuskina ja tapaa ihmisiä, jotka ajavat häntä entistä syvemmälle masennuksen, vihan ja aggression syövereihin.

4. Elf

Harva asia on yhtä mahtava kuin New York joulusesonkina, eli meidän täytyi luonnollisesti valita mukaan myös viihdyttävä joululeffa.

Elf kertoo Buddysta, joka on tonttujen parissa kasvanut ei-tonttu (eli ihminen). Hän ymmärtää, että on jollakin tapaa erilainen, ja päättää matkata Pohjoisnavalta New York Cityyn etsimään ihmisvanhempiaan. Vaikka elokuva huokuu riemukasta joulutunnelmaa, siitä voi ja pitää nauttia myös muulloin kuin piparkakkusesonkina.

5. Haamujengi (Ghostbusters)

Tämä on todellinen komediaklassikko, jolle on tehty myös jatko-osa. Elokuva kertoo kolmen parapsykologin poppoosta, joka pistää pystyyn yliluonnollisten asioiden tutkinta- ja tuhoamisbisneksen – Haamujengin – ja yrittää pelastaa New Yorkin aaveilta.

Leffassa esiintyy muun muassa jättimäinen vaahtokarkkimies, ja sen teemabiisi jää soimaan päähän viikkokausiksi. Jos et vielä vakuuttunut, tässä kaksi taikasanaa: Bill Murray.

6. Aamiainen Tiffanylla (Breakfast at Tiffany’s)

Siirrytäänpä seuraavaksi toisenlaiseen klassikkoon, joka olisi varsinainen brändääjän unelma missä tahansa firmassa.

Aamiainen Tiffanylla on ajaton romanttinen komedia pikkukaupungin tytöstä, joka etsii seikkailua, rahaa ja rakkautta suuressa kaupungissa. Audrey Hepburnin hahmo on ihastuttava, omalaatuinen ja neuroottinen. Leffassa nähdään myös Cat-niminen kissa ja niin paljon ikonista muotia, että naiset ympäri maailman hakevat yhä tyyli-inspiraatiota Holly Golightlyn asuista.

7. Wall Street – rahan ja vallan katu

Nuori pörssimeklari Bud Fox päätyy tekemisiin häikäilemättömän, Gordon Gekko -nimisen sijoittajan kanssa. Seuraavan kahden tunnin ajan seurataan, mitä tapahtuu, kun ihmiset ovat ahneuden motivoimia, antavat rahan houkutella ja flirttailevat vallan kanssa tavalla, johon heillä ei riitä rahkeita.

Wall Street kuvaa dramaattisella tavalla ylenpalttista 1980-lukua ja kyseenalaistaa, mitä unelmista kannattaa maksaa. Vuonna 2010 elokuvalle tehtiin myös jatko-osa, jossa olivat mukana Gordon Gekko ja ahneus 2.0.

8. Kun Harry tapasi Sallyn (When Harry Met Sally)

Tämä elokuva esittää perimmäisen kysymyksen siitä, voivatko mies ja nainen olla pelkkiä ystäviä. Se ei menetä ajankohtaisuuttaan, ja leffa saa ihmiset yhä analysoimaan omia romanssejaan ja ystävyyssuhteitaan.

Harryn ja Sallyn ystävyys saa alkunsa, kun molemmat muuttavat New Yorkiin Chicagosta ja tapaavat vuosien varrella eri puolilla kaupunkia. Eräs kohtaamispaikka on Kat’z Delicatessen -herkkukauppa, josta saa maailmankuuluja “I want what she’s having” -voileipiä.

9. New York, I Love You

New Yorkissa asuu yli kahdeksan miljoonaa ihmistä, eli kaupungissa on lukemattomia tarinoita, jotka vain odottavat kertomista. New York, I Love You yhdistää niistä yksitoista – oikein arvattu – yhdentoista lyhytelokuvan muodossa.

Mukana on tarinoita ja kuuluisia näyttelijöitä joka makuun, eli leffa on täydellinen, kun haluat eläytyä New Yorkin tunnelmaan. Vaarana on tosin se, että lopputekstien alkaessa löydät itsesi tutkimasta lentolippujen hintoja.

10. Die Hard – Koston enkeli (Die Hard: With a Vengenace)

Die Hard -sarja koostuu viidestä toimintaelokuvasta, ja valitsimme itse numeron kolme, koska se on kaikista newyorkmaisin.

Bruce Willis näyttelee virasta pidätettyä poliisia, joka on ajautunut eroon vaimostaan mutta jolla on erittäin tiivis suhde kaikkeen alkoholipitoiseen. Vastapuolella on Simon, häijy saksalainen, joka on todella tykästynyt ”Simon says” -leikkiin ja asioiden räjäyttelyyn. Leffa on mainio (ja hitusen juopunut) hyvä vastaan paha -tarina, josta saa myös paljon loistavia sitaatteja.

11. Cloverfield

New York ei ole pelkkää rahaa, rakkautta ja muotia – kaupungin kuuluisa siluetti päätyy säännöllisesti myös avaruusolentojen, jäämassojen tai hirviöiden valtaamaksi.

Cloverfield näyttää, mitä tapahtuu, kun viisi newyorkilaista kohtaa Manhattanille hyökkäävän hirviön. Elokuva näyttää aivan kannettavalla videokameralla kuvatulta, ja luvassa on paljon kirkumista sekä tärisevää kuvamateriaalia, joka saattaa aiheuttaa lievää huimausta. Lupaamme kuitenkin, että leffa on sen arvoinen.

Rupesiko New York houkuttelemaan?Tutustu EF Kielimatkoihin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa