EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Aloittelijan opas kiitospäivään

Aloittelijan opas kiitospäivään

Kiitospäivää vietetään marraskuun neljäntenä torstaina, ja se on ehdottomasti vuoden parasta aikaa – vaikka joululauluissa muuta väitetäänkin. Mikä voisi todellisuudessa päihittää juhlan, jonka aikana kokoonnutaan läheisten pariin, osoitetaan kiitollisuutta kaikesta, mikä elämässä on arvokasta, ja hotkitaan tolkuttomat määrät kurpitsapiirasta?

Kiitospäivän perinteet saivat alkunsa pyhiinvaeltajista, jotka juhlistivat ensimmäistä sadonkorjuutaan Uudessa maailmassa (siis Yhdysvalloissa) yltäkylläisen aterian merkeissä. Juhlaa vietetään ennen kaikkea Amerikassa – sekä Kanadassa, vaikkakin eri päivänä – mutta voit helposti liittyä joukkoon, kunhan vain tunnet kiitospäivän perusteet.

Tämä aloittelijan opas kiitospäivään antaa tiedot, jotka tarvitset.

**Kaikki lähtee kalkkunasta
**

Kiitospäivän juhla-aterian keskipiste on kalkkuna, tarjoiltiinpa se sitten paistettuna tai grillattuna. Muista, että kookkaan linnun kypsyminen vie tavallisesti useita tunteja, eli valmistusprosessi kannattaa aloittaa hyvissä ajoin.

Kun kalkkuna on uunissa, voit ryhtyä puuhaamaan sille lisukkeita.

Muitakaan tarjoiluja ei sovi unohtaa

Kiitospäiväpöytään kuuluvat ehdottomasti myös maissileivästä tehty täyte, perunamuusi, karpalokastike, vihreistä pavuista valmistettu pata sekä omenapiirakka, joka tarjoillaan runsaan vaniljajäätelön kera. (Klassisia reseptejä löytyy esimerkiksi täältä.)

Tarjoilujen ytimessä on myös kurpitsapiirakka, ja vaikka sen pääraaka-aineena on kurpitsa, kyseessä on itse asiassa makea jälkiruoka.

Valmista karpalokastike itse

Tämän lisukkeen valmistaminen on äärettömän yksinkertaista. Kaada kattilaan 200 grammaa sokeria, 2 desiä vettä ja kilo karpaloita, keitä seosta 10 minuuttia ja tarjoile kylmänä – ja siinä se! Helppoudesta huolimatta lopputulos on niin herkullinen, että se tekee vaikutuksen jokaiseen.

Soita joulumusiikkia

Kiitospäivä on virallinen lomakauden aloitus. On siis täysin hyväksyttävää laittaa Dolly Partonin Home for Christmas -albumi pyörimään ja ryhtyä jälleen kerran muistelemaan, kuinka The 12 Days of Christmas -laulun kaksitoista säkeistöä oikein menivätkään.

**Ole kiitollinen
**

Kiitospäivän ytimessä on luonnollisesti kiitollisuus. Omassa perheessäni on perinteenä, että jokainen kertoo vuorollaan yhden asian, josta on ollut kiitollinen kuluneen vuoden aikana. Tämä on aina tunteikas tapahtuma, joka tuo perhettä yhteen sympaattisella tavalla.

Gobble gobble, kuten amerikkalainen kalkkuna sanoisi! Viimeisenä vinkkinä todettakoon, että hillittömän herkuttelun aiheuttama “ruokakooma” on ainakin meillä päin olennainen osa kiitospäivän juhlintaa – siihen kuuluu siis suhtautua ylpeydellä.

Vietä seuraava kiitospäivä USA:ssa!Tutustu EF Kielimatkoihin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Opi kieli maailmalla! Voit valita 12 kielestä ja yli 50 mahtavasta kaupungista.

Tutustu tarkemmin