EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

4 syytä, miksi välivuosi on loistava ajatus

4 syytä, miksi välivuosi on loistava ajatus

Elämä on täynnä suuria päätöksiä, ja se voi tuntua toisinaan pelottavalta. Oman polun etsiminen saattaa uuvuttaa, ja tällöin on usein parasta ottaa hieman etäisyyttä arkisista velvoitteista ja jäädä tauolle. Välivuosi jatko-opintoja ennen, niiden aikana tai valmistumisen jälkeen on yksi parhaista tavoista toteuttaa asia.

Välivuodella ei ole taikavoimia, mutta se on usein loistava idea, jolla on positiivinen vaikutus elämään. “Välivuosi” on itse asiassa hieman harhaanjohtava nimitys, sillä hyvin suunniteltu välivuosi on täynnä uusia kokemuksia, jotka voivat antaa elämälle aivan uuden suunnan ja vaikuttaa merkittävästi tulevaisuuteen. Henkinen kasvu on taattu, ja matkustaminen ja uuden oppiminen kulkevat käsi kädessä.

1. Voit hankkia sujuvan kielitaidon

Ei ole olemassa parempaa tapaa oppia kieltä kuin opiskella sitä maassa, jossa sitä puhutaan äidinkielenä. Ulkomailla käytät kieltä päivittäin paikallisten kanssa – aina taksimatkoista naapureiden kanssa jutusteluun saakka. Tämä on nopein tapa oppia sujuvaa kielenkäyttöä.

Sujuva kielitaito on puolestaan tärkeä asia. Ne, jotka puhuvat useampaa kuin yhtä kieltä, ovat etulyöntiasemassa työmarkkinoilla ja tienaavat enemmän. Lisäksi heidän aivonsa toimivat paremmin. (Täältä löydät useita kiehtovia kaksikielisyyden etuja!)

2. Välivuosi saattaa muokata tulevaisuuttasi

Opiskeluaika voi tuntua mahdottoman pitkältä. Joskus onkin tarpeellista astua hetkeksi sivuun, ladata akkuja ja kerätä uutta intoa jättämällä kirjat ja esseet sikseen.

Jos olet epävarma valitsemastasi opintopolusta,  saatat saada paljon apua maailmalla seikkailemisesta, uusien ihmisten tapaamisesta ja uuden kielen tai aineen opiskelusta. Ne auttavat sinua kasvamaan ja näkemään tulevaisuutesi uudessa valossa – kenties jopa sellaisessa, jota et osannut aiemmin kuvitella.

3. Se antaa sinulle uusia näkökulmia

Kuljet kouluun joka päivä samaa reittiä. Tunnet joka kadunkulman, kaikki vastaan kävelevät koirat ja niiden ulkoiluttajat sekä jokaisen liikennevalon. Vaikka tämä saattaa tuntua tutulta ja turvalliselta, se saattaa myös olla merkki siitä, että kaipaat vaihtelua.

Lähde siis mukavuusalueesi ulkopuolelle ja kokeile elämää aivan uusilla nurkilla. Kun vietät vieraassa maassa pidempään kuin viikon tai pari, opit tuntemaan paikallisen kulttuurin ja toisenlaisen tavan elää, siinä missä lomamatkat antavat vain pienen pintaraapaisun.

Fiksusti vietetystä välivuodesta saattaa tulla paras ja merkittävin kokemuksesi ikinä, ja se avaa varmasti silmäsi uusille mahdollisuuksille ja tavoille hoitaa asioita.

4. Opit arvokkaita taitoja

Voit viettää välivuotesi miten haluat, ja muutamaan kuukauteen tai koko vuoteen mahtuukin paljon erilaisia aktiviteetteja, nähtävää ja koettavaa. Matkustelun ja uuden kielen oppimisen lisäksi voit esimerkiksi tehdä vapaaehtoistyötä tai suorittaa työharjoittelun.

Vapaaehtoistyö on etenkin pidempiekstoisena upea mahdollisuus tehdä työtä, jolla on myönteisiä vaikutuksia, hankkia samalla arvokasta kansainvälistä kokemusta ja kartuttaa omaa ammattitaitoa.

Kun keskityt välivuotesi aikana johonkin merkitykselliseen asiaan – kuten opiskeluun tai hyvän tekemiseen – välivuotesi on kaikkea muuta kuin tyhjä väli CV:ssä. Päinvastoin: se kertoo itsevarmuudesta,  joustavuudesta ja kyvystä sopeutua uusiin tilanteisiin sekä ottaa riskejä. Tämä auttaa sinua varmasti erottumaan eduksesi.

Vietä välivuosi maailmalla EF:n kanssa!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa