EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

12 englannin sanaa, joilla on todella kummallinen alkuperä

12 englannin sanaa, joilla on todella kummallinen alkuperä

Englanti on varsin omintakeinen yhdistelmä eri puolilta maailmaa omaksuttuja sanoja, jotka ovat sulautuneet siihen vuosisatojen saatossa; valloitussodat, siirtomaa-ajat ja tieteen ja kulttuurin edistysaskeleet ovat jättäneet jälkensä myös siihen, miltä kieli kuulostaa.

Arvioiden mukaan englannissa on kaiken kaikkiaan noin 750 000 sanaa, ja olemme jo poimineet niistä kauneimmat, hassuimmat ja oudoimmat. Mutta millä englannin sanoilla on kummallisin alkuperä?

1. Clue (vihje)

Clue on periaatteessa kähvelletty kreikkalaisilta jumalilta – se nimittäin perustuu antiikin mytologiassa esiintyvään sanaan.

Kun myyttinen kuningas Theuseus pakeni Minotauros-hirviön labyrintista, hänellä oli kertomuksen mukaan apunaan lankakerä, josta käytetään sanaa clew. Theseus merkitsi kulkemansa reitin langalla, jotta hän löytäisi ulos, vaikka labyrintin käänteet unohtuisivat.

Clew alkoi siis tarkoittaa jotakin, joka opastaa oikeaan suuntaan. Myöhemmin merkitys laajeni konkreettisesta suunnan näyttämisestä symboliselle tasolle, ja sana alkoi tarkoittaa asiaa, joka auttaa totuuden löytämisessä.

2. Hooligan (huligaani)

Englannissa on koko joukko sanoja, joilla tarkoitetaan jonkinlaista rettelöitsijää; ruffian, thug, hoodlam, yob, chav ja lout ovat tästä vain muutamia esimerkkejä. Jokaisella on hieman omanlaisensa merkitys, ja sanavalinnasta voi usein päätellä, mistä päin Britanniaa puhuja on kotoisin.

Sanan hooligan alkuperä on kuitenkin hieman epäselvä. Englannin sanojen etymologiaa käsittelevän Oxfordin sanakirjan mukaan se pohjautuu remuavaan irlantilaisperheeseen, jonka sukunimi oli Houlihan. Heidät mainitaan vanhassa, 1890-luvulla syntyneessä laulussa.

Alkuperästä on kuitenkin esitetty myös toinen teoria, jossa sana liitetään vuoden 1745 jakobiittikapinaan. Sen mukaan englantilainen sotapäällikkö kuuli väärin skottien sääskeä tarkoittavan gaelinkielisen sanan meanbh-chuileag ja väänsi sen muotoon hooligan, jotta saisi ilmaistua, kuinka raivostuttavista ötököistä oli puhe. Myöhemmin sanaa alettiin käyttää mistä tai kenestä tahansa, joka käy hermoille yhtä pahasti kuin sääsket.

3. Nice (kiva)

Englanninkielisissä maissa opettajat tuskastuvat usein siihen, että nice-sana esiintyy oppilaiden ainekirjoituksissa liiallisuuksiin asti. Paheksunnalle voi kuitenkin löytää myös toisen perusteen: nice oli nimittäin alkuperäiseltä merkitykseltään negatiivinen ja ilmaisi, että joku on ymmärtämätön typerys.

Kielitieteilijät ovat löytäneet sanalle useita mahdollisia alkuperiä. Se on saattanut kehittyä 1200-luvun lopulla vastaavasta muinaisranskan sanasta, ja pohjana on saattanut toimia myös latinan necius-sana_._

Joka tapauksessa oletuksena on, että merkitys muuttui pikkuhiljaa positiiviseksi, koska englannin kielessä nice kuvaili aluksi lähinnä naurettavaa ylipukeutumista. Myöhemmin merkityksestä syntyi sekaannusta ja sanan uskottiin tarkoittavan hienostuneisuutta tai sitä, että joku on kivasti pukeutunut.

