EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

7 FAKTAA RANSKAN JALKAPALLOMAAJOUKKUEESTA

7 FAKTAA RANSKAN JALKAPALLOMAAJOUKKUEESTA

Ranska on isännöinyt tämän vuoden jalkapallon Euroopan-mestaruuskilpailuja. Kilpailut huipentuvat tänään pelattavaan finaaliin, missä Ranska kohtaa Portugalin. Tässä 7 faktaa, jotka sinun tulee tietää Ranskan jalkapallomaajoukkueesta.

1. JOUKKUEEN HISTORIAA

Dramaattinen peli Italiaa vastaan 2006 jätti syvät arvet maajoukkueeseen ja Ranska on toipunut tappiosta hitaasti. Vaikka joukkue on kohdannut sisäsiä haasteita viimeaikoina (skandaalit, jotka päätyivät uutisiin asti) Les Bleus on valmis näyttämään – vieläpä kotikentällä – että he ovat valmiita ottamaan voiton kotiin!

2. JOUKKUEEN TÄHDET

Ranskalaiset pelaajat voi löytää Euroopan parhaista seuroista – tässä nimet, joita kannattaa seurailla illan pelin aikana:

Paul Pogba – Pelipaikka: Keskikenttäpelaaja, Seura: Juventus Turin
Olivier Giroud – Pelipaikka: Hyökkääjä, Seura: Arsenal
Patrice Evra – Pelipaikka: Puolustaja, Seura: Juventus Turin
Hugo Lloris – Pelipaikka: Maalivahti, Seura: Tottenham
Dimitri Payet – Pelipaikka: Keskikenttäpelaaja, Seura: West Ham Utd
Blaise Matuidi – Pelipaikka: Keskikenttäpelaaja, Seura: Paris St Germain
Antoine Griezmann – Pelipaikka: Hyökkääjä, Seura: Atlético de Madrid
Anthony Martial – Pelipaikka: Hyökkääjä, Seura: Manchester United

3. PELITYYLI: HYÖKKÄYS!

Parhaiden hyökkääjien ja keskikenttäpelaajien (kuten Griexmann, Matuidi ja Pogba) Ranskan tiimillä on voittaja-ainekset ja muutama hyvä taktiikka hyökätä. Joukkueen tyyli pelata on kehittynyt paljon viimeisten vuosian aikana. Joukkueen tyyli perustuu vastahyökkäykseen ja pelaajat ovat tänä vuonna nopeampia kuin koskaan.

4. VALMENTAJA: DIDIER DESCHAMPS

Didier Deschamps (tunnetaan myös nimellä “Dédé” ja DD) on entinen puolustava keskikenttäpelaaja, joka on pelannut seuroissa kuten, Chelsea, Juventus ja Marseille. Hän voitti Mestarien Liigan 1993 pelatessaan silloin Marseillessa. DD on yksi 23 pelaajasta, jotka ovat voittaneet maailmanmestaruuden Ranskassa 1998. Lopetettuaan peliuransa 2001 hän ryhtyi AS Monacon päävelmantajaksi ja johti joukkueen Mestarien Liigan finaaliin vuonna 2004. Vuonna 2012 hänestä tuli Ranskan maajoukkueen päävalmentaja.

5. JALKPALLOSANASTOA “EN FRANÇAIS”

Ranskaa puhutaan laajasti ympäri maailmaa: n. 220 miljoonaa ihmistä puhuvat kieltä maissa kuten Belgia, Sveitsi, Norsunluurannikko, Kameron ja Alegeria. Seuraavaksi jalkapallosanastoa en Français:

But – Maali
Hors jeu – Paitsio
Millieu – Keskikenttä
Attaquant – Hyökkääjä
Défenseur – Puolustaja
Capitaine – Kapteeni
Arbitre – Erotuomari
Tirs au but – Rangaistuspotku
Prolongation – Lisäaika
Coup franc – Vapaapotku
Corner – Kulmapotku

6. KANNUSTA RANSKA VOITTOON!

“Allez les Bleus, Allez les Bleus!” (Tarkoittaa “NYT MENNÄÄN BLUES”) – tämä on yleisin huuto mitä kuulet ranskalaisilta faneilta
“Qui ne saute n’est pas français” (Tarkoittaa: “Ne jotka eivät hyppää, eivät ole ranskalaisia…”)–Ranskalainen klassikkolaulu
“Aux Armes, nous sommes les Français” (“Aseisiin! Me olemme ranskalaisia!…”) – Tyypillinen laulu, jossa on sotilashenkeä
“I will survive” – KYLLÄ, Gloria Gaynorin tunnettu kappale on Ranskan tunnuslaulu Ranskan voitolle vuonna 1998 ja se toimii edelleen kannustuslauluna.

7. MITEN RANSKA JUHLII?

Isäntämaana Ranska on tarjonnut jalkapallofaneille suuria kisakatsomoja ja juhlia. Kuitenkin suurin juhla tullaan järjestemään jos (ja ainakin ranskalaisten mielestä KUN) maa voittaa Euroopan mestaruuden tänään illalla pelattavassa Ranska-Portugali –pelissä. Les Champs Elysée, Pariisissa sijaitseva kuuluisa aukio, tulee olemaan täynnä faneja, jotka kannustavat, juhlivat ja juovat shamppanjaa auringonnousuun asti.

Kuva: Mariusz Cieszewski / Polish Ministry of Foreign Affairs, Flickr/Creative Commons

GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa