EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Kieliä, harrastuksia ja pehmeitä taitoja: 5 tapaa saada CV loistamaan

Kieliä, harrastuksia ja pehmeitä taitoja: 5 tapaa saada CV loistamaan

Nykypäivänä ei riitä, että CV on hyvä. Jos haluat napata unelmiesi työn tai harjoittelupaikan, tarvitset CV:n, joka on loistava – eikä sellaisen laadinnassa ole kyse pelkästä työkokemuksen ja opiskelutaustan listaamisesta. Niistä täytyy luonnollisesti kertoa ansioluettelossa, mutta voit tehdä myös paljon muuta, jotta CV:stäsi tulisi mahdollisimman toimiva.

CV on samalla esittely sinusta, mahtavasta persoonastasi, intohimon kohteistasi ja harrastuksistasi. Ihmisillä, jotka hakevat samoja työpaikkoja, on todennäköisesti melko samanlainen pätevyys. Valituksi tuleminen saattaa siis olla kiinni siitä, että olet juuri sellainen tyyppi, jonka työnantaja tahtoo omaan tiimiinsä.

Oletko valmis pätemään (ihan hitusen)? Tässä muutamia vinkkejä, joilla hiot CV:stäsi erinomaisen.

1. Kohenna pehmeitä taitojasi

Oletko loistava pitämään esitelmiä, tai osaatko jakaa ideoitasi ja työsi tuloksia luontevasti, vaikka kuulemassa olisi huoneen täydeltä ihmisiä? Jos sinulla on ensiluokkaiset Excel-taidot, ilmoittaisit tästä varmasti CV:ssä – mikset siis kertoisi tulevalle työnantajallesi, että olet hyvä ihmisten kanssa, sinulla on kyky ratkaista ongelmia ja viestiä sujuvasti tiimissä etkä säikähdä, kun on sinun vuorosi keittää porukalle teetä?

Tällaiset siirrettävät taidot, joista puhutaan myös ”pehmeinä taitoina”, tekevät sinusta potentiaalisemman ja täysipainoisemman ehdokkaan ja voivat auttaa haastattelijaa näkemään sinut osana tiimiä. Matkustelu, ulkomailla opiskelu ja uudenlaisten kokemusten hankkiminen voivat kaikki keinoja, joilla saat täydennystä pehmeiden taitojen arsenaaliisi.

2. Opiskele kieliä

Kielitaito on hyvä tapa saada CV erottumaan joukosta. Kielitaitoiset ihmiset ovat usein parempia myös luovassa ongelmanratkaisussa sekä usean asian samanaikaisessa hoitamisessa. Etkö usko? Kurkista artikkelimme siitä, miksi kielitaitoon panostaminen on loistava tapa tukea urakehitystä, ja selvitä, mitä kieliä osaamalla voit saada etulyöntiasemaa työmarkkinoilla.

Kielitaitoisesta työvoimasta on jatkuvasti enemmän etua, joten yhä useammat työnantajat etsivät aktiivisesti riveihinsä väkeä, joka hallitsee sujuvasti useamman kielen. Jos olet panostanut vieraiden kielten opiskeluun, olet loistava kandidaatti yrityksille, joilla on kansainvälisiä asiakkaita tai joissa työnkuvaan kuuluu matkustelua. Vieraan kielen taito on samalla myös todistus siitä, että olet valmis tekemään kovasti töitä, jotta saavutat suuria tavoitteita.

Voit nostaa kielitaitosi tarvittavalle tasolle kielikurssilla, joka tapahtuu ulkomailla. Tämä on erityisen kätevää, koska saat kielitaidon ohella CV:hesi merkinnän ulkomailla opiskelusta. Koet siis jotakin unohtumatonta, joka on samalla hyvä lisä ansioluetteloon – tuplana. Kyseessä on siis todellinen win-win-win-tilanne.

3. Älä unohda harrastuksia

Kaikki taitosi eivät välttämättä vaikuta täysin olennaisilta hakemasi työn kannalta, mutta tämä ei tarkoita, etteivät ne ansaitsisi paikkaa CV:ssä. Raivaa siis sivun alalaitaan hieman tilaa, jossa kerrot harrastuksistasi ja mielenkiinnon kohteistasi, jotta työnantaja saa paremman käsityksen siitä, millainen tyyppi todellisuudessa olet.

Jos mainitset CV:ssä, että olet pätevyyden hankkinut sukeltaja, joka suhtautuu intohimoisesti merten suojeluun, tai teet vapaaehtoistyötä eläinsuojelussa, persoonasi ja arvomaailmasi nousevat esille dokumentista. Olitpa sitten innokas juoksija, triathlonin harrastaja tai pitkien pyöräretkien ystävä, uudesta tiimistäsi saattaa hyvinkin löytyä ihmisiä, jotka pitävät juuri samoista asioista. Kun olet avoin ja rehellinen, kiinnität huomion sellaisissa työpaikoissa ja tiimeissä, jotka sopivat juuri sinulle.

4. Tee tekstistä monipuolista

Sinä et ole kaiken keskipiste. Tai no, itse asiassa se on työnhaun perusidea, mutta jokaista lausetta ei silti kannata aloittaa yksikön ensimmäisessä persoonassa olevalla verbillä – opiskelin, osaan, suoritin. Vaihtele sen sijaan lauserakenteita: ”opiskelin Pariisissa ja puhun sujuvasti ranskaa” kuulostaa paljon paremmalta, kun esität asian tähän tyyliin: ”Kun suoritin puolen vuoden mittaisen opintojakson Pariisissa, kielitaitoni kehittyi suuresti, ja puhunkin nykyisin ranskaa sujuvasti.”

Muista, että vaihtelevan tekstin ohella voit herättää rekrytoijan mielenkiintoa myös CV:n ulkoasulla! Esimerkiksi Canva on kätevä apuri visuaalisesti vaikuttavan CV:n laadinnassa.

5. Kun olet valmis, värvää oikolukija

Varmista, että joku muu käy CV:si läpi, ennen kuin laitat sen eteenpäin – pyysitpä apuun sitten isosiskoa, vanhempaa tai naapuria, joka on tuntenut sinut lapsesta saakka. Oikolukija voi huomata mahdolliset näppäilyvirheet ja kielioppimokat, ja hän voi myös ehdottaa asioita, joita voisit vielä lisätä ansioluetteloosi.

Kun näytät CV:si ihmiselle, joka tuntee sinut läpikotaisin, hän saattaa muistaa seikkoja, joita et ole tullut itse ajatelleeksi; esimerkiksi tapahtuman, johon osallistuit muutama vuosi sitten, tai hyödyllisen kurssin, jonka suoritit koulussa. Tällaiset lisäykset voivat tehdä CV:stäsi entistäkin vahvemman.

Hanki sujuva kielitaito ja kansainvälistä kokemusta!Tutustu EF Kielikursseihin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Tahtoisitko opiskella kieltä ulkomailla? Tilaa maksuton EF-esite.

Tutustu tarkemmin