4. Shampoo

Tässäpä hauska fakta, jota voit miettiä, kun olet seuraavan kerran suihkussa: sana shampoo on peräisin hindin kielestä ja tarkoittaa hieromista.

Sanan juuret ovat sanskritin sanassa chapati (चपति), joka viittasi alun perin mihin tahansa paineluun, työstämiseen tai rauhoittamiseen. Vuonna 1860 merkitykseen lisättiin ”hiusten peseminen”, ja vasta 1950-luvulla mukaan otettiin myös mattojen ja muiden materiaalien putsaus.

5. Nightmare (painajainen)

On melko helppo päätellä, mistä nightmare-sanan alkuosa on lähtöisin. Mutta entäpä mare-osuus_?_ Hevostietäjät saattavat pohtia, onko sillä jokin yhteys kaviollisiin ystäviimme (mare tarkoittaa tammaa), mutta asia ei ole näin.

Mare viittaa nimittäin tässä yhteydessä naispuoliseen peikkoon, joka istuu ihmisen päälle, tukehduttaa hänet unen aikana, sitoo hänet hiuksillaan ja yrittää houkutella esiin ikäviä ajatuksia. Aika painajaismaista!

6. Sandwich (voileipä)

Voileivät ovat saaneet (kummallisen) englanninkielisen nimensä Sandwichin neljänneltä jaarlilta. Hän oli englantilainen poliitikko ja aatelisherra, joka eleli 1700-luvulla.

Siitä, millaisissa olosuhteissa herra Sandwichin keksintö sai alkunsa, on käyty kiivasta keskustelua. Osa kielitieteilijöistä on sitä mieltä, että jaarli söi ruokansa kahden leipäpalan välissä, koska tällöin hänen ei tarvinnut poistua rakkaan pelipöytänsä äärestä aterioiden ajaksi. Pian uhkapelitoverit alkoivat ilmoittaa palvelusväelle, että he tahtoivat syödä ”same as Sandwich” (“samaa kuin Sandwich”), ja ajan myötä tilaus lyheni muotoon ”a sandwich”.

Toiset puolestaan uskovat, että Sandwich söi ruokansa leipien välissä vain sen takia, että hän voisi pysytellä työpöytänsä ääressä ja huolehtia poliittisista velvoitteistaan ilman keskeytyksiä. (Nämä taitavat olla henkilöitä, jotka kunnioittavat enemmän jaarlin tekemää työtä.)

7. Shambles (sekasotku)

Tämän alkuperä on todellinen sekasotku. Mikä on ironista, koska sana tarkoittaa nimenomaan ”todellista sekasotkua”; englannin puhujat mutisevat tämän tästä, että heidän elämänsä on ”a shambles”.

On esitetty, että shambles olisi lähtöisin latinankielisestä termistä scamillus, joka tarkoittaa pientä jakkaraa. Kun latinan sana oli vielä käytössä, nykypäivän shambles oli kuitenkin jo olemassa ja tarkoitti niin ikään jakkaraa. Siitä, miksi sanoja oli kaksi, ei ole päästy selvyyteen.

Se kuitenkin tiedetään, että jossakin vaiheessa scamillus sai täsmällisemmän merkityksen ja erottui näin synonyymistaan: sillä alettiin viitata yksinomaan alustaan, jonka päältä myytiin jotakin. Joitakin vuosia myöhemmin merkitys tarkentui entisestään ja scamillus alkoi tarkoittaa alustaa, jota käytetettiin lihan myymiseen. Tämän jälkeen siitä tuli “lihakauppa”, ja sitten “teurastamo”.

Ja jossakin matkan varrella hoksattiin, että shambles voisi kuvata nokkelasti sitä, millainen inhottava sotku elämä onkaan – vähän teurastamon tapaan.

8. Tattoo (tatuointi)

Tatuointien nimi perustuu polynesialaiseen sanaan tatau, joka tarkoittaa ihoon tehtyä merkkiä. Nykymuotoinen tattoo-sana on muodostettu samoan sanasta tattow, joka tarkoittaa takomista tai hakkaamista.

