EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
Menu

Lentopelko ja kuinka siitä pääsee yli: 8 vinkkiä

Lentopelko ja kuinka siitä pääsee yli: 8 vinkkiä

Osalle matkailijoista lentäminen on kauhistuttava asia. Vaikka lento-onnettomuudet ovat erittäin harvinaisia, ei hyväntahtoinen ”lentäminen ei ole koskaan ollut turvallisempaa” -lausahdus rauhoita lentopelkoista matkustajaa – pelko kun ei tottele järkeä tai logiikkaa.

Itse asiassa lentopelko on melko ironista, sillä monet kokevat lentämisen pelottavana juuri sen takia, että lento-onnettomuudet ovat niin harvinaisia. Lentäminen on kuitenkin todella yksi turvallisimmista matkustustavoista. Vuonna 2015 yli 3,5 miljardia matkustajaa lensi yli 37,6 miljoonalla lennolla, ja näistä tuhoisaan onnettomuuteen päättyi ainoastaan neljä.

Jotta lentopelko ei estäisi sinua näkemästä ja kokemasta kaikkea, mitä mahtavalla maapallollamme on tarjota, kokosimme joukon vinkkejä lentopelon karistamiseksi.

1. Älä pelkää turbulenssia

Meillä on sekä hyviä että huonoja uutisia. Huono uutinen on se, että ilmastonmuutos tulee mitä todennäköisimmin lisäämään turbulensseja. Niitä esiintyy yhä enemmän myös kirkkaalla ilmalla siten, että turbulenssi ilmestyy kuin tyhjästä.

Hyvät uutiset: turbulenssit ovat lähinnä epämiellyttäviä, eivätkä ne ole läheskään niin vaarallisia kuin kuvittelet. Turbulenssi liikuttaa lentokonetta korkeintaan kuuden metrin verran, kone ei keikahda yllättäen yläsalaisin, eivätkä siivet irtoa – ne ovat niin joustavat, että pystyvät taipumaan jopa 90 astetta.

Kova turbulenssi voi kuitenkin aiheuttaa loukkaantumisia. Pidäthän siis huolen, että turvavyösi on kiinnitettynä aina, kun istut paikallasi ja turvavyömerkkivalo on päällä.

2. Älä murehdi muitakaan pelottavia asioita

Lentäminen on kuin uimista: lentokonetta kannattelee jatkuva ilmavirta, eikä ilmassa ole reikiä tai aukkoja. (Turbulenssia lukuunottamatta; katso edellinen kohta.) Et voi pudota järvestä tai merestä, etkä siis voi pudota myöskään taivaalta.

Vai oletko huolissasi moottoreista? Lentokoneiden moottorit tarkastetaan tiheään, ja mikäli kumpikin sattuisi jostain syystä hajoamaan (mikä on erittäin harvinaista), yhdeksän kilometrin korkeudessa lentävä kone pystyy liitämään jopa 160 kilometriä ilman moottoreita. Sillä on siis pitkä aika yrittää hätälaskua.

Jos murehdit, että joku aukaisee koneen oven lennon aikana, huolesi on turha. Ovet on lukittu, ja vaikka eivät olisikaan, matkustamon ja ulkoilman välinen paine-ero estäisi tämän urbaanilegendan toteutumisen.

3. Lataa applikaatio tai pari

Jokaiselle elämän osa-alueelle löytyy nykyisin applikaatio, eikä lentopelko ole poikkeus.

SOAR-sovellus auttaa ennen lentoa, sen aikana ja sen jälkeen tarjoamalla videoita, tietoa turbulenssista, sääennusteita, G-voimamittarin ja paljon muuta. Jos olet tilastojen ystävä, voimme suositella myös Am I Going Down -sovellusta. Se tekee juuri sen, mitä lupaa: kirjoitat vain lentotietosi, ja applikaatio kertoo putoamisen todennäköisyyden. Tämä voi kuulostaa hieman kammottavalta, mutta koska putoamiset ovat erittäin harvinaisia, voi lukeman näkeminen olla hyödyllistä.

Tässä havainnollistava esimerkki siitä, kuinka kannustava Am I Going Down voi olla: Jos lentäisit Lontoosta New Yorkiin, putoamisen todennäköisyys olisi noin yksi 5,3 miljoonasta. Jotta kuolisit lento-onnettomuudessa kyseisellä reitillä, sinun täytyisi matkustaa sitä päivittäin 14 716 vuoden ajan.

4. Kiinnitä ajatuksesi muualle

Mitä vähemmän käytät aikaa riskeistä murehtimiseen, koneen äänten kuulosteluun ja lentohenkilökunnan joka eleen tarkkailuun, sitä parempi. Siispä lue, pelaa pelejä, katso elokuvia ja kuuntele lempimusiikkiasi niin paljon kuin mahdollista.

Jos mikään mainituista vaihtoehdoista ei houkuttele, on myös nukkuminen erinomainen tapa saada aika kulumaan.

5. Tee rentoutumisharjoituksia

Vaikka et pelkäisi lentämistä, lentokoneen pienet penkit ja jalkatilan puute voivat luoda stressiä. Tällöin rentoutumis- ja meditaatioharjoitukset voivat olla erittäin hyödyllisiä. Etsi puhelimeesi sopiva sovellus, googleta ohjeita, ota ne talteen tai tulosta ne mukaasi, niin voit rentouttaa mielesi myös laskeutumisen ja nousun aikana.

Pidä myös huoli, että venyttelet jalkojasi ja muuta kroppaasi ja kävelet aina silloin tällöin, kun turvavyömerkkivalo ei pala.

6. Kerro lentohenkilökunnalle tai vierustoverillesi

Joskus lentopelkoa helpottaa, että asiasta mainitsee vierustoverille tai lennon henkilökunnalle. Kerro, mitä muut voivat tehdä sinua auttaakseen; ehkä haluat olla rauhassa, sinua täytyy muistutella hengittämään syvään tai haluat, että joku kuuntelee huoliasi.

Lentoemännillä on runsaasti kokemusta matkustajista, jotka kokevat lentämisen ahdistavaksi, mutta he eivät välttämättä pysty auttamaan sinua nousun ja laskun aikana. Tällöin vieressäsi istuva henkilö voi olla suuri apu.

7. Kohtaa lentopelko ammattilaisen avulla

Erilaiset workshopit ja terapiasessiot voivat auttaa torjumaan ahdistusta tai ahtaanpaikankammoa ammattilaisen opastuksella. Lisäksi monet lentoyhtiöt auttavat lentopelon kanssa kamppailevia järjestämällä niin kutsuttua siedätysterapiaa: matkustajat voivat osallistua tunneille, joilla he saavat tietoa ”ohjaamon oven takaa” ja pääsevät harjoittelemaan todellisella lennolla. Joskus pelon rohkea kohtaaminen on parasta terapiaa.

8. Keskity siihen, mikä matkan päässä odottaa

Ajattele uskomattomia tapaspaikkoja, joista pääset nauttimaan Barcelonassa, herkullista sushia, jota ahmit Tokiossa tai kahvia, jota siemailet Notting Hillin vilinässä. Tämä kaikki odottaa kammoamasi matkan toisessa päässä, ja se tulee olemaan – kuten jo sisimmässäsi tiedät – enemmän kuin lentomatkan arvoista.

Lennä unelmakaupunkiisi!Tutustu EF Kielimatkoihin

Jaa tämä artikkeli

Viimeisin artikkeli aiheesta: Matkailu