Ensimmäinen englanninkielinen teksti, jossa tattoo-sana esiintyy, on kapteeni James Cookin päiväkirja Endeavour vuodelta 1786. Kirjoituksessa Cook kuvaili tatuointiperinnettä, jota paikallinen kansa noudatti Polynesiassa.

Tatuointeja oli tehty Englannissa jo aiemmin, mutta ennen Cookin merimatkalta napattua lainasanaa niistä puhuttiin eräänlaisena maalaamisen muotona. Kun Uudesta-Guineasta tuotiin miesorja Britanniaan vuonna 1691, tulokkaasta alettiinkin puhua nimellä ”Maalattu prinssi”, koska hänen ihollaan oli musteella piirrettyjä merkintöjä.

9. Ketchup (ketsuppi)

Tomaattinen makuelämys, johon upotat ranskanperunasi, ei ole välttämättä maistunut aina ihan samalta.

Sanan ketchup alkuperästä on monta teoriaa, mutta ensimmäinen yhteys, jossa sanaa on mahdollisesti käytetty, ajoittuu jo 1600-luvulle. Tuolloin kiinalaiset käyttivät ruoassaan mausteiden ja suolaliemeen säilöttyjen kalojen sekoitusta, joka kulki nimellä kôe-chiap (鮭汁). Englannin kielessä sana esiintyi ensi kerran vuonna 1690, jolloin se merkittiin sanakirjaan muodossa catchup.

10. Checkmate (shakkimatti)

Shakkitermi checkmate on kertoman mukaan lähtöisin persiankielisestä ilmauksesta shāh māt (شاه مات‎), joka tarkoittaa, että ”kuningas on neuvoton”.

Koska shakki matkasi Eurooppaan arabiankielisen maailman kautta ja arabian sana kuolleelle on māta (مَاتَ‎), toinen mahdollinen käännös on ”kuningas on kuollut”. Monet kuitenkin vastustavat tätä oletusta, koska shakissa shah – eli kuningas – ei kuole, vaan joutuu ainoastaan asemaan, josta ei voi paeta.

11. Robot (robotti)

Shakespeare ei ole ainoa kynäniekka, joka on luonut englannin kieleen uusia sanoja: robot on nimittäin tšekkiläisen kirjailijan aikaansaannosta. Se perustuu tšekinkieliseen sanaan robota, joka tarkoittaa ”pakotettua työvoimaa”.

Kirjailija Karel Čapek käytti sanaa 1920-luvulla scifi-näytelmässä R. U. R. (Rossom’s Universal Robots), joka tutkiskelee ajatusta synteettisten ihmisten valmistamisesta. Kiinnostavaa kyllä, Čapek paljasti myöhemmin, että sana ei itse asiassa ollut hänen omaa keksintöään, vaan siitä voidaan kiittää hänen veljeään. Veli oli niin ikään kirjailija, mutta hänet tunnettiin paremmin työstään maalaustaiteen parissa.

12. Barbecue (grilli)

Sana barbecue tulee karibialaisesta sanasta barbakoa, joka merkitsee ”tikkujen muodostamaa kehikkoa”. Käy järkeen.

Kiintoisaa on kuitenkin se, että historiankirjoihin jääneiden käyttötapojen perusteella barbecue on toiminut alun perin verbinä eikä substantiivina. Kun sanaa käytettiin ensi kertaa substantiivin tapaan vuonna 1648, muoto oli barbecado ja lauseyhteys seuraava: ”the Indians instead of salt doe barbecado or dry and smoak fish” (”suolan sijaan intialaiset käyttävät grilliä tai kuivaavat kalan”). Verbikäytössä sana nähtiin kuitenkin barbecue-muotoisena jo vuonna 1661: ”some are slain, And their flesh forthwith Barbacu’d and eat” (“jotkin tapetaan, ja niiden liha viivytyksettä grillataan ja syödään”).

Tähän voidaan siis päättää englanninkielistä maailmaa jakanut kiista siitä, saako barbecueta käyttää myös verbinä.

Kuinka hyvin sinä osaat englantia?Testaa!
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Testaa kielitaitosi muutamassa minuutissa!

Tutustu tarkemmin